22 Eylül 2001 21:00

Yapma dedim yaptın gönül

30 yıldan fazladır müzik dünyasında düzeyli çizgisi ile önemli yer edinen besteci, yorumcu Fikret Kızılok, "kalp ve böbret yetmezliği" nedeniyle yaşamını yitirdi. Sanatçı, 30 yılı aşkın müzik yaşamında, besteleri, yorumlarıyla olduğu kadar düzeyli kişiliği ve sanatına olan bağlılığı ile de dikkat çekiyordu.

Paylaş
Yapma dedim yaptın gönülFikret Kızılok, kalbine yenik düştü ve dün günün ilk dakikalarında yaşamını yitirdi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde "kalp ve böbrek yetmezliği" teşhisiyle bir haftadır tedavi gören Kızılok, en son 7 Temmuz'da da kalp krizi geçirerek, tedavi edilmişti.1945 Ankara doğumlu olan Fikret Kızılok, 9 yaşında amatör olarak müzik ile ilgilenmeye başlamış bir sanatçı. İlk müzik derslerini sınıf arkadaşlarından birinin klarnetçi olan babasından alır, ilk konserini de bir 23 Nisan'da Taksim Belediye Gazinosu'nda düzenlenen okul müsameresinde verir.

Aşık Veysel'i ziyaretProfesyonel müzik yaşamı ise Ahit-Cahit Oben Orkestrası'nda başladı. Daha sonra kendi adına bir topluluk kurup, folk türü plaklar yapmaya başladı. O yıllarda yaptığı "Uzun İnce Bir Yoldayım" ve "Yumma Gözün Kör Gibi" adlı plaklarıyla büyük çıkış yaptı. Bir arada da "Tehlikeli Madde" adlı bir topluluk kuran sanatçının, Anadolu Pop'un revaçta olduğu o günlerde akıllara kazınan önemli davranışı, herkesin Aşık Veysel söylediği bir dönemde, plağını ve gitarını alarak Sivrialan'a Veysel'i ziyarete gitmesi oldu. Aşık Veysel'den "tam not" olan Kızılok, kısa süre sonra "Söyle Sazım" adlı plağı çıkardı. Sonra, sırasıyla "Emmo", "Gün Ola Devran Döne", "Leylim Leylim (Kara Tren)", "Bacın Önde Ben Arkada", "Haberin Var mı?" adlı plaklar izler.İlk yıllarında yerlere dek uzanan kaftanı, dağınık saçları, elinde bağlamasıyla türküler söyleyen, türkü tadında besteler yapan Kızılok, ilerleyen dönemde daha rock kokan düzenlemeler ve bestelerle çıkar karşımıza. Son 45'liği ise Mart 1976'da yayınlanır. Mahsuni Şerif'ten "Biz Yanarız" ve Aşık Veysel'den "Sen Bir Ceylan Olsan" adlı türküler vardır bu plakta. Eleştiriler üzerine bir süre ortadan kaybolur.Bir yıl sonra, 1977 ortalarında, 1971-72 yıllarında yaptığı ancak o güne dek yayınlamadığı kimi kayıtları bir albüm olarak piyasaya sürer. "Not Defterimden" adını taşıyan bu albümde Kızılok'un Nazım Hikmet'in şiirleriyle yaptığı deneysel çalışmaları vardır. Ancak, hemen toplatılan bu çalışma, o dönem fazla öne çıkmaz. Yeniden yayınlanması ise 1993 yılını bulacaktır.

Ticarete dökmediVarşova'da bu albümüyle iki ödül alır. Ancak, plağın toplatılması onu etkiler ve Fikret Kızılok, profesyonel müziği bıraktığını açıklar. O güne dek 13 altın plak ve çeşitli ödüller alan sanatçı, bundan sonra derin bir sessizliğe gömülür. Buna gerekçe olarak da "hazırladığı yapıtların ticari olmadığı gerekçesiyle plakevleri tarafından geri çevrilmesini" gösterir ve bir daha profesyonel olarak müzik hayatına dönmeyeceğini bildirir.80li yılların başında "Çekirdek" adlı bir yer kuran ve Bülent Ortaçgil ile ortak çalışmalar yapmaya başlayan Kızılok, "Yana Yana" ve "Zaman Zaman" gibi ablümler de çıkardı. Üniversite yıllarında ve doktorluğu süresince 8'i altın olmak üzere 12 plağı oldu.

SanatçıydıKendi canlı kayıt stüdyosunda arkadaşlarıyla çeşitli müzik denemeleri gerçekleştirdi. Fikret Kızılok, hayatının büyük bir bölümünü şarkılarının ve yapıtlarının çoğunu verdiği teknesinde geçirdi.Medyada fazla boy göstermeyen sanatçı, müziğe olan sevgisi ve bağlılığı, sanatıyla ön planda olma tutumu ile düzeyli çizgisini yaşamı boyunca sürdürdü. "Gönül" adlı şarkısı hiç unutulmadı; "Ben gidersem, ruhum sen kal dünyada / İstemem benim gibi acı çekme" sözleri de...
ÖNCEKİ HABER

İşletmeye kilit işçiye tehdit

SONRAKİ HABER

Dünya savaş istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa