11 Kasım 1999 22:00

Tarho cinayetinde MHP gölgesi

Tarho cinayetinde MHP gölgesi
Yusuf Karadaş
İnönü Üniversitesi öğrencisi Ümit Cihan Tarho'yu 7 Ocak 1997 tarihinde bıçaklayarak öldüren ülkücülerin yargılandığı davanın önceki günkü duruşmasında çarpıcı gelişmeler yaşandı. Davanın tutuklu sanıklarından Kadir Kılıç, mahkemeye sunduğu 17 sayfalık ek savunmasında davanın seyrini değiştirebilecek itiraflarda bulundu.
Baskı uygulandı
Kadir Kılıç, ek savunmasında, daha önce bildiklerini açıklamak için dilekçeler verdiğini, ancak bu dilekçelerin Malatya E Tipi Cezaevi yönetimince MHP Teşkilatı'na bildirildiğini, bunun üzerine MHP'nin başta Avukat Arif Yıldız olmak üzere bazı avukatlar aracılığıyla kendi üzerinde baskı kurarak yanlış ifade vermesini sağladığını söyledi. Kadir Kılıç, ek savunmasında, Malatya Ülkü Ocağı eski Başkanı Alaaddin Aldemir'in referansı ile Malatya'da Ülkü Ocağı Başkanı olan Adem Özbay'la birlikte çalışan ve öğrenci derneği başkanlığı yapan Tarho davasının tutuksuz sanıklarından Salih Bayrak'ın, olayın sorumlularından olmasına rağmen teşkilatın talimatı doğrultusunda olayın dışındaymış gibi gösterildiğini dile getirdi.
Ek savunmasında, kardeşi Pazarcık Ülkü Ocağı Başkanı olan avukatı Salman Erdoğan'ın MHP Genel Merkezi tarafından yönlendirildiğini anlayınca kendisine başka bir avukat bulduğunu belirten Kadir Kılıç, davanın diğer tutuklu sanığı Caner Öztürk hakkında da ilginç bilgiler verdi.
Telefon dökümü incelensin
Caner Öztürk'ün, Tarho cinayetinden önce -son genel seçimlerde Malatya'dan MHP milletvekili seçilen- Namık Hakan Durhan'ın yanında çalışmakta olduğunu vurgulayan Kılıç, olaydan sonra Durhan'ın defalarca cezaevine gelerek 1. müdürle olayın gidişatı konusunda görüştüğünü dile getirdi. Kılıç, cezaevinde yaşanan olayların dışarıyla bağlantısını sağlayan kişinin ise cezaevinde baş gardiyanlık yapan Ekrem Tunç olduğunu ifade etti.
MHP teşkilatının, Başgardiyan Ekrem Tunç aracılığıyla cezaevine "0 542 436 15 32" numaralı bir cep telefonu ulaştırdığını ve bu telefonla kendisi dahil tüm sanıkların dışarıyla konuştuğunu kaydeden Kılıç, telefon konuşmalarının deşifre edilmesi halinde her şeyin ortaya çıkacağını belirtti. Kılıç, cep telefonuyla yapılan konuşmaların ortaya çıkarılmaması ile ilgili kaygılarını da "Eğer daha önce Fatih'in numarasını verdiği cep telefonu gibi Türk Telekom tarafından 'Böyle bir telefon yok' denirse bilemiyorum..." sözleriyle dile getirdi. Söz konusu tarihlerde Türk Telekom'un başında ise şu an MHP'li olan Malatya Belediye Başkanı Yaşar Çerçi bulunuyordu.
MHP'liler dinlensin
Savunmasında olayın faillerinin dışarıda kendisinin ise içeride olduğunu iddia eden Kılıç, olayda şahit olarak gösterilen Erdal Çıtırık'ın kendisi ve diğer suç failleri ile yüzleştirilmesi halinde bazı gerçeklerin ortaya çıkacağını öne sürdü. Kılıç, olayın bağlantılarının ortaya çıkarılması için Malatya Ülkü Ocağı eski Başkanı Adem Özbay, şu anki ocak başkanı İbrahim Güzel ile MHP il yöneticileri Mehmet Yalınkılıç, Osman Zapçı, MHP milletvekili adayı ve İnönü Üniversitesi Yabancı Diller Koordinatörü İbrahim Usunoğlu, Ankara emniyetinde görevli polis memuru Adnan Mutlu'nun da aralarında bulunduğu birçok kişinin mahkme tarafından dinlenmesini istedi. Kadir Kılıç'ın itiraflarının mahkemenin 8 Aralık'ta yapılacak duruşmasını nasıl etkileyeceği şimdiden merak ediliyor.

Evrensel'i Takip Et