13 Kasım 2018 00:00

'Bir Mücadele Gazetası: Demokrat İzmir' (2)

'Bir Mücadele Gazetası: Demokrat İzmir' (2)

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ve gündemimiz 1960 yılına ulaştığında,  benim aklıma hep 27 Mayıs günü Silahlı Kuvvetlerimizin Atatürk ilkelerinden sapıldığı gerekçesiyle yaptığı hükümet darbesi gelir. Bilindiği gibi, 27 Mayıs 1960 sonrası siyasal dinamikler değişmiş, Demokrat İzmir gazetesi de yurdumuzun ekonomik ve toplumsal sorunlarına çözüm üretmek isteyen emekçilerden yana bir yayın çizgisi izlemeye başlamıştır. 1967 Yılında gazetenin sahibi Adnan Düvenci’nin yaşamdan ayrılmasıyla bu görevi eşi Ayten Düvenci üstlenmiş ve Türkiye’nin ilk kadın gazete patronu olarak 12 yıl boyunca gazeteyi yaşatmayı başarmıştır. Bu dönemde Demokrat  İzmir, işçilerin ve köylülerin haklarını savunarak Bülent Ecevit’in CHP’sini desteklemiştir. Söz konusu yayın siyaseti, iktidardaki Adalet Partisi’ne doğrudan muhalif olmak anlamına geldiği için, iktidar çevreleri tarafından hoş karşılanmıyor ve muhalif gazetelere uygulanan “reklam ambargosu”na karşın, tirajını arttırabiliyordu. Gazete bu sayede, ilkokullar arası bilgi yarışmaları, liseler arası tiyatro festivalleri düzenleyebiliyor, Akdeniz Müzik Şöleni’ne sponsor olabiliyordu. Öte yandan şu gerçeği de belirtmeliyiz: Demokrat İzmir, İstanbul basınının egemen olduğu yaygın dağıtım ağının dışında kaldığı için,1970’li yılların ortalarından başlayarak küçülmeye başlamıştı. Çare olarak Dinç Bilgin ile ortaklık kurularak Yeni Asır gazetesiyle birleşip bir “ekonomi gazetesi”ne dönüşmüştü. Adı da artık Ekonomi Politik Rapor olmuş ve birkaç yıl yayınını sürdürdükten sonra tarih sahnesinden çekilmiştir.

Yukarıdaki son satırları yazarken içim o kadar sıkıldı ki, sözü Bir Mücadele Gazetesi: Demokrat İzmir kitabının yazarları Aytaç Demirci ile Yusuf Rıza Düvenci’nin hazırladığı “Giriş” yazısından alıntılara bırakmam yerinde olacak:

“ Türkiye’nin siyasal tarihini dar bir ezberin içine sıkıştırmak isteyen taraflı bir anlatının ısrarla unutturmak istediği birçok değeri tekrar hatırlayabilmemiz için, kitabın her bölümü Yusuf Rıza Düvenci’nin Demokrat İzmir gazetesine, Düvenci ailesine, İzmir’e ve belki de en mühimi, İzmirlilerin 1950’lerden itibaren hızla değişen yaşamlarına ilişkin hatıralarını aktaran prologlarla açılmaktadır.

Tarihin kuytularına terk edilmiş hürriyet âşıklarını ve aydınlanma öncülerini ısrarla hatırlamak, bu hakiki mücahitlere hak ettikleri itibarı iade etme ödevi olduğu kadar, karamsarlığa sürüklenenlere gecenin karanlığını dağıtan yıldızları işaret etmek gibi, umudu ve yaşama sevincini diri tutan bir ihtiyaçtır.

Hatırlarken, içinde yaşadığımız zamanı şekillendirmemize yardımcı olacak bir eser ortaya çıkardığımızı umarız.”

Aytaç Demirci – Yusuf Rıza Düvenci
Şubat 2018

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...