16 Ağustos 1999 21:00

'Vatan hainlerine oy yok'

'Vatan hainlerine oy yok'
Muzaffer Özkurt
Tahkim Meclis'te jet hızıyla onaylanıp kabul edilirken, hükümet partilerine oy veren işçiler, hükümetin bu tutumu nedeniyle MHP, DSP ve ANAP'ı ülkeyi satmaktan sorumlu tutuyorlar. Danıştay'ın yetkilerini ve Türkiye'deki kanunları işlevsiz kılacak olan ve ulusal kaynakların talanı anlamına gelen tahkim yasası işçiler tarafından kapitülasyon olarak tanımlanıyor.
Özellikle hükümet partilerine vatanı koruyacakları, kalkındıracakları ve onurlu bir yere getirecekleri vaatlerinden dolayı oy veren işçiler kandırıldıkların ve bir daha bu partilere oy vermeyeceklerini söylüyorlar. "Onurlu dış politika" yazılı afişleriyle oy isteyen Ecevit'in, iktidara geldikten sonra verdiği sözleri unutarak halka ihanet ettiğini belirten işçiler, tahkimin kabul edilemez olduğunu söylüyorlar.
Tahkim kapitülasyondur
Hüseyin Genç, İMES Sanayi sitesinde işçi olarak çalışıyor. 1964'te Trabzon'dan İstanbul'a çalışmaya gelmiş. 55 yaşındaki Genç, seçimlerde DSP'ye oy verdiğini söylüyor. Emeklilik yaşının çok yüksek olduğunu söyleyen Genç "Herkes bu yaşa kadar çalışamıyor. Belli yaştan sonra iş bulmak zor" diyor. Son seçimlere kadar Demokrat Parti'ye, Adalet Partisi'ne ve ANAP'a oy vermiş Genç. ANAP'a oy verdiğinde ise "Elim kırılsın" demiş. 18 Nisan yerel ve genel seçimlerinde ise DSP'ye oy vermiş, dış politikada tutarlı görüntü sergilediği için. Ecevit'in "Tahkime karşı çıkanlar çağdışıdır" sözü için "Ona aynen iade ediyorum" diyen Genç, tahkim yasasını tasvip etmediğini belirtiyor. Bu yasanın Türkiye'nin yıkım sebebi olacağını anlatan Genç, bu tür yasaların referandumla halka sorulması gerektiğini kaydediyor. Genç, kapitülasyonlarla aynı anlama gelen bu yasa ile vatanın satıldığını söylüyor.
'İşçinin yanında olana oy veririm'
Ersan Gölüç de İMES'te çalışan işçilerden birisi. Amasya'dan gediğini ve 1 buçuk yıldır İstanbul'da çalıştığını söyleyen Gölüç, tahkim yasasının çıkmasının iyi olmadığını anlatıyor bize. Şimdiye kadar ANAP'a, DSP'ye ve MHP'ye oy veren Gölüç, bir daha bu partilere oy vermeyeceğini belirtiyor. Bu partilerin gelip oy almalarının biraz zor olduğunu ifade eden Gölüç, emeklilik yaşının da çok yüksek olduğunu kaydediyor. "60 yaşında bir işçinin çalışması mümkün değil" diyen Gölüç, bu yasayı çıkaran milletvekillerine seslenerek "Kolaysa 60 yaşında gelip çalışsınlar" diyor. Oy verilmesi gereken partinin işçinin yanında olması gerektiğini söyleyen Gölüç, ancak böyle bir partinin iyi işler yapabileceğini belirtiyor.
'Bunlar vatana ihanet ediyor'
Temel Azim de Gümüşhane'den İstanbul'a iş bulmak ve çalışmak için gelenlerden. 60 yaşında emekli olunmasına "mezarda emeklilik" diyen Azim, seçimlerde ANAP'a oy vermiş. Tahkim yasasının geri çekilmesi gerektiğini belirten Azim, "Türkiye'de yaşayan bir insan bunu kabul edemez" diyor.
Temel Zeki Yüksel 10 senedir İstanbul'da. Trabzon'da iş olmadığı için geldiğini söyleyen Yüksel, artık emekli olmak için değil, karnını doyurmak için çalıştığını söylüyor. Yüksel seçimlerde MHP'ye oy vermiş. Emekli olmayanların çile çektiğini belirten Yüksel, emekli olanların da çile çekmeye devam ettiğine dikkat çekiyor. Tahkim yasasının çıkması karşılığında diğer partilerle pazarlık yapıldığını söyleyen Yüksel, bütün partilerin birbirlerini akladığını anlatıyor. Tahkim yasasını çıkaranların vatana ihanet ettiğini kaydeden Yüksel, seçim zamanı verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını söylüyor. Oy verdiği parti olan MHP'nin yaptıklarının milliyetçiliğe sığmadığını ifade eden Yüksel, milliyetçilerin halkını ve vatanını seven insanlar olduğunu anlatıyor.