26 Mart 2006 22:00

Çiftçi mafyanın elinde!

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, hububat ve soğan üreticileri başta olmak üzere Türkiye çiftçisinin borç batağına sürüklendiğini ve çek-senet mafyasının eline düştüğünü söyledi. Yetkin, dün düzenlediği basın toplantısında, girdi fiyatları yükselirken, ürün fiyatlarının ise düştüğünü söyledi. Ürettiği ürünün maliyetini bile çıkaramayan çiftçilerin de borçlanmak zorunda kaldığına dikkat çeken Yetkin, İç Anadolu'da yaptıkları gezilerden örnekler vererek "Önce sadece birkaç kişinin bu durumda olduğunu, münferit bir olay olduğunu sandık, ancak gördük ki, üreticilerin çoğu aracıların, tüccarın, tefecilerin, çek senet mafyasının eline düşmüş. Her gittiğimiz yerde üreticiler ellerinde senetlerle geldiler" dedi. Üreticilerin ürünleri karşılığında sözleşmeyle tüccardan borç aldığını, bunun yanı sıra boş senete de imza attıklarını kaydeden Yetkin, "Çiftçinin borcunu silmesi için tüccarın ürünü beğenmesi gerekiyor. Eğer tüccar ürünü beğenmezse, üretici hem sözleşmeden, hem de imza attığı vadesi, hamili, tutarı belli olmayan boş senetten dolayı çek senet mafyası ile karşı karşıya kalıyor. Bazı üreticiler de yüzde 15-20 faizle tefeciden borç alıyor. Borcunu ödeyemeyen üretici tarlasını satmak zorunda kalıyor. Bu hem üretimi olumsuz etkiliyor, hem de Türkiye'nin her yerinden göç başlıyor, istenmeyen toplumsal olaylar yaşanıyor" diye konuştu. Yetkin, Tarım Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları bu olaya "dur" demeye çağırdı. Üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne de 40 trilyon borcu olduğunu ve borcunu ödeyemeyen çiftçilerin icraya verildiğine dikkat çeken Yetkin, borçların ödenmesi için yeniden kolaylık sağlanmasını istedi.

Hayvancılıkta zarar 6 milyar YTL Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı hayvancılık raporuna da değinen Yetkin, hayvan hastalıklarının yol açtığı zararın bakanlığın iddia ettiği 2.7 milyar YTL'den çok daha fazla olduğunu ifade etti. Hayvan hastalıklarıyla birlikte, hayvan kaçakçılığının da dikkate alınması gerektiğini belirten Yetkin, "Zarar en az 5-6 milyar YTL" dedi. Türkiye'ye canlı ve cansız kaçak hayvan girişinin sürdüğüne işaret eden Yetkin, "Sınırdan gece illegal giren büyük baş hayvan, sabah legal hale geliyor. 100 dolar karşılığında küpe bulunabiliyor. Türkiye'de tüketilen 1 milyon 200 bin ton etin en fazla 400-500 bin tonu kayıt altında. Geri kalanı kayıt dışı ya da kaçak. İstanbul'da tüketilen etlerin yüzde 60'ı kaçak" diye konuştu.


Çiftçi DGD bekliyor AKP Hükümeti, köylünün ödenmesini dört gözle beklediği doğrudan gelir desteği (DGD) ödemelerini ağırdan alıyor. Hükümet 2005 yılı DGD miktarı ve ödeme zamanını halen belirlemedi. Tarım Bakanlığı yetkilileri, DGD miktarının önümüzdeki 15-20 gün içerisinde belirlenebileceğini belirttiler. Doğrudan gelir desteği kapsamında 2005 yılı içinde yaklaşık 2 milyon 850 bin çiftçi kayıt altına alınmıştı. Kayıtlı çiftçilerin üretimde bulundukları arazi miktarı ise yaklaşık 17 milyon hektar olarak belirlenmişti.

Evrensel'i Takip Et