07 Nisan 2015 16:07

Nakış öğretmenleri bu sorulara yanıt bekliyor

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ataması yapılmayan nakış öğretmenlerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ataması yapılmayan nakış öğretmenlerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanlığının norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacını öncelikle kadrolu öğretmen ile karşılamakta, açık oluşması halinde ücretli öğretmen ve usta öğreticilerden karşıladığını belirten Tüzel, “Yüz binlerce öğretmen atama beklerken, okullarda ve halk eğitim merkezlerinde ücretli öğretmen ve usta öğreticiler giderek artmaktadır. Özellikle halk eğitim merkezlerinde ‘vasıfsız, bu mesleğin akademik, pedagojik eğitimini almamış, sadece sertifika sahibi’ usta öğreticilerin ‘öğretmen’ olarak görevlendirilmesi tercih edilmektedir” dedi. 

Halk eğitim merkezlerinde çalışan 40 bin ücretli usta öğreticinin yüzde 66’sının lise, ortaokul, ilkokul mezunu olduğu, lisans mezunlarının ise ancak yüzde 34 gibi bir oranda kaldığını kaydeden Tüzel, “Bu lisans mezunlarının bir bölümü mesleğini yapmamaktadır. Aldığı akademik, mesleki ve teknik eğitimin sorumluluğunun bilincinde 4 yıllık fakülte mezunu başta nakış öğretmenleri olmak üzere tüm branş öğretmenleri, ilgili okullara ve halk eğitim merkezlerine KPSS kanalıyla öğretmen atamalarının yapılmasını beklemektedir” dedi. 

AKP İL YÖNETİMİ Mİ BELİRLİYOR?

Tüzel şu sorulara yanıt istedi:

* Halk eğitim merkezlerinde branş bazında kaç adet kadrolu öğretmen / usta öğretici ile kadrosuz öğretmen/usta öğretici bulunmaktadır?

* Üniversitelerin mesleki eğitim fakültesi nakış öğretmenliği, el sanatları öğretmenliği bölümü mezunu binlerce öğretmen, atama ve görev beklemekteyken genel atama usulü terk edilerek halk eğitim merkezlerine branş öğretmeni atanmamasının nedeni nedir?

* Halk eğitim merkezlerinde yapılan kurs ve mesleki eğitimlerin mesleki eğitim ve teknik eğitim mezunu branş öğretmenleri yerine alınan il müdürlüklerince belirlenecek usta öğreticiler (ücretli öğretmen) eliyle yürütülmesinin nedeni nedir?

* Anayasa Mahkemesinin geçici personel (usta öğretici veya ücretli öğretmen) tarafından yürütülen hizmetlerin Anayasanın 128. maddesinde belirtilen genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken asli ve sürekli görevlerden sayılmayacağı ve bu istihdam şeklinde çalışan personelin de memur ya da diğer kamu görevlisi olarak nitelendirilmeyeceğine karar verilmiştir. Danıştayın da bu yönde pek çok kararı bulunmasına rağmen, neden geçici personel (usta öğretici veya ücretli öğretmen) çalıştırılmasında ısrar edilmektedir?

* Bakanlığınız mahkeme kararlarını neden uygulamamaktadır?

* Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde usta öğreticilerin (ücretli öğretmen) görevlendirilmesi sırasında AKP il yönetimlerinden belirlemeler yapıldığı iddiaları doğru mudur?

* Kız meslek liseleri, çok programlı liseler ve halk eğitim merkezlerinde nakış eğitimi veren, kadrolu olmayan, yaklaşık 4 bin kişinin ücretli öğretmen ve usta öğretici olarak çalıştığı belirtilmektedir. Buna rağmen, ağustos 2014’te nakış öğretmenliği bölümü ihtiyaç listesinde 585 kişi belirlenmesine rağmen neden 4 kişi atanmıştır?” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KARBEL’de TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın damadı Albayrak AKP listesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...