09 Nisan 2010 00:00

BU ‘ATEŞ’ MUDURU YAKAR!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geçtiğimiz haftalarda taciz iddialarıyla çalkalandı. Gazetemiz de bu iddiaları gündeme taşıdı.

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geçtiğimiz haftalarda taciz iddialarıyla çalkalandı. Gazetemiz de bu iddiaları gündeme taşıdı. Taciz iddiasının muhatabı olan İBB Turizm Müdürü T.A, gazetemize gönderdiği açıklamasında, haberimizin asılsız olduğunu, hedef gösterildiğini, haberle hakkında ‘infaz yapıldığını’ savundu. Oysa T.A. hakkında İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın iddianamesinde savcı, T.A hakkında ‘cinsel taciz’ suçunu işlediği gerekçesiyle 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istedi.
‘UYARIYA RAĞMEN ISRAR ETTİ’
İddialar 26 Nisan’da Saraçhane’de bulunan İBB önünde basın açıklaması yapan KESK Şubeler Platformu tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Basın açıklamasında, 25 Şubat’ta bir kadın memurun başına gelen olay, şöyle anlatılmıştı:
“Dönemin İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü T.A, Tüm Bel-Sen üyesi kadın arkadaşımıza odada, diğer çalışanların yanında cinsel tacizde bulunmuştur. Arkadaşımızın tepkisi ve uyarısına rağmen müdür tavrında ısrar etmiştir. Arkadaşımız bu tavra sessiz kalmayarak İBB başkanlığı ve ilgili birimlere disiplin soruşturması açılması için şikayet dilekçesi vermiş, ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, dava açılmıştır.”
GÖRGÜ TANIĞINA DARP
Aynı açıklamada, olayın görgü tanığı olan hamile bir şirket çalışanının yaşadıkları ise şöyle anlatılmıştı: “Müdür yardımcısı S.B, kadın çalışanı önce sözlü taciz ve akabinde darp etmiştir. Olay çalışanların ve kameraların önünde başlamıştır. Tek suçu gördüklerini olduğu gibi anlatmak olan kadın çalışanın masasından bilgisayarı alınmış, bağlı bulunduğu şirkete geri gönderilmiş, iş akdi fesih tehdidi ile ifadesinden vazgeçirilmeye çalışılmıştır.”
İBB: GÖREVDEN ALDIK
Basın açıklamasının hemen öncesinde İBB görevlilerince basın mensuplarına dağıtılan yazılı açıklamada, olay duyulur duyulmaz T.A’nın görevden alındığı belirtildi, ancak ‘iddialar asılsız’ denilmedi: “Haberde yer alan taciz iddia ve şikayeti üzerine, sözü edilen kişi tedbiren müdürlükten alınmış ve Teftiş Kurulu Başkanlığı harekete geçirilmiştir. Konu müfettişlerin incelemesindedir. Soruşturma sonucuna göre işlem yapılacaktır.”
AMA HÂLÂ MÜDÜR
KESK Şubeler Platformu’nun açıklamasında, dönemin İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü T.A’nın bir başka müdürlükte görevlendirildiğine dikkat çekildi. T.A’nın şu an Turizm Müdürü olarak görev yaptığı bilgisi, İBB’nin resmi İnternet sitesinde de yer alıyor. Sitede ayrıca T.A’nın yeni müdürlüğe mart ayında atandığı duyurusu yer alıyor, yani taciz olayının yaşandığı iddia edilen tarihten yalnızca birkaç gün sonra.
KANDİLİNİ KUTLAMAYA GİTMİŞ!
Gazetemize gönderdiği açıklamada T.A, olayın şöyle gerçekleştiğini iddia etti: “Haberde sözü edilen olayların, sarf edildiği iddia olunan cümlelerin hiçbiri gerçekleşmemiştir. Olay hakkında gerekli araştırma yapılmadan, örneğin benimle ya da odada bulundukları belli olan 7 kişinin bilgilerine başvurulmamış ve hazırlanan kasıtlı, yanlı, iftira niteliğindeki haberle hakkımda infaz yapılmıştır. Oysa gerçekte ‘kandil kutlaması’ olarak cereyan eden olay, bilinmeyen nedenlerle çarpıtılmış ve iftira kampanyasına dönüştürülmüştür. Olay yargıya intikal ettiğinden yapılan yanlı, basın meslek ilkelerine aykırı haberiniz yargıyı etkileme amacına da hizmet etmektedir.
İBB’nin yıpratılmaya çalışıldığı gözlemlenen bu uydurma haber nedeniyle itibarımla oynanmış, daha sonra ve belediyede olmadığım bir zamanda gerçekleşen tartışma olayıyla da irtibat kurularak -ki iddiacıların saldırısıyla yaralanan şahsın doktor raporuna dayanan müracaatı da yargıya intikal etmiştir- yalan ve yanlı habere inandırıcılık kazandırılmaya çalışılmıştır.”
Taciz iddialarını kabul etmeyen T.A, ‘cinsel taciz’ suçunu düzenleyen TCK’nın 105’inci maddesi uyarınca, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle, 2 Şubat 2011’de İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. (İstanbul/EVRENSEL)

iDDiANAME ÖYLE DEMiYOR

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Ekinci tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede ise olayın şöyle gerçekleştiği belirtildi: “Olay tarihinde müşteki tarafından müracaatta bulunulduğu, müracaatında müdürleri olan şüphelinin olay tarihinde bulundukları odaya geldiğini, bir ara kendisine ‘Çok ateşlisiniz’ diye sözlü tacizde bulunduğunu, kendisinin bu söz üzerine ‘Sıcakkanlısınız demek istediniz herhalde’ dediğini, bunun üzerine şüphelinin ‘Hayır çok ateşlisiniz, odaca çok ateşlisiniz’ diyerek cevap verdiğini...
Şüphelinin ifadesinde üzerine atılı suçu kabul etmediğini, olay tarihinde müştekinin bulunduğu odaya müdür yardımcılarıyla beraber gittiğini, müşteki ve arkadaşlarının bulunduğu odanın sıcak olduğunu, bu çerçevede sıcaklıkla ilgili beyanda bulunduğunu, müştekinin iddia ettiği şekilde sözlü veya fiili herhangi bir tacizde bulunmadığını belirtmiştir.”
ÖNCEKİ HABER

Kayseri işçileri şölene hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

CHP: BARAJ YÜZDE 5’E İNDİRİLSİN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa