24 Nisan 2015 00:59

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden: Taleplerimiz TİS Kurultayı’yla somutlaşacak

Paylaş

Elif Ekin Saltık
Ankara

Kamu emekçilerinin ağustos ayında yapacakları toplu iş sözleşmeleri hazırlıkları devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) da yerellerde, iş yerlerinde sağlık emekçileriyle bir araya gelerek, onların sorunlarını dinleyip çözüm önerilerini alarak TİS’e dönük çalışmalar yapıyor. 25-26 Nisan’da Ankara’da kamu emekçileri açısından örmek oluşturacak bir TİS Kurultayının hazırlıklarını yaptıklarını anlatan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, “Masa başındaki yüzdelik zam dilimleriyle kamu emekçilerinin sorunlarının çözülüp, taleplerinin karşılanmasını beklemek hayali bir durum olur” diye konuştu. 

‘EYLEM PLANIMIZI İKİ TEMELE TALEP ETRAFINDA OLUŞTURDUK’

SES olarak 6 Nisan itibarıyla her hafta 5 ilde örgütlenme ve eylem planı başlattıklarını ifade eden SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, bu eylemlerin daha önceden başlattıkları mücadelenin başka adımı olduğunu belirtti. Ek ödemelerin maaşlarına yansıtılması talebiyle imzalar toplayarak Başbakanlığa ilettiklerini kaydeden Erden, arkasından bir dizi eylem ve etkinlik yapıp; 13 Mart’ta da beş temel taleple iş bıraktıklarını söyledi. “Beş temel talebi bugün biraz daha sadeleştirerek, Türkiye ve Kürdistan’daki emekçileri de ortaklaştıran bir bütün içerisinde iki temel taleple bir örgütlenme eylem hattı başlattık” diyen Erden, bu iki temel taleplerinden birincisinin, fiili hizmet zammı; ikincisininse, ek ödemelerin iki katına çıkartılması ve emekliliklerine yansıtılması olduğunu ortaya koydu. Ağustos ayı TİS sürecine giderken de iş yerleri üzerinden sorunlarını, taleplerini hep beraber belirlediklerini ifade eden Erden, “Bu, çözüm önerilerimizi ortaklaştırdığımız bir TİS sürecine de hazırlık oluyor. 25-26 Nisan’da Ankara’da bir TİS Kurultayı gerçekleştireceğiz. Bu çalışmalar da Kurultay’ın bir ayağı oluyor. Kurultay öncesi Malatya, İstanbul, İzmir gibi yerellerde TİS çalıştayları yaptık. Diğer bütün illerde de iş yeri toplantılarıyla talepleri ortaklaştırıp merkezi bir TİS Kurultayına hazırlık yapmış olduk” dedi. 

‘BU İŞ SADECE MASA BAŞINDA ÇÖZÜLMEZ’

Bir TİS hazırlığı yapmalarına rağmen, KESK ve SES olarak sadece masa başında yapılan pazarlıklar üzerinden bir mücadele hattı yürütmediklerini dile getiren Erden, bugün yapılanın bir toplu iş sözleşmesinden ziyade, masa başı yapılan görüşmeler olduğunu belirtti. “Çünkü biz en başından beri şunu çok net söyledik; grevsiz, toplu sözleşmesiz bir sendika yasası olmaz. Sendikal mücadele eksik kalır. Evet bir TİS süreci var, ancak bunun bir toplu iş sözleşmesi olduğundan tam anlamıyla bahsedemeyiz. Bir grev hakkın yok; masa başında, üyesi çok olan, yetkili konfederasyonun imzasının yeterli olduğu; anlaşmanın sağlanamaması durumunda hükümetin belirlediği bir hakem heyetinin son sözü söylediği; bu hakem kuruluna da itirazın olmadığı bir TİS sürecinden bahsediyoruz” diye konuşan Erden, en son 2013 Toplu İş Sözleşmesi’nde Memur Sen’in yaptığı pazarlıkla emekçileri sattığını ifade etti. Kamu emekçilerinin tarihte ilk defa temmuz zammı, enflasyon farkı  almadığını ve enflasyonun altında ezildiğini kaydeden Erden, yoksulluk sınırının 4 bin 238, açlık sınırının bin 301 TL olarak  tariflendiği bugün, asgari ücret 949 TL olduğunu söyledi. Erden, masa başındaki yüzdelik zam dilimleriyle bu işin çözülmesini beklemenin hayal olduğuna işaret etti. 

KADIN EMEKÇİLERE ÖZEL ÇALIŞMALAR

Erden, sağlık ve sosyal hizmet sağlık alanının yüzde 60’ından fazlası kadın çalışan olduğunu söyleyerek kadın emekçiler açısından da özel çalışmalar yaptıklarını anlattı. “Sağlık ve sosyal hizmet alanında emeğin büyüğü kadına ait” diyen Erden “Geldiğimiz noktada kadının emeği maalesef ki görünür değil. Yaşamın diğer bütün alanlarındaki sömürünün benzeri sağlık alanında da katmerlenerek yaşanıyor. Düşük ücretle, angarya çalışmayla ilk etapta kadın karşı karşıya kalıyor. Aynı zamanda bakım hizmetlerine sıkıştırılmış kadının emeği sağlık ve sosyal hizmetler alanında da büyük bir sorun. Karar alma süreçlerinde ya da kafa emeğinde kadınların pozisyonu çok az. Bugün yönetici pozisyonunda kadın sayısı yok denecek kadar az” dedi. Alandan doğru tartışıp konuşarak kadına dair özel bir çalışma yaptıklarını bildiren Erden sözlerini şöyle sürdürdü: TİS Kurultayı sürecinde ücret, sosyal haklar, güvenlik, yönetime katılım, kadın gibi altı temel başlıkla bir atölye çalışması yürüteceğiz. İş yerlerinde de yaptığımız çalışmalardan kadınların öncelikli talebinin kreş olduğunu tespit ediyoruz. Tabii kreş bir kadın talebi değil sadece, biz bunu bir ebeveyn talebi olarak değerlendiriyoruz. Kadınların yok sayılır görülmeleri, esnek çalışmaya ilk önce onların dahil olması üzerinden bir dizi talepler var. Ancak bu talepleri ve çözüm önerilerini daha da somutlaştıracağız yer 25-26 Nisan’da yapacağımız TİS Kurultayı olacak. 

ÖNCEKİ HABER

Bingo, işçinin ciğerini söndürüyor

SONRAKİ HABER

‘Hazırlığımız yaygın ve kitlesel 1 Mayıs için’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa