27 Aralık 2001 22:00

Ecevit'in ipotek gezisi

Türkiye'nin KİT'lerinden, maden sahalarına, tarımından hayvancılığına bütün zenginliklerini uluslararası tekellere altın tepside sunan Ecevit hükümeti, şimdi de yeni tasarılardan hazırladığı paketi 16 Ocak'ta Bush'a sunmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Ecevit'in ipotek gezisiSultan ÖzerIMF'nin her isteğini yerine getiren, üç kuruşluk borç için yapmadık iş bırakmayan Ecevit hükümeti, 15 Ocak tarihini milat olarak belirledi ve Meclis'e de talimatı verdi; "15 Ocak'a kadar bu yasalar çıkacak." Türkiye'yi borç batağına sürükleyen, 98 katrilyonluk 2002 bütçesinin yarısından fazlasını borç ve faiz ödemelerine ayırmakta sakınca görmeyen Bülent Ecevit hükümeti, şimdi de bu borçları döndürebilmek, geri ödemenin garantisi için yeni borçlar alma çabasında. Liderler Zirvesi'nde, Ecevit'in 16 Ocak 2002'de ABD'ye yapacağı gezi öncesi, IMF'ye ve ABD'ye söz verilen yasaları çıkarma kararı alan hükümet, bu tarihi bile beklemeden yasaları bir bir çıkarmaya başladı. Bununla bir yandan Bush'a "Bak, elim boş gelmedim" mesajı vererek, 16.2 milyar dolarlık "yardım"ın en azından 9.5'inin hemen serbest bırakılmasını isteyecek, bir yandan da "Siz bizden ne zaman ne isterseniz anında yerine getiririz" diyecek. Meclis'i gece gündüz çalıştıran hükümet önce, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, "Tütün üretimini yok edeceği ve sigara pazarını tümüyle dış alıma dayandırıcı sonuçlar doğuracağı, TEKEL'in elindeki fabrika ve işletmelerin gerçek değerlerinin çok altında satılacağı" için veto edilen Tütün Yasası'nı, komisyonlardan virgülüne dahi dokundurtmadan geçirdi. Tütün Yasası'nı, Genel Kurul'da da hiçbir değişiklik yapılmadan onaylatma gayretini gösteren hükümet, onaylamaktan başka seçeneği olmayan Cumhurbaşkanı'ndan geçtikten sonra paketin de en büyük kozu olarak değerlendirmek istiyor.ABD'den ithal ettiği ekonomiden sorumlu bakan Kemal Derviş tarafından IMF'ye verilen söz doğrultusunda 1 Ocak 2002'de yürürlüğe girecek şekilde Kamu İhale ve İhale Usulü yasa tasarılarının komisyonda görüşülmesini de iki günde sağlayan hükümet, bu yasaları Genel Kurul'da da en kısa sürede yasalaştırarak, ABD gezisine yetiştirmek istiyor. Tasarının yasalaşması halinde, uluslararası tekellerin girmedikleri tek alan olan kamu ihalelerinin de önü açılmış olacak. Daha önce istisna olan kamu ihalelerine yabancı tekellerin girmesi, bu tasarının yasalaşmasıyla kural haline gelecek, tıpkı Gümrük Birliği'nde olduğu gibi, yine Türkiye uluslararası tekellerin arenası, pazarı haline gelecek, müteahhit, mühendis ve mimarlar da işsizler ordusunun adayları haline gelecek.

Vergi, sigorta yokEndüstri Bölgeleri Yasa Tasarısı da TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi. Bu çerçevede, faaliyetini sürdüren organize sanayi bölgelerinden uygun görülenler endüstri bölgesine dönüştürülebilecek. Hükümet, Endüstri Bölgeleri Yasası'yla, tıpkı serbest bölgelerde olduğu gibi Türkiye'de kendi egemenliği dışında, müdahale edemeyeceği, vergi, sigorta primi alamayacağı, sendikal örgütlenmenin giremeyeceği yeni alanlar yaratmış olacak. Tasarı, bazı bakanlık ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla "Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu" oluşturulmasını, yatırımcıların taleplerinin bu kurul tarafından 3 ay içinde sonuçlandırılmasını öngörüyor. İlgili kurum ve kuruluşlarca gerekli işlemler yapılmadığı takdirde, Kurul resen izin verebilecek. Ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek Meclis Genel Kurulu'na gönderilen, Mali Sektöre olan Boçların Yeniden Yapılandırılması ve Kamu Kurum ve Kuruluşların Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifelerinin Yeniden Düzenlenmesi yasa tasarılarının da yasalaştırılmasıyla Ecevit'in Washington'a götüreceği hediye paketinin boyutu büyüyecek.

Özelleştirme yasasıEcevit'in götüreceği pakette önemi küçümsenemeyecek bir yasanın da yeni Özelleştirme Yasası olması bekleniyor. Halen Başbakanlık'ta olan tasarının da yine bu süre içerisinde Meclis'e gönderilerek yasalaştırılması hedefleniyor ki, eski özelleştirme yasasıyla milyonlarca işçinin işsiz kaldığı ve Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in "Bu yasa eskisine rahmet okutacak nitelikte. Çok canlar yakacak" sözleri hatırlandığında, IMF'yi ve Bush'u oldukça sevindirecek bir hediye olacak bu tasarının yasalaşması.Çekiç Güç'ün görev süresini uzatan yasayı çıkartarak Bush'a gerekli mesajı şimdiden gönderen Ecevit hükümetinin paketinde ayrıca TMY'de değişiklik öngören tasarı ile Türk Parasının Kıymetini Koruma Yasası'nda değişiklik tasarısı da yer alacak. Bütün bu tasarıları 15 Ocak'tan önce yasalaştırmak isteyen hükümet; gece gündüz demeden Meclis'e fazla mesai yaptırmaya, bu arada muhalif sesin çıkmaması için de kendi içinde temkinli olmaya gayret ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Kendi resminin peşinde

SONRAKİ HABER

Kaymakam köyü kiraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...