12 Kasım 2010 00:00

‘Bilinmeyen dil’ ısrarına karşı yürüyüş


KÜRTÇE savunma talebinin reddedilmesini yürüyüşle protesto eden binlerce kişiye hitabeden BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, mahkemenin tutumunun Kürtlere hakaret olduğunu belirtti.
Kürt siyasetçilerinin ve insan hakları savunucuların yargılandığı davada Kürtçe savunma talebinin reddedilmesini protesto etmek için Sümerpark’ta bir araya gelen binlerce kişi adliye binasına yürüdü. Yürüyüşe, BDP Eş Başkanları Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş, BDP milletvekilleri BDP’li belediye başkanları ve binlerce kişi katıldı. Hakkari’den Ankara’ya yürüyen kadınlar da yürüyüşe renk kattı. Eş başkanların ve vekillerin kol kola girerek kortej halinde başlayan yürüyüşte, taşınan Kürtçe ve Türkçe pankartlarda, yaşanan tutuklamalar protesto edilerek, tutuklananların serbest bırakılması istendi. Sümerpark önünden başlayan yürüyüş eski hal kavşağında polis barikatıyla karşılaştı. Kitle önünde barikat kuran polisler yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine BDP’li Milletvekili Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız polisler yetkilileriyle görüşme yaptı. Görüşmenin ardından yürüyüşe izin verildi. Balıkçılar Caddesinde yürüyüş yapıldı. PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıldı.
ZİHNİYET BİLİNMİYOR
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Adliye yanında kitleye hitap etti. Başbakana seslenen Demirtaş, görülen duruşmada mahkemenin, Kürt halkının eşit, özgür bir şekilde birlikte yaşamasını kabul edeceğini ya da 80 yıldır devam eden inkarda ısrar edeceğini belirtti. Demirtaş, 30 yıl önce Diyarbakır Cezaevinde Kürtçe konuşulmasına izin verilmediğini, 30 yıl aradan sonra görülen duruşmada yine Kürtçeye izin verilmediğini hatırlattı. 12 Eylülde Kürtler ve Kürtçe üzerine zulüm yapanların adlarının tarihte kara bir leke olarak yazıldığını dile getiren Demirtaş, buna karşı direnen devrimcilerin tarihe adlarını devrimci olarak geçtiğini belirtti. Kürtçeye “Bilinmeyen bir dil” ve “Anlaşılmayan bir dil” diyenlerin zihniyetinin “Bilinmeyen ve anlaşılmayan” olduğuna vurgu yapan Demirtaş, mahkemelerde, kamusal alanda Kürtçe konuşmaya devam edeceklerini söyledi. “Kürtçeyi evinizde sokakta konuşun ama kamusal alanda mahkemede konuşmayın” denilmesinin Kürtlere hakaret olduğunu belirten Demirtaş, Kürtçe konuşmakta ısrar edeceklerini söyledi. Kürt halkı olarak bugüne kadar utanç verici hiçbir karara imza atmadıklarını belirten Demirtaş, Kürt sorununun 3-5 hakimin sorunun olmadığını, Kürt sorunun 80 yıllık devletin sorunu olduğunu ifade ederek, “O neden siyasi irademiz olan Kürt siyasetçileri bugün derhal serbest bırakılsın” dedi.
İHD Diyarbakır Şubesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaptı.. İHD adına açıklama yapan Şube Sekreteri Raci Bilici, Kürtçe savunmaya izin verilmemesini kınayarak, bu durumun savunma hakkını engellediğini ifade etti.
(Diyarbakır\EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et