3 Mart 2004 23:00

Korsanlar geliyooor!..

AKP Hükümeti, ülkenin dört bir yanının yağmalanması için dünyanın korsanlarını İstanbul'da buluşturacak. Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'un desteği ve AKP'nin çabalarıyla ülkeyi yabancı sermayeye sunmak için 15-16 Mart'ta Uluslararası Yatırımcı Konseyi Toplantısı yapılacak. Zirveye katılacak şirketlerin birçoğu daha önce Türkiye'de bulunmuş ve sicilleri karanlık. Elbette ki IMF de bu zirveye desteğini esirgemiyor. Zirvenin akıl babası ise 2000 ve 2001 krizlerinin ardından Türkiye'ye ABD'den ithal edilen Kemal Derviş. Derviş 2002 yılında korsanların bu hayalini gerçekleştirmek istedi ancak siyasi olaylar zirvenin yapılmasını erteletti. Şimdi, "babalar gibi" satmayı kendine esas politika olarak seçmiş AKP, korsanların yağmalaması için ülkeyi altın tepside sunacak. Toplantının konusu, "Türkiye'ye yabancı sermayeyi nasıl çekeriz" sorusuna yanıt aramak olarak belirlenmiş. Ancak daha önceki tecrübeler de bu sorunun yanıtını, "bedelsiz arsa tahsilleri, vergi ve sigorta indirimleri, başta madenler olmak üzere ülke kaynaklarının peşkeşinde" bulduğu biliniyor. Toplantıya katılan şirketlerin başında ülkelerin zengin maden yataklarını sömüren İngiltere merkezli Riotinto geliyor. Türkiye'de önce bor sonra da trona madenine el atan Riotinto Maden Yasa Tasarısı yasalaşmadan toplantıda istediklerini alacakmış gibi görünüyor. Bir diğer şirket ise geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan'a mersedes "hediye" ederek, Türkiye Vagon Sanayi Fabrikası'nı ele geçiren Hyundai. Hyundai yarım kalan planlarını toplantı gündemine taşıyacak.

Krizin sorumlusu CitiGroup da Türkiye'ye yabancı değil. Dünyada "mali korsanların" olarak tanımlanan, Güney Kore, Brezilya, Arjantin ve Türkiye'nin uğradığı spekülatif saldırılarda başrolü oynayan grup. Krizlerin ardından da Citibank'a dönemin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından "piyasa yapıcısı" ünvanı verilmişti. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit grubu "krizi yönlendiren spekülatörler" olarak değerlendirmişti. Başbakan Erdoğan da geçtiğimiz günlerde grubun yetkilileri ile bir araya gelmişti. Ayrıca CitiGroup Londra'da Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da katıldığı bir toplantı ile Türkiye'deki özelleştirmelere müşteri aramıştı. Koç Holding'in ortağı Ford da toplantıda olacak. Ford'a Türkiye'nin kapılarının açılmasının ardından Kocaeli'de bedelsiz arazi tahsis edilmişti. İletişim kurma ve bilgi alışverişi yöntemleri üzerinde çalışan Nortel Networks/Netaş ise 35 yıldır Türkiye'de.


YAĞMAYA GELENLER RIOTINTO: R. Leigh Clifford... FORD: Bill Ford... HYUNDAI: Won-Jin Park... FIAT: Giueseppe Morchio... PIRELLI: Marco Tronchetti... NORTEL NETWORKS: Frank A. Dunn... ARCELOR: Guy Dolle... CITIGROUP: Chuck Prince... METRO: Hans-Joachim Körber... NESTLE: Peter Berabeck... BNP PARIBAS: ... Boudoun Prot... UNILEVER: N. V. A. FitzGerald... TESCO: Terry Leahy ... LAFARGE: Bertrand Colomb... RİOTİNTO: Riotinto, 1873 yılında Jardine Matheson firması tarafından kuruldu. Şirkette en büyük hisse Rothschild ailesine aitti. Jardine Matheson 1800'lü yılların başından itibaren Türkiye'den Çin'e kadar afyon ticareti yapan bir firmaydı. 1837 yılında diğer afyon tüccarları Russel Co. ve Perkins Co. ile birleşerek JP Morgan denetiminde dev bir afyon karteli oluşturdular. 1839 yılında Çin ile İngiltere arasındaki afyon savaşlarında Çin'in yenilgisi üzerine Hong Kong İngiltere'ye bırakıldı ve Rothschild'ler de burada bir banka kurdular. Bu banka Hong Kong Shangai Bank Corporation (HSBC). Banka, afyon ticaretini finanse etmek amacıyla faaliyetler yaptı. JP Morgan afyon ticareti ve bu bankanın birikimleri ile de Riotinto'yu kurdu. Şirket dünyanın en büyük maden ve finans tekellerinden birisi. Tek başına dünya maden üretiminde yüzde 12.5 payla ilk sırada. NESTLE: Nestle'nin Türkiye'deki son dönemde su kaynaklarındaki ilgisiyle öne çıkıyor. Sanko Holding'e bağlı Sansu'yu alarak Türkiye pazarına giren Nestle, bugün dünya su pazarının yüzde 17'sini elinde bulunduruyor. Daha önce Türkiye gıda piyasasında önemli bir yere sahip olmayan Nestle, 1995 yılında da Türkiye'nin en büyük süt ve sütlü mamuller üreticilerinden Mis Süt'ün yüzde 25'lik hissesini satın almış ve gittikçe payını arttırarak şirketi ele geçirmişti.

Evrensel'i Takip Et