11 Aralık 2005 22:00

Sözleşmeli öğretmen
   maaşını alamıyor

Beykoz'da sözleşmeli öğretmenlik yapan yüze yakın öğretmenin maaşı iki aydır ödenmiyor. Üç ayda sadece bir kez maaş alan öğretmenler, ulaşımdan sağlığa kadar birçok sorunla da boğuşuyorlar. Sözleşmeli öğretmenlerin yaşadığı sorunlar, Kamu Personeli Rejimi Yasa Tasarısı'nın yasalaşması durumunda sorunların daha da artacağını gösteriyor. Hükümet yasayla, kadrolu öğretmenleri de sözleşmeli yapmayı planlıyor. Beykoz'da sözleşmeli olarak görev yapan, ancak iş güvencesi olmadığı için ismini vermeyen sözleşmeli bir öğretmen, üç aydır yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlattı.

'Oyalıyorlar' Göreve başladığı eylül ayı maaşını bir hafta gecikmeli olarak aldığını belirten sözleşmeli öğretmen, onun dışında şimdiye kadar para alamadığını söyledi. Okul yönetimi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birçok kez görüştüğünü aktaran öğretmen, kendisine, "Yazı gönderdik, şu gün maaşlarınız yatırılacak deniyor. O gün gidiyorum maaşlarımız yatırılmamış" dedi. Sözleşmeli öğretmenlerin borç batağı içinde olduğunu söyleyen öğretmen, ev kirasını ödeyemediğini belirtti. Maaşlarını girdikleri ders saatine göre aldıkları için maaşın her ay değiştiğini aktaran sözleşmeli öğretmen, okul yönetiminin yeteri kadar bilgilendirilmediğini, okul müdürü ile İlçe Milli Eğitim'in farklı rakamlar söylediğini dile getirdi.

'Hasta hasta ders anlatıyorum' Kadrolu öğretmenlerin yararlandığı hiçbir haktan yararlanamadıklarını belirten sözleşmeli öğretmen, ulaşım ve sağlık hakkından da faydalanmadıklarını ifade etti. Bir aydır hasta olarak ders anlattığını aktaran öğeretmen, "Paramı verseler gidip kendi paramla tedavi olacağım, onu bile yapamıyorum" dedi. Sağlık hakkından faydalanmak için 90 iş günü çalışması gerektiğini belirten sözleşmeli öğretmen, sigortaları yarım gün üzerinden yatırıldığı için, öğretim yılı içinde bu haktan yararlanamayacağını belirtti.

'Bırakmayı düşünüyorum' Okula gidebilmek için sabah 05.30'da kalktığını söyleyen sözleşmeli öğretmen,"Otobüse yetişemezsem derse geç kalıyorum. Haftada 24 saat derse giriyordum, ders saatlerimiz düştü, şu an 21 saat giriyorum. Üzerimizdeki yük her geçen gün artıyor. Başka şehirden geldiğimiz için yabancılık çekiyoruz. Antalya, Mersin, İzmir, Muğla ve Manisa'dan gelen arkadaşlar var. Atamamız kendi memleketimize çıksaydı belki bu kadar sıkıntı yaşamazdık, ailemizle beraber kalırdık. Maaşlarımız ödensin. Bu mesleği yapmak istiyoruz. Ama sorun çözülmezse seneye bu işi bırakmayı düşünüyorum" diye konuştu.


İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü:
    Ödeneğin gelmesini bekliyoruz Ödenekler gelince okullara dağıtılıyor. Yetmeyen okullar için tekrar yazı yazıyoruz o paralar gelince oralarada dağıtacağız. Maliye Bakanlığı'nın, "ödenek gelmeden ödeme yapmayın" talimatı var. Bu yüzden ödenekler dışında ödeme yapamıyoruz. Arkadaşlar yeni göreve başladığı için ilk aylar sorun yaşandı, bundan sonra ödemeler konusunda bir sıkıntı yaşanmayacak.


'Kölelik dayatılıyor' Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Toprak : İlgili kurumlarla görüşmeler yaptık ve ödenek olmadığı bilgisini aldık. Bu sorunun giderilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Ama arkadaşların iş güvenceleri olmadığı için şu an onlardan yeteri kadar destek alamıyoruz. 'Nasıl olsa seslerini çıkarmazlar, iş güvenceleri yok' diye sözleşmeli öğretmenlere kölelik şartları dayatılıyor. Sözleşmeli de olsa, memurların maaşları her ayın 15'inde ödenmek zorunda. Başka şeylere kaynak bulunurken sözleşmeli öğretmenlerin maaşlarının 'ödenek bitti' diye ödenmemesini kabul etmemiz mümkün deği. Hükümetin çıkarmak istediği Kamu Personeli Rejimi Yasa, kadrolu memurları sözleşmeli yapmayı da içeriyor. Birkaç yıl sonra biz de aynı sorunlarla karşılaşacağız. Eğitim Sen 2 No'lu Şube Yöneticisi Kemal Topkar: Beykoz civarında 100 kadar sözleşmeli öğretmen olduğunu tahmin ediyoruz. Hükümetin kadrolu memurları sözleşmeli statüye alma girişimlerini düşününce ne gibi sonuçlarla karşılaşacağımız ortaya çıkıyor. Çalışma yaşamına getirilmek istenen esneklik, ücretlere de getirilmek isteniyor. Bu arkadaşlarla yapılan sözleşmede, "Ödemeler her ayın 15'inde yapılır" yazıyor. Sözleşmeli olarak çalışanlar hiçbir haktan yararlanamıyor ve her yerde sorun yaşıyorlar. İcralık olan, psikolojileri bozulan arkadaşlar var. Sendika olarak arkadaşlara yardımcı olabilmek için elimizden geleni yapacağız.

Evrensel'i Takip Et