24 Aralık 2009 00:00

İşçiler köprüyü kapattı

SENDİKALI olarak çalışmak istedikleri için işten atılan Esenyurt Belediyesi işçileri...

Paylaş

SENDİKALI olarak çalışmak istedikleri için işten atılan Esenyurt Belediyesi işçileri ve Büyükşehir Belediyesi’nin iş akitlerini 31 Aralık’ta feshedeceği itfaiye çalışanları, Boğaziçi Köprüsü’nde eylem yaptı. İtfaiyeciler ve Esenyurt Belediyesi’ndeki işçilerin bir kısmı Taksim’de yürüyüş yaparken, bir kısmı da Boğaziçi Köprüsü’nde trafiği kapatarak kendilerini zincirledi.
Köprüde trafik tamamen dururken, vatandaşlar da arabalarından inerek alkışlarla işçileri desteklediler. İşçiler, “Baskılar bizi yıldırımaz”, “İstanbul uyuma itfaiyene sahip çık”, “Hepimiz ekmek savaşçısıyız”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları attılar.
Belediye-İş Örgütlenme Genel Sekreteri Ali Çelenk, “Bu işçilerin çocukları, eşleri onlardan aş bekliyor, ekmek bekliyor. 130 gündür Esenyurt Belediyesi’nde işçiler direniyor, itfaiyeciler taşeronlaştırmaya karşı direniyor. Buradan selam olsun TEKEL işçilerinin mücadelesine, selam olsun itfaiyecilerin mücadelesine, selam olsun Türkiye işçi sınıfına diyoruz. Onların mücadelesi de bizim mücadelemiz” diye konuştu.
‘SESİMİZ DUYULSUN DİYE’
Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ise şöyle konuştu: “Sesimizi duyurmak istiyoruz, haklı olduğumuzu herkesin görmesi için illa ki buralarda olmamız mı gerekiyor? 130 gündür arkadaşlarımız aç susuz Esenyurt Belediyesi önünde işlerine dönebilmek için direniyorlar. İtfaiye taşerona verilmek isteniyor, buradaki arkadaşlarımız direniyor. İtfaiyeyi taşeronlaştırarak aslında İstanbul’u yakıyorlar.”
Belediye-İş 1 No’lu Şube Başkanı Serdar Özkul ise köprüde yaptıkları eylemin nedenlerini; “İETT’nin peşkeş çekilmesini, itfaiye işçilerinin işten atılmasını, kamunun özelleştirilmesini, Esenyurt’ta sendikalı işçilerin işten atılmasını protesto ediyoruz. Hükümeti de protesto ediyoruz” diyerek açıkladı.
Esenyurt Belediyesi’nde sendika hakkını kullandığı için işten atılan ve 130 gündür direnişte olan bir işçi ise şöyle konuştu: “İstanbul’da trafiği kilitlediğimiz için bütün İstanbullulardan özür diyoruz ama bize başka seçenek bırakılmıyor. Yasalar çiğneniyor ama bizim sesimize kulak veren olmuyor. Ancak sesimizi böyle duyurabiliyoruz.”
İşçilerin eylemi devam ederken Çevik Kuvvet ekipleri zincirleri keserek işçileri ve sendikacıları gözaltına aldı. Eylem nedeniyle Boğaziçi Köprüsü’nde trafik 15 dakika tamamen durdu.
GENEL GREV ÇAĞRISI
İtfaiye ve Esenyurt Belediyesi işçilerinin bir kısmının Boğaziçi Köprüsü’ne kendisini zincirlediği saatlerde, diğer işçiler de Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi.
Gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını isteyen işçiler, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attılar. Ankara’da toplantı halinde olan Türk-İş Başkanlar Kurulu’ndan genel grev kararı çıkmasını beklediklerini söyleyen işçiler, tüm İstanbul halkını kendilerine destek olmaya çağırdılar. Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi’ne yürüyen itfaiyecilere Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra Emek Partisi, SP, MHP, DSP, SHP ve TKP il başkanları da destek verdi.
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Boğaziçi Köprüsü’nde gözaltına alınan işçilerin serbest bırakılması ile ilgili girişimler başlatıldığını belirtti. Türk-İş Başkanlar Kurulu’ndan çıkacak kararları beklediklerini dile getiren Büyükkucak, bu kararları 81 ilde diğer sendikalarla birlikte hayata geçirileceklerini ifade etti.
Belediye-İş 5 No’lu Şube Başkanı Nihat Altaş ise tüm İstanbul halkını, can güvenliklerinin teminatı olan itfaiye emekçilerine sahip çıkmaya çağırdı. konuşmaların ardından işçiler bir saat oturma eylemi yaptı.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kurban yolsuzluğunda 31 kişi adliyede

SONRAKİ HABER

SİNTER DİRENİŞİ 1 YAŞINDA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...