07 Mayıs 2015 15:09

Aysel Doğan tahliye edildi

Kapatılan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2011 yılında KCK operasyonları kapsamında tutuklanan ve yumurtalık kanserine yakalanan Barış Grubu üyesi Aysel Doğan, avukatların sağlık sorunları nedeniyle yaptığı başvuru sonucunda tahliye edildi.

Paylaş

Cezaevinde kansere yakalanan ve hastalığı ilerleyen Barış Grubu üyesi Aysel Doğan, tahliye edildi.

Kapatılan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2011 yılında KCK operasyonları kapsamında tutuklanan ve yumurtalık kanserine yakalanan Barış Grubu üyesi Aysel Doğan, avukatların sağlık sorunları nedeniyle yaptığı başvuru sonucunda tahliye edildi. Dosyası Yargıtay'da bulunan Doğan'ın başvurusunu değerlendiren Yargıtay 16. Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, Doğan'ın yaşadığı sağlık sorunları, kaçma şüphesi bulunmaması ve uzun tutukluluk sürecini göz önünde bulundurarak, tahliyesine karar verdi. Tahliye kararı, Zekai Tahir Burak Hastanesi'ndeki "mahkum koğuşunda" tutulan Aysel Doğan'ın infaz savcılığı tarafından iletildi. Hastaneye giden infaz savcısı, tahliye kararını Doğan'ın yüzüne okuyarak serbest olduğunu bildirdi. Karar sonrası hastanede bulunan askerler, hastaneden ayrılırken, Doğan normal bölüme alınacak ve hastanedeki tedavisi sürecek.

Doğan'ın avukatı Hasan Anlar, geçen hafta Doğan'ın dosyasının bulunduğu Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne başvurduklarını ve Doğan'a hastane tarafından konulan tanıya ilişkin raporu sunduklarını belirterek, "Patoloji raporu cumartesi günü çıktı, kanserin 3'üncü evrensinde olduğuna ilişkin raporu da verdik. Bizi oyaladılar, raporun ancak bugün imza işlemleri bitti ve Yargıtay'a sunuldu. Bunun üzerine tahliye kararı çıktı" dedi. Anlar, tahliye talebini CMK 16. infaz erteleme maddesi üzerinden yaptıklarını da belirtti.

Doğan, yakalandığı yumurtalık kanseri nedeniyle bugün kemoterapiye alınmıştı.

AYSEL DOĞAN KİMDİR?

1953 Dersim doğumlu Doğan, devlet tarafından değişik dönemlerde 17 yıldır cezaevinde tutuldu. Gazi Üniversitesi beden eğitimi bölümünden mezun olan Doğan, devletin ilk şiddetiyle 1980 darbesiyle yaşadı. Darbe yıllarında tutuklanan ve iki yıl boyunca hiç mahkemeye çıkarılmadan içeride tutulan Doğan, Kürt sorundan kaynaklı devlet terörün estiği 1990'larda da yine hedefteydi. 1990 Mayıs ayında Dersim'de tutuklanan Doğan Erzincan'da 11 ay tutuklu kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1991 genel seçimlerinde Dersim'de bağımsız aday oldu ve Dersim'de en çok oy almasına rağmen Meclis'e gitmesine izin verilmedi. Etrafındaki devlet şiddeti gittikçe daralan Doğan, o tarihten sonra "Avrupa'ya iltica" etti. Avrupa'ya gitse de yüreği Türkiye'de kalan Doğan, bütün yaşamı boyunca, halkının özgürlüğü ve barış için çalışmalar sürdürdü. Avrupa'da bulunduğu dönem boyunca KNK üyeliği de yapan Doğan, 1999 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 2. Barış Gurubu üyesi olarak Avrupa'dan gelen heyet içerisinde yer aldı.

İHLAL KARARINA RAĞMEN HALEN İÇERİDE

Doğan, Türkiye'ye adım attığı gibi grup üyeleriyle birlikte tutuklandı. On yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu süreçte Malatya ve Elbistan hapishanelerinde kalan Doğan, 2009 yılında cezaevinden çıkar çıkmaz, siyasi çalışmalarına devam etti. Dersim'de Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği'nin kurarak dernek bünyesinde çalışmalar yürüttü. Doğan, kurduğu dernek bünyesinde katıldığı eylem ve etkinlikler nedeni ile AKP hükümetinin başlattığı KCK operasyonunda gözaltına alınarak 28 Eylül 2011 tarihinde çıkarıldığı Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Bir yıllık tutuklu yargılanmanın ardından 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Doğan, Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde 2012 yılı sonbaharında PKK ve PAJK tutsakları tarafından Öcalan'a uygulanan tecride son verilmesi için başlattıkları ölüm orucu eyleminin ikinci ekibinde yer aldı. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kapatılmasının ardından 2014 yılında Yargıtay'da görülen Doğan'ın davası, yeniden örgüt üyeliğinden yargılanması talebiyle bozuldu. Yargıtay Aysel Doğan'ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine de hükmetmesine rağmen Doğan 4 yıldır KCK operasyonları kapsamında tutuklu bulunuyordu. AKP ve Cemaatin ortaklaşa düzenlediği birçok KCK operasyonu boşa çıkarken, Ağrı ve Doğan'ın da yargılandığı Erzurum'daki iki dosya alelacele yerel mahkemelerde karara bağlandığı için tutsaklıkları devam etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Renault patronu zaman kazanıyor

SONRAKİ HABER

YSK, CHP'nin başvurusunu da reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...