07 Haziran 2015 08:50

Seçim hileleri artarak devam ediyor

Paylaş

Türkiye genelinde seçmenin sandık başına giderek oy kullanmaya başladığı 08.00'dan itibaren başta bölge illeri olmak üzere seçimlerde yoğun hileler yaşanmaya devam ediyor. 

İZMİR

Gaziemir'deki Gazikent İlkokulu'ndaki 1150 numaralı sandıkta, sivil bir polis açıkta olan silahı ile oyunu kullanmak istedi. Polis, HDP müşahidinin karşı çıkmasıyla engellendi. 

VAN 

Van'ın Muradiye İlçesi Keçikıran Mahallesi'nde AKP'li Meclis üyesi Barış Durmuş ile Zeki Durmuş ve Veli Durmuş, HDP'li yurttaşlara saldırarak iki araca zarar verdiği belirtildi. Saldırıda Sinan Çelik ve Orhan Çelik adlı yurttaşlar yaralanırken, aracın içerisinde bulanan bir çocuk şans eseri yara almadan kurtuldu. Yaralanan yurttaşlar hastaneye kaldırılırken, parçalanan araçlar vinçlerle ilçe merkezine getirildi. 

Van'da askeriye subayı sandık başında oturmuş !

İSTANBUL 

10 milyon 231 bin seçmenin sandık başına gittiği İstanbul'da seçim ihlallerle başladı. İstanbul'un Bahçelievler ve Güngören ilçelerinin bazı mahallelerde elektrik kesintisi meydana geldi. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ), kesintinin arızadan kaynaklandığını belirtti. 

Güngören'de AKP seçim irtibat bürolarında propaganda yasağı olmasına rağmen Başbakan Davutoğlu posterleri ve AKP bayrakları asılı duruyor. 

Büyükçekmece Emlak Konut Lisesi bahçesinde ise 40 adet oy pusulası ve zarf bulundu. 6'sında AKP'ye evet mührünün basılmış olduğu belirtilen pusula ve zarflara tutanak tutularak el konuldu.

İstanbul'un Bayrampaşa İlçesi'ndeki Osmangazi İlkokulu'nda AKP'li sandık kurulu üyesinin üzerinden silah çıktı. İsmi öğrenilemeyen AKP'li üyenin görevi iptal edildi ve silahıyla birlikte emniyet müdürlüğüne götürüldü. 

Bahçelievler İlçesi Emlak Konut Lisesi 1242 nolu sandıkta mühür basılmış oy pusulaları çıktı. Sandık görevlileri sandıktan çıkan bu zarflara ilişkin iptal tutanağı düzenledi. 

Beykoz İlçesi Çubuklu Atatürk Ortaokulu 1121 nolu sandık başkanının oy kabinine engelli bir seçmenle birlikte girdiği öğrenildi. Sandık başkanı hakkında diğer sandık üyeleri tarafından tutanak tutuldu. 
İstanbul Sarıyer Anadolu İ.Hatip Lisesinde ön ve arka plakası olmayan araçlar hazır bekletiliyor

Bazı okul bahçelerinde Plakasız araçlar duruyor (Resim: Bağcılar/Kirazlı ilköğretim okulu) Ön plakaları da yok...

ŞIRNAK

Şırnak'ta oy verme işlemi özel hareket polislerine ait zırhlı araçların gölgesinde gerçekleşiyor. Kentte merkezindeki Nazmiye Demirel Meslek Lisesi'nin bahçesine kadar giren ve burada bekletilen zırhlı araca rağmen yurttaşlar, oy vermek için sandık başına gitmeye devam ediyor. 

DERSİM 

Halide Edip Kız Meslek Lisesi'nde 1065 nolu sadıkta, açık oy kullanan bir yurttaş, zarfın üzerine de mühür bastı. Müşahitlerin oyun geçersiz olacağını söylemesi üzerine sandık başkanı olaya müdahale ederek, "Sizi ilgilendirmez. başkan benim, benim inisiyatifime kalmış" demesi dikkat çekti. 

DİYARBAKIR

AKP Diyarbakır 1.nci sıra Milletvekili Adayı Salim Ensarioğlu Mehmetçik İlk Öğretim Okulu'nda valiliğin görevlendirdiği silahlı koruma ordusuyla oyunu kullandı. 
Diyarbakır'da güvenlik güçlerinin sandığa yaklaşma mesafesi 20 metre olması gerekirken birçok okulda oy kullanılan odaların kapılarında beklediği görüldü. 

Bismil'de plakasız akreplerle polis okul önlerinde seçim güvenliğini tehdit ediyor!

SUR

Sur İskenderpaşa İlköğretim Okulu'nda 1108 nolu sandık başkanı, HDP'nin sandık görevlisi Müjgan Ekin'i, açık oy kullanımına itiraz ettiği için kolundan tutarak itti. 

BAĞLAR

Bağlar'ın Kaynartepe Mahallesi'nde bulunan Yunus Emre İlk Öğretim Okulu'ndaki HDP'li müşahitlerinden alınan bilgilere göre okulda her sandık başına 15 ile 20 arası oy pusulasının fazla olduğu ortaya çıktı.

KAYAPINAR

Kayapınar ilçesine bağlı Sultanpetek köyünde AKP'li Muhtar Sinan Meter, köylüleri AKP'ye oy vermeleri için tehdit ettiği belirtildi. HDP'li müşahitlerden alınan bilgilere göre oyunu kullanmak için sandığa giden yurttaşları Köy Muhtarı Sinan Meter, AKP'ye oy vermeleri için tehdit etti. Muhtarın tehditlerine karşı çıkan HDP Müşahidi Hasan Ergül AKP'liler tarafından darp edildi. Başından yaralanan Ergül, Diyarbakır'da bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. 90 oya sahip Sultanpetek Köyü'nde gerginlik devam ederken köy sakinlerinden elli kişinin oyunu kullanmadığı söylendi.

ÇERMİK 

Çermik'te AKP müşahitleri yasak olmasına rağmen amblemli müşahit kartları kullanıyor. Durum tutanak altına alınırken, HDP'li yöneticiler gerekli itirazlarda bulundu. 

ERGANİ

Ergani'de Bekir Aral Lisesi 1034 nolu sandıkta sandık görevlileri ilk 15-20 oy pusulasına mühür vurmadan kullandırdı. HDP seçim görevlilerinin fark etmesi ile sandık görevlileri uyarıldı. Avukatlar gözetiminde ilk 15-20 oy pusulasının sandıklar açıldıktan sonra sandıkta bulunan tüm görevlilerin şahitliğinde mühürlerin vurulması kararı alındı.

BİNGÖL 

Seçim hilelerini sabah saatlerinden itibaren başladığı Bingöl'de Hamamlar beldesine bağlı Alatepe, Çobantaşı, Elmalı ve Yenibaşlar köyünde oy kullanmak isteyen yurttaşları engelleyen asker ve korucular, sandıklarda kendileri oy kullanıyor. Köylerde adeta asker ve korucular sandıklara el koymuş durumda.

Yine Avrupa'dan gelen gözlemci heyetlerde, her gittikleri köyde asker ve korucuların engelleri ile karşılaşıyor.

Merkeze bağlı Çavuşlar köyü okulunda kurulan sandıklardan olan 2226 nolu sandıkta, sandık başkanı seçmenlerle birlikte oy kabinlerine girerek, seçmenlerin AKP'ye oy vermesi için baskı uyguluyor.

Yine aynı okulda askerler AKP'nin broşürlerini ellerine alarak, koridorlarda dolaşıyor. Yenidoğan köyünde de AKP'li İl Encümeni de okula giderek, seçmenlere baskı uyguluyor. Genç'in Andıçdibi köyünde de AKP'liler tarafından sandık başkanına baskı uygulandığı kaydediliyor. 

Bingöl kent merkezinde bulunan Mustafa Kemal Paşa İl Öğretim Okulu'nda görevli olmayan bir polisin oy kullandığı belirtildi. 

Sandıklarda fazla veya eksik oy pusulaları çıkarken, merkezde bulunan Mehmet Akif Ersoy Lisesi'nde oy kabininin bulunduğu yerde dolu oy pusulaları bulundu. Pusulaların bulunmasının ardından avukatlar okula gitti. 

Genç'in Siver beldesine bağlı direkli köyünde AKP'liler tarafından HDP'nin sandık görevlilerine saldırı girişimi oldu. Köydeki gerginlik devam ediyor.

SİİRT 

Siirt'te İHD'nin okullara gözlemci olarak girmesine izin verilmiyor. 

MARDİN

Artuklu ilçesi Kotek mahallesinde bulunan Fatih İlköğretim Okulunda polislerin okula girerek, fotoğraf çekmesi halkın ve HDP'li müşahitlerin tepkisine neden oldu. Polislere tepki gösteren yurttaşlara ve müşahitlere, polis "Siz eşkıya mısınız" demesi dikkat çekti. Yurttaşların ve müşahitlerin tepki göstermesi üzerine yaşanan kısa gerginlik ardından polisler okul içerisinden çıkması sonucu gerginlik sona erdi. 
Öte yandan Artuklu ilçesine bağlı Eryeri (Bihûrkê) köyünde Mardin Bağımsız Adayı Şakir Nuhoğlu'yu destekleyen köyünün eski muhtarı Kanco Acay, okulda bulunan HDP'nin müşahitlerinin dışarıya çıkartmak istendiği öğrenilirken, sandık başkanı tepki gösterdi. 

KIZILTEPE

Kızıltepe ilçesi Koçhisar Kız Teknik ve Meslek Lisesi 1384 nolu sandık kurulu başkanı ve üyeleri AKP Kızıltepe ilçe başkanı tarafından tehdit edildi. Tehdit gerkçesinin AKP'li ilçe başkanının kendilerine gelip üye sayısı yeterli olmasına rağmen yedeklerinde kabul edilmesine ilişkin ısrarlarda bulunduğu bunun üzerine sandık kurulu başkanının bunu kabul etmemesi üzerine AKP'li ilçe başkanının kendilerine tehditler savurduğunu iddia etti. 

MERSİN

Mersin Merkez Yenişehir ilçesi Çiftlikköy Mahallesi Çiftlikköy Ortaokulu'nda oy vermek üzere sınıfa giren bir çift, oylarını daha önce verdikleri gerekçesiyle kullanamadı. Yapılan incelemede, çiftin yerine başkalarının oy kullanıp seçmen listesine imza attığı tespit edildi. Sandık görevlileriyle tartışan çift, sınıfa giren polislerle de görüşerek durumdan şikayetçi olduklarını ifade etti. 

HATAY

Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan Antakya Huzurevi'nde, oy kullanma işlemleri sırasında, huzurevi personelinin, 'yakınlarıyız' diyerek yaşlı seçmenlere kabinlerde oy kullandırdığı ileri sürüldü. 

Huzurevinde, oy vermek için sandık başına gelen seçmenleri yönlendirdikleri iddia edilen huzurevi personeli ile müşahitler arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı. HDP müşahitlerinin itirazı üzerine personel hakkında tutanak tutturuldu. Yine aynı huzurevinde kimlik fotokopisi ile de oy kullandırılmak istendiği, ancak müşahitlerin itirazı üzerine bu durumun da önüne geçildiği belirtildi. 

Eskişehir Şirintepe Mahallesi Şehit Teğmen Subulay Alkan Ortaokulunda bulunan 13 HDP müşahidi terörle mücadele ekipleri tarafından tehdit edilerek sandıklardan uzaklaştırmaya çalışıldı. Bayram isimli özel harekat polisinin müşahitleri "buradan çıkmazsanız toplu gözaltı yaparım" tehditlerinde bulunduğu belirtildi.

URFA 

Urfa merkez Eyyubiye ilçesinin AKP'li belediye başkanının oy kullanmaya gittiği Uğurlu mahallesinde, başkanın korumaları ile polislerin arasında yaşanan tartışma bıçak ve taşların kullanıldığı kavgaya dönüştü. İddialara göre başkan ile sandığa girmek isteyen korumaları engellemeye çalışan sivil polisler, tepki gösteren korumalar ile tartıştı. Polislerin havaya ateş etmesi üzerine iddialara göre mahalledeki AKP'liler ve MHP'liler bıçaklar ve taşlar ile kavga etmeye başladı. Önceki seçimlerde sürekli MHP AKP kavgasına sahne olan mahallede yaşanan kavgada 4 kişi yaralanırken, jandarma okulun kapısını kapatarak oy verme işlemini durdurdu. Jandarma, AKP'li başkanın, sandık görevlilerinin içinde bulunduğu okulun etrafını sarıp güvenlik alırken, mahallede iki partinin taraftarları arasındaki kavganın devam ettiği öğrenildi.

Ceylanpınar ilçesine bağlı Ebu HemedaJêrin (Aşağı Durmuş) Köyünde, oy pusulası üzerinden yurttaşları AKP'ye oy vermeye yönlendirmeye çalışan gruba müdahale eden Ceylanpınar HDP İlçe Eşbaşkanı Mehmet Ali Asan darp edildi. Sandık görevlisi olmadıkları halde, yurttaşlara müdahale eden şahıslara "Yardımcı olmak farklı bir olay, siz resmen AKP hanesini göstererek yönlendirme yapıyorsunuz" dediği için darp edildiğini aktaran Asan, yaşanan kısa arbedenin jandarmanın 

VAN

Van'ın AKP'li Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, 1242 nolu sandığın bulunduğu sınıfa girerek, müşahitleri tehdit etti. Tehdit edilen müşahitler durumu tutanak altına alırken, tutanağa Sandık Başkanı, HDP, CHP ve AKP'li üyeler de imza attı. 

Van'ın İpekyolu ilçesi Selahattin Eyyubi Lisesi'nde 4 sandıkta 156 oy pusulasının eksik olduğu belirtildi. Eksik pusulalarla ilgili tutanak tutulduktan sonra durum YSK'ya bildirildi. YSK, eksik oy pusulalarını tedarik etti. 

Van'ın Gürpınar İlçesi'nde ise, Kaymakam Metin Yılmaz yanına Jandarma Komutanını da alarak sandık sandık geziyor. Kaymakam Yılmaz ve askeri yetkili Yaramış Mahallesi'nde bulanan sandık başında oturarak halkı baskı altına alıyor. 
Van Merkez Tuşba ilçesine bağlı Hasan Ali Yücel İlkokulu'nda mühürsüz pusulaların olduğu öğrenildi. HDP'li görevlilerin seçmenleri uyarması üzerine yurttaşlar da tepki gösterdi. Okulda görevli olan polisler, hiçbir müdahalede bulunmazken, masada duran pusulaların mühürlü ve mühürsüz olarak iki ayrı yerde durduğu ve mühürsüz olan pusulaların özellikle okuma-yazması olmayan kadınlara uzatıldığı iddia edildi.

EDREMİT

Edremit'te bir okulda yaklaşık 70-80 oyun, zarfın üzerinde bir mührün eksik olması nedeniyle iptal edildiği belirtildi. İptal edilen oylara ilişkin tutanak tutuldu. 

TEKMAN 

Erzurum'un Tekman (Tatos) ilçesine dün yüzlerce asker ve özel harekat timinin sevk edilmesinin ardından polisler, oy kullanım işleminin başladığı saatlerde esnafa iş yerlerini açmayacaklarına dair zorla tutanak imzalattı. Hiçbir yasal gerekçe göstermeyen polislerin tutanak imzalattığı esnaf mecburen kepenklerini kapattı. 

HAKKARİ

Hakkari'nin Dağgöl Mahallesi'ndeki Şehit Selahattin İlköğretim ile Bulak Mahallesi'ndeki 23 Nisan İlköğretim Okulu'nda sivil polislerin, oy kullanmak için sandık başına gelen seçmenlerin fotoğraflarını çekmesi gerginliğe yol açtı. Sandık üyeleri polisler hakkında tutanak tutarken, gerginlik polislerin provokatif eylemlerinden vazgeçmelerinin ardından sona erdi. Ayrıca polislerle görüşen avukatlara, polislerin, "Siz bize tutanağı verin, biz de size fotoğrafları geri verelim" dediği öğrenildi. 

Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde müşahit ve sandık görevlileri de ilçe binasın önünde toplanarak sabahın ilk ışıkları ile beraber görevlendirildikleri köy ve mahallelere HDP'nin temin ettiği araçlarla gönderildi. Yüksekova'da özel harekat polisleri zırhlı araçlarla okul önlerinin ve ilçede başta eczaneler sokağı ve Dağlıca yol kavşağı olmak üzere stratejik noktalara konuşlandırıldı. 
Esenyurt İlköretim Okulu'nda polislerin okulun önünde halka baskı yaptığı buna karşı çıkan gençlerle polis arasında gerginlik yaşandığı HDP'lilerin araya girmesiyle gerginliğin sona erdiği belirtildi. 

İlçeye bağlı Akalın (Bajêrge) köyünde bir özel harekat timi açık bir şekilde oy kullanmaya çalışırken, halkın tepkisi üzerine oyunu perde arkasına geçip kullandı. 


Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesinde Balkaya (Cirane) köyünde 1030 nolu sandıkta. AKP taraftarları bütün oylarını tek bir kişi üzerinden toplu şekilde kullandırırken, sandık başkanının bu duruma sessiz kaldığı belirtildi. Toplu oy kullanımına HDP'liler tarafından engel olunmaya çalışılırken, korucular ve AKP'lilerin HDP'li müşahitlere saldırdığı belirtildi. Aynı köyde korucuların eşlerine ve ailelerindeki kadınların oy kullanmasına izin vermediği belirtilirken, HDP'li aday Nihat Akdoğan olay yerine giderek kadınlara "Oyunuzu kendiniz kullanın" çağrısı yaptı. 

Kayalar (Katune) köyünde de askerler oy kullanan halka müdahale etti. Askerlerin sandık başında oy kullananların kamerayla görüntülerini çektiği, perde arkasına giderek müdahalede bulunulduğu öğrenildi. 

ERZURUM

Erzurum'da Mahmut Efendi İlköğretim Okulu'nda 1001 nolu sandığın bulunduğu bölgede HDP müşahitleri tarafından bir kişinin sandık başkanına vermek için getirdiği 10 adet mühürlü zarf yakalandı. S.Ö. isimli şahısta yakalanan söz konusu zarfların bulunmasının ardından olay tutanak altına alındı. 

Erzurum'un Horasan ilçesinde AKP'li Belediye Başkanı Abdulkadir Aydın'ın Fatih, İnkılap, Esentepe, İnönü, Yenimahalle ve Adnan Menderes mahallelerinde sandıklara giderek baskıda bulunduğu ileri sürüldü. Halkı AKP'ye oy vermeleri konusunda baskı yaptığı belirtilen Aydın'ın HDP müşahitlerinin sandıkları terk etmesi yönünde ölüm tehditlerinde bulunduğu da belirtildi. Sandıkların hemen yanı başında bekleyen polislerin ise herhangi bir müdahalede bulunmadığı öğrenildi. 

SARIKAMIŞ

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu'nda 1014 ve 1015 nolu sandıklarda görevli olan iki HDP'li müşahit sandık başkanı tarafından sınıftan çıkarıldı. 

ARDAHAN

Ardahan'ın Göle ilçesinde AKP Ardahan Milletvekili adayı Orhan Atalay'ın sandık başında yurttaşları tehdit ettiği öğrenilirken, askerlerin ise HDP'lileri görev başından uzaklaştırmaya çalıştığı belirtildi. Yine Göle'nin Yeniköy köyünde bir astsubayın, HDP görevlilerini sandıktan uzaklaştırmak için müdahale ettiği öğrenildi. 

AĞRI

Ağrı'da oy işlemi sürerken seçmen iradesine yönelik engellemeler de artıyor. Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği oy verme işleminde polis özellikle HDP seçmeninin yoğun olduğu yerlerde yığınak yaparken, okul etrafları da polis bariyerleri ile çevrildi. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Kurtuluş İlköğretim Okulu'nda kurulan 1061 nolu sandıkta görevli HDP'li müşahitler, sandık başkanı içeri alınmadı. HDP'li müşahitlerin içeriye alınmaması kısa süreli gerginliğe neden olurken, sorunu İHD yöneticileri çözdü. 

Tutak'ın Köşk köyünde ise oy kullanma işlemi esnasında okul etrafında görev yapan askerler, "Açık oy kullanılıyor" gerekçesiyle okula girerek, HDP'li müşahitlere müdahalede bulundu. Askerin müşahitlere müdahalesinin ardından HDP Ağrı Milletvekili adayı Berdan Öztürk ve gözlemciler, gerginliğin devam ettiği olay yerine gitti. 

Patnos'un Hacılar ve Kamışlı köylerinde ise 10 uzman çavuş görevli olmamasına rağmen oy kullanmak istedi. Askerlerin görevli kağıtlarını isteyen müşahitler, belge ibraz edilmemesi üzerine oy kullanmaları engellendi. Askerlerin bağlı olduğu karakolları arayan sandık görevlilerine, söz konusu askerlerin görevli olmadığı yanıtı verildi. 

MARAŞ

Maraş Seyrantepe köyünde HDP müşahitleri içeri alınmadı. Aynı zaman da sandık başında askerler bekliyor. Yine merkeze bağlı Süleyman Demirel İlkokulu 1002 nolu sandık görevlileri seçmenlere HDP logosunu göstererek 'buna mühür basmayın, bunlar terörist' diyor.

ÖNCEKİ HABER

HDP İstanbul adayları oy kullandı

SONRAKİ HABER

Baluken: Bomba bırakanlara özgürlük mesajıyla yanıt vereceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa