25 Ekim 1999 21:00

Belediye-İş ve Genel-İş'ten ortak eylem

Belediye-İş ve Genel-İş sendikaları, işçi alacakları için yarın İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde ortak eylem düzenleyecekler.

Paylaş
Belediye-İş ve Genel-İş'ten ortak eylem
Gökhan Biçici
Aylardır ödenmeyen ve artık trilyonlarla ifade edilmeye başlanan işçi alacakları sorunu karşısında biraraya gelen Belediye-İş ve Genel-İş sendikalarının oluşturduğu İstanbul Şubeleri Koordinasyonu yarın saat 12.00'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde kitlesel bir basın açıklaması yapacak. Tam bir çıkmaza giren işçi alacakları sorunu karşısında ilk ortak eylem olma özelliğini taşıyan yarınki eylemin bir diğer önemli gündemi de önümüzdeki yılın mart ayında başlayacak olan belediye sözleşmeleri.
Koordinasyonun ilk eylemi
Koordinasyonun, mart sözleşmelerine yönelik hazırlıkların bir ürünü olduğunu ifade eden sendika yetkilileri, yarınki eylemin koordinasyonun ilk eylemi olacağını söylediler. Genel-İş ve Belediye-İş yetkilileri, belediye başkanlarının işçi alacakları sorununda parti ayrımı yapmaksızın ortak haraket etmesinin kaçınılmaz bir sonucu olduğunu söyledikleri bu birlikteliği daha da geliştirmeyi hedeflediklerini bildirdiler.
Ortak tavır kaçınılmazdı
Tüm İstanbul şubelerini temsilen oluşturulan ve üçü Belediye-İş, üçü de Genel-İş'ten olmak üzere toplam 6 kişiden oluşan koordinasyonda yer alanlardan Belediye-İş 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, üç ayrı sendikanın örgütlü olduğu belediye işkolunda ortak hareket ihtiyacının hissedildiğini söyleyerek, yarın yapılacak eylemin ardından yeni bir eylem ve etkinlik programı hazırlanacağını açıkladı. Bu programın çeşitli ayaklarının şimdiden oluşmaya başladığını aktaran Gülüm, bu sene önceki yılların aksine çok daha erken bir araya gelinmiş olmasını ise sorunların daha yakıcı ve ciddi olmasına bağladı.
Belediye-İş'in böylesi bir birlikteliği oluşturulması yönündeki çabaların genel temsilciler kurulunda alınan kararlar doğrultusunda başladığını dile getiren Gülüm, mart sürecinde geliştirilecek olan ortak hareketin, kalıcı birlikteliklerin de önünü açacağını umduğunu belirtti.
İşçilerin ortak tavır baskısı
Yine koordinasyonda yer alan Genel-İş İstanbul 3 No'lu Bölge Şubesi Başkanı Zeynel Demirçivi de önceki yıllarda oluşturulmaya çalışılan birlikteliklerin kalıcı olamadığını hatırlatarak, bu sürecin daha farklı olacağına inandığını söyledi. Herşeyden önce işçilerin çok yoğun bir baskısının olduğunu dile getiren Demirçivi, şöyle konuştu: "Gecenin ikilerinde, üçlerinde işçiler bizleri arayıp, ne var ne yok diye sıkıştırıyorlar. İşçiler neredeyse bizleri dövecekler."
Koordinasyon şu isimlerden oluşuyor: Genel-İş Sendikası'ndan İstanbul 2 No'lu Bölge Şubesi Başkanı Mehmet Karagöz, 3 No'lu Şube Başkanı Zeynel Demirçivi ve İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Kadir Doğu Tekin. Belediye-İş Sendikası'ndan İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, Mezbahalar Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz ve İtfaiye Şube Başkanı İzzet Akay.
ÖNCEKİ HABER

CHP'de üye kayıt yenileme

SONRAKİ HABER

İETT'de hedef sendikasızlaştırma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...