08 Şubat 2020 00:04

Programcılar ne yer ne içer?

bilgisayar ekranında yazılan kodlar

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Programlama söz konusu olduğunda “nasıl başlanır?”, “nasıl geliştirilir” ve “hangi dil iyidir” gibi çeşitli sorular sıkça gündeme gelir. Her programcının bu sorulara kendi yanıtları vardır ama genel durumu ve eğilimleri gösterebilmesi nedeniyle kapsamlı anketler tek tek programcıların yanıtlarından daha fazla şey ifade eder. Çevrimiçi programlama ve eğitim platformu CodinGame, 20 bini aşkın programcıyla yaptığı böyle bir anketin sonuçlarını birkaç hafta önce açıkladı. Sonuçlar hem programlamaya yeni başlayacaklar için hem de programlama ile halihazırda uğraşanlar için ciddi veriler içeriyor.

Ankete göre kodlamayı üniversitede öğrenenler yüzde 42,6, üniversite öncesi okulda öğrenenler yüzde 15,45. Öte yandan programlamanın okulunu/dersini okumak kodlama öğrenmenin ön şartı değil. Anket yapılan programcıların yüzde 34,6’sı programlamayı kendi başlarına, ücretiz çevrimiçi ve çevrimdışı araçlardan yararlanarak öğrenmiş. Katılımcıların genel eğitim düzeyi ise oldukça yüksek: Yüzde 2’si doktorasını, yüzde 28’i masterını tamamlamış. Toplamda yüzde 78,4’ünün lise sonrası iki yıl ya da daha üstü bir üniversite eğitimi var. Ancak azımsanamayacak yüzde 21,6’lık bir kesimin üniversite ile uzaktan yakından alakası olmamış. Üniversite eğitimi olanların yüzde 76’sı ise bilgisayar bilimleri ya da benzeri bölümlerden mezun.

“Bu yıl neyi öğrenmek konusunda heyecanlısınız?” sorusuna verilen yanıtlarda ilk üçü yüzde 49,1 ile makine öğrenmesi ve yapay zeka, yüzde 35,4 ile oyun geliştirme ve yüzde 33,1 ile web geliştirme oluşturuyor. Programcıların en yaygın bildikleri diller sıralamasında ise ilk sırada yüzde 65,4 ile Javascript yer alıyor. Javascript’i Java (%62,7), Python (%57,1), C++ (%51,7) ve C (%49,5) takip ediyor. Programcıların en sevdiği diller listesi de oldukça benzer. Python yüzde 35,9 ile ilk sırada. Ardından yüzde 29,4 ile Javascript ve yüzde 29,1 ile Java geliyor. Java ve Javascript’in seveni kadar sevmeyeni de var. Sevilmeyen diller sıralamasında Java yüzde 23,9 ile ikinci, Javascript yüzde 21 ile üçüncü sırada. En sevilmeyen dil ise yüzde 25 ile PHP.

Ankete katılan programcıların yüzde 64’ü 20 ila 34 yaş arasında ve sadece yüzde 11,5’i kadın. Yüzde 11,5, cinsiyet eşitliği açısından oldukça geri bir değer olmakla birlikte iki yıl önceki ankette kadın oranının yüzde 6 olduğunu, yani ankete katılan kadın programcı sayısının iki yılda neredeyse iki katına çıktığını hatırlatmakta yarar var.

Öne çıkan başlıklarını burada aktarmaya çalıştığım CodinGame’in anketi, programcıların çalışma alanlarından iş yaşamındaki durumlarına alanın gidişatını merak edenler için göz atılması gereken bir kaynak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...