16 Ocak 2002 22:00

Adil bir yasa talebi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve emeklilikte kademeli geçisi düzenleyen yeni yasa tasarısına kamu emekçileri tepki gösterdi.

Paylaş
Adil bir yasa talebiÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen ve emeklilikte kademeli geçisi düzenleyen yeni yasa tasarısına kamu emekçilerinden tepki geldi. KESK başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere ülke çapında yaptığı basın açıklamalarıyla yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.KESK Ankara Şubeler Platformu'nun çağrısıyla dün öğle saatlerinde Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen yaklaşık 100 kamu emekçisi attıkları sloganlarla sosyal güvenlik sistemini IMF direktifleriyle yok etmeye çalışan hükümete tepki gösterdi. TMMOB Başkanı Kaya Güvenç'in de katılarak destek verdiği eylemde emekçiler, sosyal güvenliğin adım adım tasfiye edilmesi planlarına karşı, taleplerinin dikkate alınması ve yeniden taslak düzenlenmesi için her türlü mücadeleyi sürdüreceklerini belirttiler. Emekçilere seslenen Platform Sözcüsü Hasan Karakaya, hükümetin sosyal güvenliğin kademeli tasfiyesinde ısrarının nedenini IMF olduğunu söyleyerek, tasarının arkasında kamu hizmetlerinin ve kamu iktisadi kuruluşlarının özelleştirilmesi anlayışının yattığını vurguladı. Karakaya, iş güvencesinin olmadığı, işsizlik sigortasının beklentileri karşılamadığı bir ortamda sosyal güvenlik reformunun mezarda emeklilik olduğunu dile getirerek, "Mezarda Emeklilik Yasas'nın sosyal güvenliğin özelleştirilmesinin bir parçası olduğu 2001 yılında yasalaştırılan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistem Yasası ile ortaya çıkmıştır" dedi. Karakaya, Çalışma Bakanlığı'nca hazırlanan yeni tasarının mahkemenin iptal gerekçesine uymadığına dikkat çekti. "Kamu hizmetlerinin tasfiyesine paralel olarak resen emeklilik yaşı 65'den 50'ye indirilerek kamu emekçilerinin de tasfiyesini kolaylaştıracak bir düzenleme getirilmiştir" diyen Karakaya, KESK'in emeklilik yaşının düşürülmesini talep etmekle birlikte zorunlu emeklilik gibi bir düzenlemeye de onay vermediğinin altını çizdi.

İstanbul'da yürüyüşİstanbul'da KESK Genel Merkezi önünde toplanan kamu emekçileri, "Kamu Emekçileri Sendikaları İstanbul Şubeler Platformu" yazılı pankart açarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. "Mezarda emeklilik yasasına hayır", "Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız", "Emeklilik hakkımız engellenemez", "IMF defol, bu memleket bizim" sloganlarını atan kamu emekçileri, yeni yasa tasarısının geri çekilmesini istediler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, mezarda emeklilik yasasına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. İki yıl önce reform adı altında kamu emekçiyerini mezarda emekliliğe mahkum eden sosyal güvenliğin tasfiyesine onay veren yasanın çıktığını hatırlatan Erol, "IMF tetikçiliği dışında hiçbir rolü kabul etmeyen siyasi iktidar, işçilerin, kamu emekçilerinin eylemlerine, tepkilerine rağmen depremi fırsat bilerek apar topar mezarda emeklilik yasasını çıkarttı" dedi.Erol, kamu emekçilerine emekliliği bile çok gören 57. Hükümet'i, Anayasa Mahkemesi'nin kararını ve taleplerini dikkate alarak yeni bir düzenleme yapmaya davet etti. Erol sendikaların taleplenrinin dikkate alınmaması halinde kararlılıklarını göstereceklerini ve haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Hükümete uyarıİzmir'de Emekli Sandığı Bölge Müdürlüğü önünde toplanan KESK üyesi kamu emekçileri, hükümeti protesto ettiler. Basın açıklamasında konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, hükümetin emeklilik yaşı ve zorunlu tasarruflarla ilgili emekçi karşıtı uygulamalarının devam ettiğinin altını çizerek, içi boşaltılmış bankalara ve hortumculara 7 katrilyon TL'yi aktaran siyasi iktidarın, emekçilerden zorunlu tasarruf adıyla hortumladığı 11 katrilyonu derhal ödemesi gerektiğini söyledi. Eyleme EMEP, ÖDP ve HADEP İl yöneticileri ve üyeleri de katılırken, basın açıklaması sırasında "IMF defol bu memleket bizim", "Tasarruflar hakkımız söke söke alırız", "İşçi memur elele genel greve" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.
ÖNCEKİ HABER

ÖDP'de toplu istifa günü

SONRAKİ HABER

Yaşamaya devam ediyor hâlâ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...