19 Nisan 2006 21:00

THY yönetimi tehlikeye uçuruyor

Hava-İş Sendikası, THY yönetiminden kaynaklanan teknik alandaki sorun ve sıkıntıları kamuoyuna duyurdu. Yapılan açıklamada uçak sayısı ve tiplerin kısa sürede yüzde 30'lara varan oranda artırılmasına rağmen, lisanslı teknik personel sayısının artırılmamasının tehlikesine dikkat çekildi. Bakım personelinin hava taşımacılığında en kritik noktada görev aldığını, burada yaşanan olumsuzlukların tahmin edilemeyecek kadar maliyetler getirebileceği dile getirildi. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Tepe Akfen Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, 3.5 yıldır hükümeti, Ulaştırma Bakanlığı'nı, THY yönetimini uyardıklarını ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını kaydetti

Teknik personel işten atılıyor Hava-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kaya Sayın THY Genel Yönetimi'nin şirket yönetiminde, teknik üst yönetiminin ise Genel Müdürlük Teknik Yardımcı Yönetimi'nde zaafları artırdığını söyledi. Sayın, bir hatta 16 teknisyenin 95 uçağa bakmak zorunda bırakıldığına, bunun uçak rötarlarını neden olduğuna dikkat çekti. Uçak revizyon ve bağlı atölyelerde çalışan teknisyen sayısının her geçen gün azaldığını, teknisyenlerin işten ayrıldıklarını ifade eden Sayın, daha önce uçak revizyonda diğer 30 şirkete teknisyen gönderdiklerini ancak şimdi kendi hangarlarında yabancı uyruklu teknisyenlerin çalıştığını kaydetti. THY yönetiminin tucrübeli ve uzmanlaşmış teknik personeli mantıksız bir şekilde işten attığını dikkat çeken Sayın şöyle devam etti; "THY yönetimi Eylül 2006'da 355 personeli toplu işten çıkarttı. Bu çıkarılanların 79 kişisi en deneyimli teknik personeldi. İşe iade davası bir ayda lehimize sonuçlandı ve THY'nin hukuksuzluğunu kanıtlamış oldu. Peki THY yönetimi ne yaptı? En deneyimli personelini özel sektöre hediye etti. 2004-2006 yılları arasında 43 teknisyen istifa etti" diye konuştu.

Sefer arası yarım saat "Uçak -40, 50 dereceden +25, 30 dereceli bir ortama iner. Hat bakım işlemlerinin sağlıkları yapılabilmesi için, uçağın bu ısı değişiminin dengelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle bakımı yapılacak uçağın standart yerde kalma süreleri olması gerekir. Ancak plansız büyüme, THY tarife yapısı, uçak tipleri, ekip planlama hataları birleşince rötarın önlenebilmesi adına, sağlıklı bakım için gerekli Ground Time sürelerine uyulmamaktadır" diyen Sayın, seferden gelen uçakların yarım saat içinde başka seferlere gönderildiğini kaydetti. Sayın, personel yetersizliğininde göz önüne alındığı zaman bu bakımların kağıt üzerinde yapıldığını söyledi. THY yönetiminin teknisyen açığını kapatmak ve diğer illerde hat bakım yapan teknisyenleri ortadan kaldırmak için çeşitli illerden şoför, operatör, yolcu hizmeti memuru, hareket koordinatörü gibi teknikle ilişkisi olmayan insanlara ikişer saatlik eğitim ile hat bakım işleri yaptırmak istediğini belirten Sayın, bu uygulamanın toplu iş sözleşmesinin ihlali anlamına geldiğini ifade etti.


TİS ihlal ediliyor Kaya Sayın, Hava-İş ile THY arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin ihlal edilen hükümlerini şöyle sıradı;
  • Yer işletme iç hat personeli banko açmak adına erken getiriliyor. Dinlenme saati 1 saate çıkarıldı ancak söylendiği saatte kullandırılmamakta.
  • Son alınan 60'a yakın teknisyen toplu iş sözleşmesinde hüküm olmasına rağmen 3 farklı ücretle işe başlatıldı.

  • Evrensel'i Takip Et