02 Nisan 2015 17:13

Bir Taraftar Grubu Düşünün; İşçi Mahallesinde Kurulmuş Olsun

Bu ülkede işçilerin nasıl ve hangi koşullarda çalıştıkları ortada. Gençler için hayat daha da zor. Bizler de boş şeylerle uğraşmak yerine Aydınlı gençliğini birleştirecek bir mücadele veriyoruz.

Paylaş

Erdem GEYİK
İstanbul

Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi’nde, Aydınlı Spor Kulübü taraftar grubu olan Domane Aydınlı taraftar grubunu yakından tanımak istedik. Futbola ve taraftar gruplarının genel profili dışında bir taraftar grubu Domane Aydınlı. Bu grubu Tuzla Sanayi Bölgesinde çalışan işçiler ve mahalledeki öğrenciler yaklaşık bir yıl önce kurmuşlar. Kulüp yönetiminin güdümü altında olmadan kulüpten beklentileri olmadan kendi imkanlarıyla tüm maçları takip etmeye çalışıyorlar. Takip ettikleri tek şey kulübün maçları değil. Memleketin gündemi de onların takibinde. Domane Aydınlı taraftar grubu çoğunlukla da işçi gençlerden oluşuyor. Hal böyle olunca, mahalledeki gençlerin birlikte hareket etmesi ve kardeşçe bir arada yaşaması bu grubun uğraşı oluyor. Biz de bu emektar arkadaşlarla sohbet ettik. Sözü ilk önce sanayide işçi olarak çalışan ve bir yıl önce taraftar grubunu bir araya toplayan Mesut Eroğlu aldı.
 

BİZİ HER ŞEY İLGİLENDİRİYOR

Mahalledeki yoz kültüre karşı gençlerin sosyal ve kültürel etkinliklerini yaratmak için Domane Aydınlı Taraftar grubunu kurduklarını söyleyerek devam etti; ‘Hiçbir ayrım yapmadan sadece kardeşliği baz alarak bir grup olmaya çalıştık. Türkiye’de taraftar amigoları kendi çıkarları için taraftarları güdümüne almaya çalışıyor. Bizler böyle bir taraftar grubu değiliz, olmayız da.’ Ülkede gelişen olaylara sessiz kalmadıklarını belirterek ekliyor:
“Biliyoruz ki tüm yaşananlar biz işçi emekçileri ilgilendiriyor. Bu bakımdan iş cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve daha nice konuda ses çıkarmak, toplumsal duyarlılığımızı göstermek zorundayız.”
İkinci olarak sözü Rıdvan Doğan alıyor. O da Mesut gibi sanayide işçi. İçlerinde ortaokula liseye giden arkadaşlarının da olduğunu ve kendi imkanlarını yaratarak maç izlemeye gittiklerini anlatıyor. Bazen kendi aralarında para topluyor bazen de esnaftan destek alıyorlarmış.

BİZİM CEVABIMIZ DURUŞUMUZ

Birdal Kilikli alıyor Rıdvan’dan sonra sözü.  Domane’nin Kürtçe bir isim olduğunu söylüyor ve anlamını açıklıyor: ‘çocuklar.’ Deplasmanlara gittiklerinde kendilerine bölücü dendiğinden bahsediyor. Bu birlikteliğin birilerini
rahatsız ettiğini bu yüzden de Domane Aydınlı’yı bölücü olarak göstermeye çalıştıklarını söylüyor. Ardından da hemen şöyle ekliyor: “Ama bizler tirübünlerdeki duruşumuzla gereken cevabı veriyoruz. Domane Aydınlı haksızlığa karşıdır o yüzden kimseye de haksızlık yapmaz”
Burak Ünal da takımımlarının şampiyon olacağına inandıklarını ama tek amaçlarının bu olmadığını söylüyor ve kardeşliğe önem veren, dayanışmayı ören, toplumsal değerleri olan bir taraftar grubu olmaktan vazgeçmeyeceklerini söylüyor.Deniz Günel mahallenin genel yapısından bahsederek söze başlıyor. "Annelerimiz babalarımız işçi. Dahası bir çok arkadaşımız da işçi. Bu ülkede işçilerin nasıl ve hangi koşullarda çalıştıkları ortada. Gençler için hayat daha da zor. Bizler de boş şeylerle uğraşmak yerine Aydınlı gençliğini birleştirecek bir mücadele veriyoruz. Gençlerin çoğu futbolu seviyor ve bizler örnek bir taraftar grubu olmak yolunda ilerliyoruz. Bu doğrultuda tutumumuzu sürdüreceğiz." diyor. Deniz Eriş ise ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganını maçlarda ‘Her yer Aydınlı Her yer Kardeşlik’ olarak kullandıklarını belirtiyor. Farklı düşüncelerde bir çok arkadaşlarının olduğunu söylüyor.
Diğer arkadaşları gibi amaçalarının gençliği yoz kültürden uzak tutmak olduğunu bir kez daha vurguluyor.
Böylece bizler de hem Domane Aydınlı taraftar grubunu daha yakından tanımış oluyoruz. Deplasmanda ve mahallelerindeki mücadelelerinde başarılar dileyerek yanlarından ayrılıyoruz.

 

ÖNCEKİ HABER

Vakit Geç Olmadan Kazanalım!

SONRAKİ HABER

Budistim Budistsin Budist...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...