11 Mayıs 2016 11:24

HDP: BM'nin Cizre'de inceleme yapmasına derhal izin verilsin

HDP, Cizre’de yaşananların tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması için Birleşmiş Milletler heyetinin inceleme yapmasına derhal izin verilmesini istedi.

Paylaş

HDP Grup Başkan Vekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel hükümete çağrı yaparak, Cizre’de yaşananların tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması için Birleşmiş Milletler heyetinin inceleme yapmasına derhal izin vermesini istedi.

Açıklamada “Yasak boyunca siyasetçiler ve bağımsız sivil toplum örgütleri dahil olmak üzere hiçbir yurttaşın Cizre’ye alınmadığı, bu süre boyunca özellikle operasyonlar sonrası delillerin karatılmaya çalışıldığı bilinen bir gerçektir. Yasağın gündüz saatlerinde kaldırılmasından sonra Cizre’ye inceleme ve raporlamada bulunmak üzere giren sivil toplum örgütleri ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bizzat hedef gösterilmiştir” denildi.

BM’nin Cizre’de inceleme yapılması gerektiği yönlü açıklamanın takipçisi olması istenen açıklamada, hükümetten de Cizre başta olmak üzere ablukaların sürdüğü yerleşim yerlerindeki sivil ölümlerin ve toplumsal yıkımın tüm boyutları ile açığa çıkarılması için BM tarafından görevlendirilecek heyetlerin inceleme yapmasına izin vermesi istendi.

HDP’nin elindeki belge ve bilgileri heyetle paylaşabileceği belirtilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığının BM’ye verdiği Cizre cevabının da gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Açıklamada, “Ablukaların yaşandığı bölgelere sivil toplum kuruluşlarının ve siyasetçilerin giremediği kamuoyunun yakından bildiği bir gerçekliktir. Cizre’de özellikle vahşet bodrumlarının yaşandığı süreçte ulusal ve uluslararası birçok sivil toplum örgütü ve kuruluşun inceleme talebine ret yanıtı verildiği bilinmektedir” denildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Köy basan özel harekatçılar, DİHA Muhabiri Türfent'i aradı!

SONRAKİ HABER

Sarıyıldız: BM zamanında yanıt verse o insanlar yaşayacaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...