19 Ekim 2008 00:00
Ergenekon yarın başlıyor
Aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Albay Fikri Karadağ, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Kemal Kerinçsiz gibi isimlerin de bulunduğu 46sı tutuklu 86 sanık hakkında açılan Ergenekon davasının ilk duruşması, yarın yapılacak. Asıl olarak hükümete karşı darbe girişimi suçunun öne çıkarltıldığı davada Türkiyede karanlıkta kalmış bir çok olayın da aydınlatılması bekleniyor.
En az iki ay sürecek
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengünün başkanlığında yapılacak duruşmaya 968 esas numaralı iddianamenin okunmasıyla başlanması bekleniyor. 2 ay süreceği tahmin edilen duruşmanın yapılacağı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki adliye binasında hazırlıklar tamamlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, iddianame üzerindeki incelemelerini tamamladıktan sonra Ceza Muhakemesi Kanunu´nun 170. maddesindeki şartları taşıyıp taşımadığı yönünde inceleyen heyet, iddianamenin kabulüne karar vermişti. Buna göre, 86 şüpheli hakkında düzenlenen, 441 klasör ekleri bulunan ve 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianame ile açılan davaya ait belgeler, kamyonetle Silivriye taşındı.
Suçlama çok
Ergenekon Davasında sanıklar, silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı terör örgütüne yardım etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik, patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek, Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek, askeri itaatsizliğe teşvik, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve benzeri suçlamalar kapsamında yargılanacak.
Öte yandan iddianameyi hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın için alınan koruma önlemleri artırıldı. Savcıların duruşmaya zırhlı araçla getirilmeleri planlanıyor.
Ek iddianame
Soruşturmaya ilişkin son operasyonda gözaltına alınanlardan Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ile emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın tutuklanmış, bu kişilerden Aygün ile Altıntaş, avukatlarınca yapılan itirazın ardından serbest kalmıştı. Son operasyonun ardından adliyeye sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, İP Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Yazar Erol Mütercimler ile Türkiye Gençlik Birliğinin önceki Genel Başkanı Adnan Türkkan´ın da bulunduğu 11 kişi ise savcılık ya da mahkemeden serbest bırakılmıştı. Soruşturması süren şüphelilere ilişkin ek iddianamenin önümüzdeki aylarda tamamlanıp mahkemeye teslim edilmesi bekleniyor.
Beklenti büyük
Ergenekon İddianamesi, 5 Şubat 2006daki Rahip Santoro Cinayeti, 5-10 ve 11 Mayıs 2006da Cumhuriyet gazetesinin bombalanması, 17 Mayıs 2006da Danıştay 2. Dairesine yönelik saldırı, 19 Ocak 2007de Hrant Dinkin katledilmesi gibi bir çok olaya atıf yapıyor. Ergenekon davasını 6 haber ajansı muhabiri tam gün izleyebilecek. Diğer basın kuruluşlarının dönüşümlü olarak izleyeceği duruşma salonunun yanında 100 kişi kapasiteli alanda kurulan LCD ekrandan duruşmayı takip edebilecek. Bu bölümde izleyiciler de bulunacak. Basın mensupları iki ayrı arama noktasından geçirilerek, kendileri için hazırlanan basın kartları ile duruşma salonuna alınacak. Ayrıca duruşma salonunun büyük olması nedeniyle davada gardiyanlar da mübaşire yardımcı olacak. Duruşmada davaya ilişkin hazırlanan 2 bin 600 sayfalık iddianamenin tamamının okunacağı öğrenilirken, ilk duruşmanın bütün sanıkların ifadesi alınana kadar devam edeceği bildirildi. (HABER MERKEZİ)
Gizli tanıklar ne olacak?
Pek çok konuda ilklere imza atan Ergenekon davasında, herkesin merak ettiği konuların başında mahkemenin gizli tanıkların ifadesini nasıl alacağı oldu. Gizli tanıkların ifadelerine nasıl itiraz edileceği, kimlikleri açıklanmayacak olan tanıkların ifadesine mahkemenin itibar edip etmeyeceği sorularının yanıtı duruşmada netlik kazanacak. Duruşmada dinlenilecek gizli tanıklar için de duruşma salonu bitişiğinde ayrı bir bölüm oluşturuldu.
Ses ve görüntülü kayıt sistemi de kurulan bu bölümde dinlenilecek tanık, kendisini sorgulayacak hakim ile bulunacak. Salondaki diğer kişilerce tanınmaması için, görüntüsü mozaiklenerek, sesi de değiştirilerek salona aktarılacak tanığa mahkeme heyeti ve avukatlar da doğrudan soru sorabilecek. Gizli tanık, başkalarınca görünmemesi için de ifadesinin alınacağı bölüme ayrı bir kapıdan girecek.
Faili meçhuller aydınlatılsın talebi
Ergenekon iddianamesi kapsamında Cumhuriyet Savcılığının sanık avukatlarına dağıtılan ek klasörler içerisinde Ergenekon sanıklarının karıştığı birçok faili meçhul cinayet açığa çıkarken, bu cinayetlerden mağdur olanlar ve mağdur yakınlarının da dava günü Silivriye giderek müdahil olma taleplerini iletecekler. Ergenekon iddianamesinde kendilerine yönelik suikast planları açığa çıkan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de dava öncesi Silivriye gelerek basın açıklaması yapacak ve mahkeme heyetine müdahil olma taleplerini sunacaklar.
Öte yandan Ergenekon davasının gerçekleştirileceği Silivri Cezaevinde aralarında DTP, ESP, SDP, EHP, SP-G, SODAP, TÖP, ÖDP ve EMEPin de bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi davanın devam ettiği sıralarda basın açıklamaları gerçekleştirecek. Kitle örgütlerinin talepleri arasında adı 1990lı yıllarında Doğu ve Güneydoğuda faili meçhul olaylara adı karışan Ergenekon sanıklarının bu suçlardan da yargılanması bulunuyor.
46 tutuklu sanık
Ergenekon kapsamında, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, İP Genel Sekreteri Nusret Senem, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Avukat Kemal Kerinçsiz, Emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, Emekli Binbaşı Fikret Emek, Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Eski Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, Emekli Yüzbaşı Gazi Güder, Emekli Astsubay Mahmut Öztürk, Emekli Astsubay Orhan Tunç, Eski uzman çavuş Muhammet Yüce, Bekir Öztürk, Murat Çağlar, Eski polis memuru Aydın Yüksek, Yazar Ergün Poyraz, Susurluk davası Hükümlüsü Sami Hoştan, Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, Gazeteci Vedat Yenerer, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Akfırat, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Ulusal Kanal İzmir Temsilcisi Hayati Özcan, Hayrettin Ertekin, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Şenocak, İsmail Yıldız, Mete Yalazangil, Ayşe Asuman Özdemir, Hüseyin Gazi Oğuz, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy, Hüseyin Görüm, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Abdullah Arapoğlu, Ümit Oğuztan, Vatan Bölükbaşoğlu, Muammer Karabulut, Abdülmüttalip Tonçer, Selim Akkurt, Hikmet Çiçek, Ali Kutlu, Rasim Görüm, Behiç Gürcihan ve Kuddusi Okkır tutuklanmıştı. Örgütün finansörü olduğu iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konan Kuddusi Okkır, cezaevinde hayatını kaybetmişti. gözaltına alınan Ayşe Asuman Özdemir, Ferit İlsever ve Jandarma Eski Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur sağlık nedeniyle tahliye edildi.
Evrensel'i Takip Et