3 Ekim 2009 00:00

Savcı olay yerine neden geç gitti?


Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyü Xambaz mezrasında Tapantepe Askeri Taburu’ndan atılan havan topu sonucu öldüğü belirtilen Ceylan Önkol’un öldüğü yerde İHD, Diyarbakır Barosu, MAZLUM DER, TTB’ninde içinde yer aldığı heyet incelemede bulundu. Yaptıkları incelemeye ilişkin bugün bir basın açıklaması yapacak olan heyette yer alanlar, savcının olay yerine geç gitmesinin kuşkuları artırdığına dikkat çektiler. Heyet aileye de taziye ziyaretinde bulundu.
Yaptıkları incelemeye dair gazetemize değerlendirmelerde bulunan heyet üyeleri savcının olay yerine 3 gün sonra gitmesinin kuşkuları arttırdığını dile getirerek, benzer ölümlerin önüne geçmek için olayın aydınlatılması çağrısı yaptılar. Öte yandan DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak’ta, Ceylan Önkol olayına ilişkin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cevaplandırması talebi ile, yazılı soru önergesi verdi.
SAVCI 3 GÜN SONRA GELDİ
Yaptıkları incelemeye ilişkin gazetemize bilgi veren İHD Bölge Temsilcisi, Ali Akıncı, ateşin açıldığı Tabantepe Taburu’nun Önkol’un öldüğü yere 3-4 km uzaklıkta olduğunu belirterek, olayın görgü tanıkları ve Önkol ailesinin anlatımdan olayın yargısız bir infaz olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Savcının olaydan üç gün sonra olay yerine gittiğini hatırlatan Akıncı, Ceylan Önkol’un cenazesinin de altı saat kadar yerde kaldığına dikkat çekti. Olay yerinde yaptıkları incelemede, metal parçaları ile et parçaları ve elbise parçalarının yaklaşık 200 metrelik bir alana yayıldığını gördüklerini söyleyen Akıncı, son dönemde yaşanan gelişmelerin Kürt sorununun çözümü konusunda ki kaygıları artırdığını söyledi. Ceylan Önkol’un öldürülme olayının aydınlatılmasını isteyen Akıncı, bununla ilgili idari ve adli araştırmanın gerekli kurumlar tarafından yapılması gerektiğini belirtti.
BAŞKA CEYLANLAR ÖLEBİLİR
Olay yerine Ceylan Önkol’un abisiyle gittiklerini söyleyen, Türk Tabibler Birliği’nden Doktor Cengiz Günay ise yaşanan patlamada, Ceylan’ın karın boşluğunun parçalandığını belirtti. Savcının olay yerine üç gün sonra gitmesinin hukuksuzluk olduğunu dile getiren Günay, cenazeyi karakola da köylülerin götürdüğünü söyledi. “Ceylan Önkol’un öldüğü yer, bütün tepelere devletin hakim olduğu bir yer” diyen Günay, olay yerinde gerekli incelemenin yapılması ve patlamaya neden olan patlayıcının tespit edilmesi durumunda olayın aydınlatılabileceğini kaydetti. Kürt sorunu üzerine yaşanan tartışmalara da değinen Günay, “Askeri operasyonların sürdüğü bir yerde açılımdan söz etmek mümkün değil. Öncelikle askeri operasyonların durması gerekir” dedi. Günay, olaya ilişkin bölge insanının kaygılarını giderecek adımlar atılmaması durumunda Ceylan Önkol’un yaşamını yitirdiği gibi benzer olayların yaşanabileceğine dikkat çekti.
MAZLUM- DER’den Avukat Mustafa Sarıhan ise bazı medya yayın organlarında “Ceylan Önkol’un elinde bomba olduğuna” dair haberlerin çıktığını hatırlattı. Bunun doğru olmadığını anlatan Sarıhan, Önkol’un sadece karın boşluğunun parçalandığını belirterek, bunun da bomba olma ihtimalini ortadan kaldırdığını söyledi. Olay yerine savcının geç gitmesinin de hatalı olduğunu belirten Sarıhan, bununda olayla ilgili soruşturmaya dair kuşkuları artırdığına dikkat çekti. Olayla ilgili ciddi bir soruşturma ve inceleme yapılması gerektiğini anlatan Sarıhan, “İnsanlar olayın karanlıkta kalmamasını, aydınlatılmasını istiyor” dedi.
OLAY TAKİP EDİLECEK
Diyarbakır Barosu’ndan Avukat Önder Üngür, olayın görgü tanıkları, Ceylan Önkol’un ailesinden bilgi aldıklarını ve olayın yaşandığı yere gittiklerini kaydetti. Savcının olay yerine üç gün sonra gittiğini belirten Üngür, “Bu tamamen hukuksuzluktur. Bir savcı konumu gereği ‘güvenlik’ gerekçesini sunarak olay yerine gitmemezlik edemez. Olay yerine hemen gitmesi gerekir. Çünkü delillerin karartılması ihtimali var ortada” şeklinde konuştu. Kimseyi şimdiden suçlamak istemediklerini belirten Üngür, olayla ilgili sürdürülen soruşturmanın kuşkuları artırdığını dile getirdi. Olayın delillerinin aydınlatılması gerektiğini söyleyen Üngür, olayın takipçisi olacaklarını da söyledi.


AİLEDEN GENELKURMAY’A CEVAP
12 yaşındaki Ceylan Önkol’a ilişkin Genelkurmay Başkanlığı ve Bingöl Valiliği’nin açıklamalarına, Önkol ailesi tepki gösterdi. Genelkurmay Başkanlığı yaptığı haftalık basın toplantısında söz konusu tarihte, olay bölgesinde kendilerinin herhangi bir havan atışı yapmadığını belirtti. Bingöl Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise, Ceylan Önkol’un PKK’nin döşediği mayına basması sonucu hayatını kaybettiğini yönündeki açıklaması çelişki yarattı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ceylan’ın ağabeyi Rıfat Önkol, “Madem kardeşim PKK’lilerin mayını sonucu yaşamını yitirdi neden haber verdiğimiz devlet kurumları olay yerine gelmediler ve kardeşimin cenazesini saatlerce yerde bıraktılar?” dedi. Önkol, “Kardeşimi öldüren patlayıcı mayın olsaydı, elleri veya ayakları da zarar görürdü. Ancak kardeşim direk karın bölgesi isabet alınarak vurulmuş ve doktor raporu da bu yöndedir” dedi. Önkol, “Yapılacak incelemeyle kardeşimin katili veya katilleri ortaya çıkacak ve sorumluların cezalandırılması imkanı olacaktır. Bizim amacımız, başka Ceylanların böyle vahşice katledilmesini engellemektir. Umarım benim kardeşim, öldürülen çocukların sonuncusu olur” diye konuştu.


SİVEREK’TE TEPKİ
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, DTP Siverek İlçe Örgütü, son dönemde yoğunlaşan askeri operasyonlar ve Lice’deki patlama sonucu Ceylan Önkol’un yaşamını yitirmesini düzenlediği yürüyüşle protesto etti. İlçe binası önünde bir araya gelen çok sayıda DTP’li, Kanlıkuyu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Açıklama yapan DTP İlçe Başkanı A. Melik Karaç, bölgede artan askeri operasyonlar, DTP’li milletvekilleri üzerindeki baskılar ve Lice’de Ceylan Önkol’un yaşamını yitirmesine neden olan patlamayı protesto ettiklerini kaydetti. Açıklamadan sonra oturma eylemi yapıldı.
(İstanbul\EVRENSEL)
Şerif Karataş

Evrensel'i Takip Et