22 Eylül 2009 00:00
Mücadeleyi mahalle komiteleriyle büyütecekler
Pendikin Esenyalı Mahallesindeyiz. Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için işten atılan ve direnişe geçen Sinter Metal işçileri, Hava-İş Sendikasında örgütlenme mücadelesi veren İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı işçileri, AKS Otomotiv işçileri, Tuzla tersane işçileri, inşaat işçileri ve Pendik belediye işçileri bir arada. Mahalle esnaflarının ve öğrencilerin de katıldığı toplantının ana gündemi, saldırılara karşı dayanışmanın geliştirilmesi.
Patronların saldırılarına karşı işçilerin birlik ve dayanışmasının örgütlenmesi üzerine konuşmalar ve görevler konuşuluyor. İşçiler birbirlerine deneyimlerini aktarıyor. Özellikle Sinter Metal işçilerinin neredeyse 300 günü bulan direnişlerinden edindikleri deneyimler ilgiyle dinleniyor.
KOMİTE KURMA ÖNERİSİ
Toplantıda ilk sözü tersane işçisi ve aynı zamanda Emek Partisi GYK Üyesi olan Ali Doğan aldı. Patronların krizi bahane ederek işçilerin tüm haklarına saldırdıklarını söyleyen Doğan, Tuzla tersanelerinde 20 binin üzerinde işçinin işten çıkarıldığını, iş cinayetlerinin arttığını, ücretlerin düşürüldüğünü ve iş güvenlik tedbirlerinin rafa kaldırıldığını söyledi. Doğan, bugün işçilerin, birlikte mücadele verdikleri cepheler ve dayanışmalar örgütlemek için mücadele etmeleri gerektiğini dile getirerek Sinter Metal işçilerinin, hava işçilerinin, AKS işçilerinin, tersane işçilerinin, bulundukları mahallelerde esnafıyla öğrencisiyle tüm emekçilerle birleşen mahalle komiteleri kurmasının önemine dikkat çekti. Doğan, patronların ve hükümetin saldırılarının ancak bu yolla püskürtülebileceğini dile getirdi.
DAYANIŞMA BÜYÜMELİ
Sinter Metal işçilerinden Ömür Can, direnişteki işçilerin kazanmasının, işçi sınıfının kazanması anlamına geldiğini vurguladı. Fabrikalarının kurulu olduğu bölgede birçok sendikasız fabrika bulunduğunu ve buralardaki işçilerin gözünün kendilerinde olduğunu kaydeden Can, mücadelenin başarısı için dayanışmanın artırılması gerektiğini belirtti. Direnişte oldukları süre boyunca patronun her türlü saldırısına maruz kaldıklarını, ancak mücadeleden geri adım atmadıklarını anlatan Can, bu mücadelenin direnişteki işçilerin ve örgütsüz işçilerin birleşmesiyle kazanılabileceğini söyledi.
DİRENİŞ İŞÇİLER İÇİN OKUL
Sinter Metal işçilerinden Ümit Aydın, Sinter direnişinin işçi sınıfı acısından bir kıvılcım olduğunu, bunu iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Aydın, direniş deneyimlerinin muhakkak işçiler arasında paylaşılması gerektiğini ve şu anda direnişte olan hava işçilerine destek olmak için elerinden geleni yapacaklarını söyledi. Aydın, mahalle komitelerinin direnişlerin bugüne gelmesinde büyük katkısı olduğunu söyledi. Bütün yasaların patrondan yana olduğu bir sistemde yaşadıklarını, bunun için de işçiler patronların saldırılarını birleşerek durdurabileceklerini kaydeden Aydın, diğer işçilerin aydınlanması için işçi direnişlerini bir okul olarak değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı. Sabiha Gökçenden Doğan Şencanlar da Sinter Metalde işçilerin direnişte olduklarını ilk Hayat Televizyonundan öğrendiğini söyledi. Uluslararası bir şirkette çalışmalarına rağmen işçilerin haklarının verilmediğini, köleci koşullarda çalıştırıldıklarını, bu yüzden sendikalaşmaya çalıştıklarını söyleyen Şencanlar, kendi eylemlerini izlemek için Hayat Televizonunu açtıklarında Sinter Metalde de işçilerin direnişte olduklarını gördüğünü ve onlardan öğrenecek çok şeyleri olduğunu söyledi.
İŞÇİLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Sabiha Gökçende direnişte olan işçilerden Bilgin Sivaz ise direnişe geçmeleriyle işçi sınıfını tanıdığını ve işçilerin birlikte mücadele vermesi gerektiğini öğrendiğini söyledi. Sivaz, emekçilerin işçilerin aydınlanması için çok hızlı çalışma yürütmeleri, bildiriler ve etkinliklerle halkın birleşmesinin sağlamları gerektiğini anlattı. Bunun için biz işçilere çok iş düşüyor diyen Sivaz, şöyle devam etti: Yılardır hakları yenilen ve sömürülen işçi kardeşlerimizin muhakkak bu mücadeleye katılmalarını sağlamalıyız. Mahalle komiteleri kurulması önerisine de değinen Sivaz, Bu toplantıda Sinter Metal işçilerinin önerdiği mahalle komitelerini kurmak ve buradan işçi ailelerini de direnişin bir parçası haline getirmek fikrini havaalanında direnişteki işçi arkadaşlarımızla da paylaşacağız. Ve en kısa zamanda hayata geçirmeye çalışacağız diye konuştu.
PATRONLAR ANAYASAYI ÇİĞNİYOR
Belediye-İş Sendikası İETT eski Şube Sekreteri Düzali Yalnız, sendika Aynasal hak olmasına rağmen işçiler sendikalaşmaya çalıştığında patronların Anayasaya aykırı davrandığını söyledi. Yalnız, işçilerin, hak alma mücadelesi verirken bu mücadeleyi yasalara karşı verilen bir mücadeleye dönüştürmeleri gerektiğini söyledi. Sendikaların direnişteki işçilerle dayanışmasının zayıflığını eleştiren Yalnız, işçi dayanışmalarının bu dönem eskisinden daha önemli olduğunu, mahallede bu dayanışmayı büyütmek için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.
İŞÇİLER DE SİYASET YAPMALI
Organize deri sanayisinde 8 aydır direnişte olan AKS otomotiv işçilerinden Yücel Külekçi, kendi işyerlerinde her gün iş kazaları olduğunu, işçilerin sakat kaldığını, ücretlerinin ödenmediğini, bu yüzden sendikalaştıklarını, patronun da bu yüzden kendilerini işten attığını söyledi. Bütün işkollarında işçiler hep aynı sorunla karşı karşıya. Birlikte mücadele etmekten başka bir seçeneğimiz yok diyen Külekçi, işçilerin, bilinçlenirken aynı zamanda siyaset yapmaları gerektiğini de söyledi.
ESNAFLAR DİRENİŞİN PARÇASI OLACAK
Mahalle esnaflarından Hüseyin Tektaş ise her gün krizle birlikte işsizliğin, açlığın arttığını, esnaflar olarak daha da bataklığa saplandıklarını dile getirdi. Direnişte olan bütün işçilerin başarıya ulaşmasında esnaflara da büyük rol düşeceğini kaydeden Tektaş, etrafındaki esnaflardan direnişi desteklemelerini sağlamak için elinden gelen çabayı göstereceğini söyledi.
Toplantıda ayrıca, Sinter işçileriyle dayanışma gecesi biletleri dağıtıldı. (İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
Evrensel'i Takip Et