1 Kasım 2008 00:00
Hyundai de üretime ara
verilecek
Otomotiv patronları, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinlerle krizin faturasını işçilere kesmeye devam ediyor. Sektörde daralmayı, iç ve dış pazardaki talep düşüşünü gerekçe gösteren otomotiv patronları, eş zamanlı uygulamaları hayata geçiriyorlar. Kocaelinde bu gerekçelerle üretime bir hafta ara veren Ford Otosanın ardından, Hyundai Fabrikasında da 3 Kasım-9 Kasım tarihleri arasında üretime ara verileceği açıklandı.
Geçtiğimiz hafta Güney Koreli tekelin ABDdeki ekonomik yavaşlama nedeni ile bu ülkedeki fabrikasında üretimini kısma ve üretime 11 gün ara verme kararı almasının ardından yaşanan bu gelişme, hemen ardından Hyundai Assan İzmit Fabrikasında da gündeme geldi.
Parça eksikliği gösteriliyor ama...
Fabrikada 3 Kasım-9 Kasım tarihleri arasında üretime bir hafta ara verileceğini dile getiren Hyundai işçileri, gerekçe olarak da parça eksikliğinin gösterildiğini belirtiyorlar. Hyundai patronunun geçen hafta basına İzmit fabrikasında üretime ara verilmesi söz konusu değildir yönlü açıklamalarının ardından yaşanan bu gelişmenin düşündürücü olduğunu aktaran bir Hyundai işçisi, Zaten gerekçe krizdir denilmiyor. Bize söylenen, şanzıman eksik olduğu için üretime bir hafta ara verileceği. En son gelen bilgi, 2008 yılından izni olan arkadaşların izinlerinden kesileceği, izni olmayanların ise borçlandırılacağı diye konuştu.
2001de de yaşanmıştı
Otomotiv fabrikalarında kriz gerekçesi ile eş zamanlı olarak yaşanan işten atma ve ücretsiz izin uygulamasının kendilerini endişelendirdiğini belirten bir Hyundai işçisi, Yanı başımızda Fordda işçiler işten çıkarılıyor, bu hafta ücretsiz izne çıkarıldılar. Tofaş, Renaultda da aynı. Kaygılanmamak mümkün değil diye konuştu. Son günlerde sektörde yaşanan gelişmelerin 2001 krizinde yaşananları akıllara getirdiğini belirten başka bir Hyundai işçisi, 2001 krizinde fabrikada çalışan 3 işçiden birinin işten çıkarıldığını ve ücretsiz izinlerin 1.5 yıl sürdüğünü anlattı.
Eylül zammı hâlâ açıklanmadı
Sendikasız bir işyeri olmasına rağmen Hyundaide ücret ve sosyal hakların sendikalı bir işyerindeki gibi olduğunu anlatan başka bir Hyundai işçisi, bu durumun son yıllarda değişmeye başladığını kaydetti. Hyundai işçisi, fabrikada yaşanan değişimleri şu sözlerle dile getirdi: Bizde en düşük işçi ücreti çıplak olarak 750 YTLdir. Ortalama ücret de 1000 YTL: Buna üç ayda bir çift maaş ikramiye, yakacak, giyim, doğum, öğrenim gibi yardımları ekleyince sendikalı bir işyerinden bile daha iyi. Ama bizde de son bir iki yıldır ücretler, MESS grup sözleşmelerinden çıkan zam oranında olmaya başladı. Hyundai patronunun ücretlere yapılacak zam için MESS ile metal işkolundaki sendikalar arasında süren toplu iş sözleşmesinin bağıtlanmasını beklediğini söyleyen Hyundai işçisi, Eylül ayında zam almamız gerekiyordu ama işveren sözleşmeyi bekliyor dedi.
Öte yandan fabrikadaki gelişmelerle ilgili bilgi almak istediğimiz Hyundai Assan Fabrikası yetkilileri, görüşme talebimizi reddederek konu ile ilgili bilgi vermelerinin mümkün olmadığını dile getirdiler. (Kocaeli/EVRENSEL)
Bakan hangi ülkede yaşıyor
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, dünyada yaşanan mali krizde istihdama henüz yansıyan olumsuz bir görüntünün olmadığını ileri sürdü. AKP Bursa Merkez Yıldırım İlçe Örgütünün düzenlediği etkinliği katılan Çelik, son dönemde patronlarla yapılan toplantıları kastederek bu toplantıların istihdama yönelik olumsuzluğun az hissedilmesi noktasında faydalı olduğunu savundu. Oysa sadece bakanın etkinliğe katıldığı Bursada bulunan Renault, Tofaş, Bosch, Valeo, Coşkunöz başta olmak üzere Ford, Hyundai gibi onbinlerce işçinin çalıştığı büyük firmalar üretime ara verdiklerini açıkladılar. İzin uygulamasına ve işten atmalara başladılar.
Arzu Erkan
Evrensel'i Takip Et