19 Eylül 2009 00:00
İlk fatura hastaya!
Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından açıklanan Orta Vadeli Programda sinyali verilen zamların ilki sağlık alanından geldi. Bakanlar Kurulu, hem ilaç karşılama oranlarını düşürerek, hem de tedavi giderlerinde hasta payını artırarak hastanın faturasını kabarttı. Artık sağlık ocağı ve aile hekimliği muayenelerinden katkı payı alınacak. Hükümet yeni uygulama ile 2010 yılında sağlık harcamalarında 3 milyar lira tasarruf hedefliyor.
Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlanan Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğe göre memurlar, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı sigortalılar ve yeşil kartlıların hastanelerdeki tedavi ücretine katılım payı artıyor.
SAĞLIK OCAKLARI DA...
1 Ekimden itibaren geçerli olacak yeni düzenleme, hastaların sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayakta tedavilerine ilişkin hekim ve diş hekimi muayenelerinden birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 lira alınacak. İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarındaki katkı payı ise 8 liraya çıkıyor. Özel hastanelerdeki 2 liralık katkı payı ise 15 liraya yükseliyor.
Kapsama dahil kişilerin ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayeneleri sonucunda reçete düzenlenmemesi veya reçetedeki ilaçların temini amacıyla eczanelere müracaat edilmemesi durumunda birinci basamak sağlık kuruluşları ile aile hekimliği muayenelerinde katılım payı alınmayacak. Aynı koşullarda ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumları ile özel sağlık kurumlarındaki muayenelerde ise katılım payı tutarlarında 3 lira indirim yapılacak.
Önceki düzenlemede, muayene katılım payları ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında 3, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 liraydı.
Orta Vadeli Programın tanıtımına katılan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, muayene katılım payının artacağının sinyalini şu sözlerle vermişti: 1. basamakta maliyetler düşük. İkinci basamakta 2 katı fazla. Grip olmuş üşütmüş hastanın hastaneye gitmesi büyük maliyet oluşturuyor. Dengelemeler yaparak bu maliyetleri kısacağız.
YOKSULLAR SAĞLIK OCAĞINA...
Yeşil kartlılar da tedavileri karşılığında 2 ve 8 liralık muayene katılım payını aynen ödeyecek. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerden alınacak 2 lira tutarındaki katılım payı memurun bir sonraki aylığından kesinti yapılarak tahsil edilecek.
Bundan böyle sağlık ocaklarına yığılma olması bekleniyor. Artışa yönelik ilk yorumlar, özellikle düşük gelirli sigortalı grubunun özel hastanelere gitmesinin azalacağı yönünde. Hükümetin sağlıktaki ikinci tasarruf adımı ise ilaçta oldu.
Hem orijinal hem de eş değer ilaçta karşılama oranları yeniden belirlendi. Devletin ilaca ödediği parayı azaltmak için de firmalara ödenen orijinallerde yüzde 100den yüzde 60a eş değerde yüzde 80den yüzde 60a düşürüldü.
TEBLİĞE ECZACI TEPKİSİ
SGKnın memur ve yeşil kartlıların muayene katılım payını artırmasına bir tepki de Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydandan geldi. Saydan SGKdan vatandaşa ve eczacıya bayram sürprizi! olarak nitelendirdiği katkı paylarının artırılmasını eleştirdi.
Saydan dün yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ekimden itibaren birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 TL ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 TL, özel sağlık kurumlarında 15 TL alınacak olmasını ve muayene ücretlerinin 3 TLlik kısmının tahsilinin eczacılara bırakılmasına tepki gösterdi. Herkes bayram hazırlığı yaparken, SGK memurlar, yeşil kartlı vatandaşlar ve eczacıların tadını kaçırdı diyen Saydan, tebliğle muayene ücreti tahsildarlığının yine eczacılara yüklenmesini eleştirdi. Tebliğ ile getirilen düzenlemeyi, muayene ücretleri atraksiyonu olarak nitelendiren Saydan, eczacıların bu atraksiyon içinde yer almayı reddettiklerini ifade etti. Saydan, SGKyı bu yanlış uygulamalardan vazgeçmeye, hem vatandaşın, hem eczacının mağduriyetini gidermeye çağırdı. ANKARA
KATILIM PAYI ALINMAYACAK KİŞİLER
Tebliğ kapsamında, katılım payı alınmayacak bazı haller, sağlık hizmetleri ve kişiler şöyle:
* Diyaliz tedavilerinden,
* Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden,
* Vücut dışı protez ve ortezler kapsamına girmeyen diğer protez ve ortezler ile tıbbi malzeme ve sarf malzemelerinden,
* Organ, doku ve kök hücre nakline ilişkin sağlık hizmetlerinden.
(EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et