06 Şubat 2005 22:00

Yüzde 82 terbiyesi

Türkiye ile ABD'nin ortak çıkarlar ve değerlere dayalı, uzun geçmişe sahip ilişkileri olduğunu savunan Rice, "Bunu halklarımıza sürekli anlatmalıyız" dedi. Rice, Ankara'nın özel önem verdiği Kongra-Gel konusunda kendisini bağlayan mesajlar vermemeye özen gösterdi.

Paylaş
ABD Dışişleri Bakanı Condolleezza Rice Türkiye ziyareti sırasında verdiği mesajlarda, Türkiye kamuoyundaki Amerikan karşıtlığını dikkate alan bir üslup kullandı. Türkiye'nin dostluğunu önemsediklerini ve Türkiye ile uzun geçmişe sahip ilişkileri olduğunu savunan Rice, PKK ve Kıbrıs konularında da kendisini bağlamayan genel bir söylem kullandı. Başbakan Erdoğan'dan, Türkiye'deki Amerikan karşıtı havanın değiştirilmesi için "etkin liderlik" isteyen Rice'ın gezisi protestolarla başladı.

Ortak değerler vurgusu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile başbaşa yapılan görüşmelerde Rice'a, Kerkük ve Kongra-Gel konularındaki talepler iletildi. Rice ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Condolleezza Rice, "El Kaide ve PKK gibi terör örgütlerinin modern dünyada yaptıklarının kabul edilemez olduğunu" savundu. Türkiye ile ABD'nin ortak çıkarlar ve değerlere dayalı, uzun geçmişe sahip ilişkileri olduğunu ifade eden Rice, Gül ile görüşmesinde öncelikli olarak Irak'taki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. "Toprak bütünlüğüne sahip, bütün komşularıyla iyi ilişkiler içinde olan, dinsel ve etnik geçmişlerinden bağımsız olarak bütün azınlıkların iyi muamele ve saygı gördükleri bir Irak" arzu ettiklerini dile getiren Rice, Irak'tan komşularına yönelik terör faaliyetlerine de göz yumulamayacağını kaydetti. Rice, "El Kaide ya da PKK gibi terör örgütlerinin yaptıkları, modern dünyada kabul edilemez" diye konuştu. Rice, Ankara'nın ABD'nin bölgeyi terörden temizleme konusundaki kararlığından haberdar olduğunu belirtti. Görüşmelerda ayrıca Kıbrıs ve Ortadoğu barış süreci konularını ele aldıklarını kaydeden Rice, her iki konunun da barışçı şekilde çözülmesini arzu ettiklerini belirtti. Rice, Gül'ün bir süre önce Ortadoğu'da temaslarda bulunduğunu hatırlatarak, kendi Ortadoğu gezisi öncesinde Gül'ün görüş ve önerilerini dinlediğini kaydetti. Bakan Gül, Ortadoğu'da barış sürecinin gerçekleşmesiyle birlikte, bölgede İsrail ve Filistin devletlerinin barış içinde yaşayabilecekleri ortaya çıkınca, "herkesin birbirine karşı duyduğu olumsuzlukların ortadan kalkacağına emin olduğunu" söyledi. Gül, Ortadoğu'ya mesajının sorulması üzerine, bölgede iyimser bir iklim olduğunu ve bu iyimser iklimin "gerçeğe dönüşmesi" gerektiğini, orada da söylediğini belirterek, bunun için Filistinlilerin intihar saldırılarından, İsraillilerin de Filistinli liderleri öldürme eylemlerinden vazgeçmelerini istedi. "Dost ve müttefik ABD'nin Dışişleri Bakanı Rice'ı Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını" kaydeden Gül, ziyaretin zamanlamasının, Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini ortaya koyduğunu ve Rice'ın ziyaretinin her iki ülkenin de çıkarına olduğunu ifade etti. Gül, ABD ve Türkiye'nin çok eski iki müttefik olduğuna işaret ederek, aralarındaki ilişkilerin sadece askeri değil, siyasi, kültürel, ticari, birçok alanı kapsadığını ve ortak değerlere dayandığını söyledi. Bütün dünyada barış ve istikrarın olması, ekonomik gelişme ve terörle mücadele gibi konularda iki müttefikin daima istişare edeceğini ve yakın çalışma içinde olacağını vurgulayan Gül, "Bugünkü görüşmemizde de çok samimi iki müttefik olarak, bütün konuları, uluslararası ve bölgesel konuları, Irak'ta olan meseleleleri ve diğer önem verdiğimiz bütün meseleleri gayet samimi ortam içinde detaylıca konuştuk" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tiyatro dergisi 15 yaşında

SONRAKİ HABER

Özkan yargılanmaya başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...