17 Haziran 2004 21:00

Asker 'sarı alarm'a geçti

Bölgede çatışmaların artması üzerine Genelkurmay Başkanlığı, bölgedeki birliklere "sarı alarma geçin" talimatı verdi. Birliklerin operasyona hazır olmaları istenen talimat sonrasında, Diyarbakır, Van, Bitlis, Hakkâri, Tunceli ve Şırnak'ta erlere hafta sonu verilen çarşı izinleri de iptal edildi.

Paylaş
Genelkurmay Başkanlığı, artan çatışmalar nedeniyle bölgedeki tüm birlikleri 'sarı alarm'a geçirdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın verdiği talimata göre, bölgedeki askeri birliklerin güvenlik önlemlerini artırmaları, 24 saat operasyona hazır tim bulundurmaları, görev bölgelerinde meydana gelecek olası saldırılara karşı teyakkuzda olmaları isteniyor.

Çarşı izinleri iptal Talimat sonrasında bölgedeki "kritik iller" olan Diyarbakır, Van, Bitlis, Hakkâri, Tunceli ve Şırnak'ta erlere hafta sonu verilen çarşı izinleri de iptal edildi. Çatışmalar nedeniyle, sınır bölgelerindeki karakolların personel ve malzeme eksikliklerinin de giderildiği bildirildi. Askeri birliklerde beyaz, sarı ve kırmızıdan oluşan üç aşamalı alarm seviyesi var. Sarı alarm; askeri birliklere ve personele saldırı olasılığının yükseldiği anlamına geliyor.

Mardin Valisi: Çatışma olmadı Bu arada Mardin Valisi Temel Koçaklar, Mardin Kapalı Cezaevi'ne herhangi bir saldırı olmadığını bildirdi. Vali Koçaklar, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Mardin Kapalı Cezaevi'ne saldırı yapıldığına ilişkin haberler yer aldığını hatırlattı. Koçaklar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Cezaevine saldırısı olmamıştır. Sadece 15 Haziran Salı günü cezaevindeki nöbetçi bir personel tarafından şüphe üzerine havaya ateş açılmıştır. Olay bundan ibarettir. Herhangi bir çatışma da söz konusu değildir."


Avukatlar İmralı'ya gidemedi Abdullah Öcalan, İmralı 9 kosterinin arıza yapması nedeniyle avukatları ile haftalık olağan görüşmesini yapamadı. Avukatlar Mahmut Şakar, Bekir Kaya, Doğan Erbaş ve Aysel Tuğluk müvvekkilleri Öcalan ile haftalık olağan görüşmelerini gerçekleştirmek için önceki gün saat 10.00 civarlarında Gemlik'ten İmralı'ya doğru yola çıktı. Ancak Deniz aracının bozulması nedeniyle Öcalan ile görüşemediler. Avukatlardan Mahmut Şakar, görüşememe nedenlerini şöyle aktardı: "Haftalık görüşmenin gerçekleştirilmesi için kullanılan İmralı 9 kosteri, saat 11.00 civarında açık denizde arıza yaptı. Tamir edilen koster İmralı Adası'na 45 dakika kala saat 14.00 sıralarında tekrar arıza yaptı. Uzun süren beklemenin ardından İmralı 10 kosteri gelerek deniz üzerinde kalan İmralı 9 kosterini kıyıya çekti. Biz de daha sonra araçla Gemlik'e döndük." Bu arada avukatlar Öcalan'la bugün görüşebilmek için Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulundu.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İlaca zam hazırlığıFadime Alkan Yeni İlaç Kararnamesi'nin 15 Haziran'da yürürlüğe girmesiyle birlikte ilaç fiyatları Avrupa Birliği'ne (AB) endekslendi. Kararnameyle sınırlı sayıda ilaçta ucuzlama oldu. Uygulamaya karşı çıkan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, ilaçların kısa bir süre sonra çok daha pahalı hale geleceğini söyleyerek, "İlaç almak artık lüks olacak. İlaca ulaşabilen insan sayısı azalacak" dedi. İlaç Kararnamesi'nin, ilaç fiyatlarının AB ülkeleriyle aynı seviyeye getirilmesini öngördüğüne dikkat çeken Kaplan, 15 Temmuz'da fiyatların döviz kuruna göre yeniden ayarlanacağını, bu durumda da fiyatlarda önemli artışlar olacağını söyledi. Türkiye'de üretilen ilaçların Avrupa'dan daha ucuz olduğunu vurgulayan Kaplan, "Türkiye'de üretilen ilaçların kutusu, işçiliği, şisesi, genel giderleri kısacası maliyeti Avrupa'dan daha ucuzdur. Kararnameyle birlikte, genel giderler, Türkiye'den çok daha pahalı olan Avrupa'ya endekslendi" eleştirisinde bulundu. Türkiye'de asgari ücretin ortalama 313 milyon lira olduğunu, referans alınan ülkelerde ise asgari ücretin Türkiye'nin altı katı olduğunu hatırlatan Kaplan, "Asgari ücret Türkiye'de daha düşükken, ilaç fiyatları Avrupa ile aynı olacak" dedi. Referans seçilen ülkelerde ilaç fiyatlarının yüksek olduğunu keydeden Kaplan, AB'ye yeni giren Polanya, Macaristan gibi ülkelerin ilacı çok daha ucuza malettiğini ifade ederek, "Referans olarak neden bu ülkeler seçilmedi?" sorusunu yöneltti.

Jenerik uygulaması Tüm ülkelerin ilaç giderlerini sosyal güvenlik kurumlarından sağladığını ve milyonlarca dolar tasarruf elde ettiğini belirten Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, uygulama ile birlikte jenerik ilaç uygulamasının da ortadan kalktığını kaydetti. Kaplan şöyle konuştu: "Kararname ile Türkiye'deki ilaçlar Avrupa'ya endekslenmiştir. Yerli yabancı el ele verip uzlaşmışlardır. Avrupa düzeyindeki fiyatlarla Türkiye'ye ilaç satacaklar. Buna karşın sosyal güvenlik kurumlarının tasarrufları ve eczacıların meslek hakkı güme gitmiştir."


Sınırlı sayıda ilaç ucuzladı Kararnameyle, ilaç fiyatları, 15 Nisan'daki döviz kuru üzerinden yeniden ayarlandı. Böylece sınırlı sayıda ilacın fiyatında düşüş oldu. Ancak, kararnameye göre fiyatlar 15 Temmuz'da o günkü döviz kuru üzerinden yeniden belirlenecek. Şu anda döviz fiyatları 15 Nisan'a göre ortalama yüzde 30 yükselmiş durumda. Bu durumda fiyatlar temmuz ayında yüzde 30 oranında artacak. Kararnameyle, 15 Haziran'dan itibaren; 1026 orjinal ilaçtan 526'sı,3260 jenerik ilaçtan 186'sının fiyatı ucuzladı.


Kararname neleri içeriyor?
  • İlaç fiyatlarının KDV oranları yüzde 18'den, yüzde 10'a indirildi.
  • Fiyatlar döviz kuruna (Euro) endekslendi. Sağlık Bakanlığı ilaç fiyatlarını belirlerken, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'daki fiyatları baz alacak.

  • ÖNCEKİ HABER

    Gece yarısı orman yağması

    SONRAKİ HABER

    AKP, müdürlükleri boşaltıyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...