14 Ağustos 2018 00:18

Geçen haftanın içinden

Geçen haftanın içinden

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Değerli okurlarım; bildiğiniz gibi, kimi haftalık olaylar “bağırgan” bir özellik taşıyor, kimileri ise “tısss” deyip geçiyor. Ben “haftalık” olan bu süreç içinde yaşanan birkaç olaya değinmek istiyorum:

Geçen hafta yitirdiğimiz Mahmut Makal ağabeyim, saydığım, sevdiğim, değerli bir dostumdu. Ankara’daki Kocatepe Camiinden kaldırılan cenazesinde çok sayıda ortak dostla kucaklaştık.

Aynı hafta Çarşamba günü, Doğu Karadeniz bölgesinde, özellikle Ordu ilimizde beş yüz bin yurttaşımızı perişan eden bir sel felâketi yaşadık. Ordu’nun çeşitli bölgelerinde “aşırı yağışlar” diye nitelenen koşullar nedeniyle 8 köprü yıkıldı, mahsur kalanlar iş makineleriyle kurtarıldı; dahası, Karadeniz Sahil Yolu kapandı; bundan da beteri, tonlarca fındığımız Karadeniz’e akıp hebâ oldu. Bu yaşananlar, tam bir felâketti! Basınımız olayı, “Ünye, Fatsa, Ordu ve Perşembe halkı, gökyüzüyle birlikte ağladı” diye niteledi. “Cumhuriyet” ise yerinde bir saptama yaptı: “Doğa, betondan intikamını alıyor!” Sonuçta, yüz binlerce insanımızın verdiği emeğin tonlarca ürünü, sele kapılıp denize döküldü.

Ertesi gün bu olayı, “insanlık” açısından başka bir acı olay izleyince Ege Denizi’nde umutlar bir kez daha suya gömülmüş oldu: Kuşadası’ndan Yunanistan’a geçmeye niyetlenen mülteciler, iki kişilik bota, çoluk çocuk hep birlikte binince bu küçük tekne dalgalarla boğuşamayarak battı ve 7’si çocuk, 9 kişi yaşamını yitirdi.

Ankara’da imar barışından yararlanmak için başvuru yapmasına karşın, belediyenin ev yıkımı için gelen ekiplerine direnen Yusuf Sağlık adlı CHP’li belediye meclis üyesi bir yurttaşımız, “isyana teşvik”le suçlandı. Yusuf Sağlık önce gözaltına alındı, ertesi gün ise serbest bırakıldı.

Burası Türkiye, güzel haberlerimiz de var: 13 yaşındaki piyanist Ilgaz Tuncalı kızımız, İtalya’da düzenlenen bir Uluslararası Piyano Yarışması’nda, 11-13 yaş kategorisinde ikinci oldu. Bu başarı, Ilgaz’ın özgüvenini arttıracaktır. Yeter ki onun eğitimi konusunda çağdaş ve sağlam önlemler alındığından emin olalım… Yurdumuzda o denli çok “bağırgan” olay yaşanıyor ki, örneklemekle bitmez. Ilgaz’ın başarısı gibi olaylar ise ne yazık ki hep bir “tıss” ile geçiştiriliyor…

Geçen hafta siyasal açıdan başlıca olaylarından biri, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yeni “CHP Merkez Yürütme Kurulu”nu belirlemesiydi. Açık söyleyeyim, ben bu işlerden pek anlamam. “Hayırlı olsun” deyip geçmek istiyorum…    

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...