16 Aralık 1999 22:00

Grozni'de belirsizlik

İşgal altındaki Grozni'den çelişkili haberler geliyor. Rus birliklerinin Grozni'nin merkezine zırhlı araçlarla girmeye çalıştıkları ancak başarılı olamadıkları bildirildi.

Paylaş
Grozni'de belirsizlik
Çeçenya'nın başkenti Grozni'yi kuşatma altında tutan Rus birliklerinin kente girme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığı belirtilirken, bölgeden çelişkili haberler geliyor. Rus zırhlı araçlarının önceki gece ilk kez, Grozni'ye girdiği ve Çeçenlerin Rus güçlerini püskürttüğü bildirildi.
AP muhabiri, en az 7 tank ve 8 zırhlı aracın kent merkezi yakınlarındaki Minutka Meydanı'nı ele geçirmeye çalıştığını kaydederken, Rus zırhlı araçlarının yandığı ve birçok askerin öldüğü bildirildi. Grozni'de bulunan Reuters muhabiri 100'den fazla Rus askerinin öldüğünü bildirdi.
Rus özel televizyon kanalı NTV, bir Rus birliğinin Hankale'den başkentin merkezindeki Minutka semtine kadar ilerlediğini ve buradaki şiddetli çatışmalarda 2 bin kadar Çeçen savaşçının Rus askerlerini geri püskürttüğünü bildirdi. Rus askerlerinin daha sonra eski mevzilerine çekildiklerini ve sabaha kadar kent merkezini Grad füzeleriyle bombaladıklarını belirten NTV, çatışmalarda birkaç Rus zırhlısının tahrip olduğunu duyurdu.
Rusya'nın askeri haber ajansı AVN, Rus resmi kaynaklarının yalanladığı çatışmalarda, 50 kayıp verdiklerini bildirdi. Ajansın haberini dayandırdığı Rus komutanlığı kaynakları, 15 kadar Rus zırhlısının, kuşatılan Grozni'nin doğusundan savunma yeteneklerini denemek amacıyla kent merkezine girdiklerini, Minutka Meydanı yanında 1500 kadar Çeçen savaşçının zırhlı birliğe saldırdıklarını belirtti. Rus askeri kaynakları, Rus birliklerinin burada 50 kayıp verdiğini ve 7 zırhlının da tahrip olduğunu kaydetti.
Kuzey Kafkasya'daki Rus komutanlığı, ORT televizyon kanalına yaptığı açıklamada, bu haberleri yalanlarken, hiçbir Rus zırhlısının Grozni'ye girmediğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı da, NTV televizyonunun iddiasını yalanladı. Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev, söz konusu haberleri 'enformasyon provokasyonu' olarak tanımladı, "Grozni'ye saldırı olmadı ve olmayacak" dedi.
Vollebaek Çeçenya'da
Bu arada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Norveç'in Dışişleri Bakanı Knut Vollebaek, Çeçenya'nın kuzeyinde, Rusların kontrolü altında bulunan Znamenskoye köyüne geldi. Vollebaek, burada yaptığı açıklamada, "Ateşkes çağrımı tekrarlıyorum" dedi.
Mülteciler tehlikede
Vollebaek, ateşkes çağrısını yineledikten sonra Grozni'nin kenar semtlerinden biri olan Pervomayskaya'la gitti. AGİT Başkanı kent merkezinden siyah dumanlar yükselmekte olduğunu haber verdi. Pervomayskaya'ya ulaşan 50 kadar sivil Çeçen, Rus ordusunun açtığı güvenlik koridoru ndan geçtiklerini, ancak koridorun güvenli olmadığını, Rusların mülteci otobüsüne açtıkları ateşle 4 kişinin yaralandığını söylediler.
İvanov Berlin'de
G-8 Dışişleri Bakanları toplantısı için dün Almanya'nın Berlin kentine giden Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, Çeçenya'daki çeşitli gruplarla görüşmeye devam ettiklerini ancak siyasi bir çözümün söz konusu olamayacağını ve operasyonun devam edeceğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

NATO'dan Avrupa'ya 'sarı ışık'

SONRAKİ HABER

General Müşerref acı paketi açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...