19 Haziran 2018 00:00

Geçmiş bayramınız mübarek olsun

Geçmiş bayramınız mübarek olsun

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu yazımın bayram günlerinden birine rastlamasını isterdim. Öyle olunca “eski bayramlar” üzerine renkli bir yazı çıkabilirdi. “Denk gelmedi”, n’apalım? Geçmiş bayramınızı kutlamaktan başka çare yok gibi gözükse de bayram günleriyle ilgili çocukluk anılarıma ilişkin birkaç not yazabilirim:

İlkokuldayken bayramın ilk günü sabahı, “bayramlık” denen yeni elbiselerimi giyerdim. Bu elbiselerle mahalle arkadaşlarımın arasına katılmak, hoş bir duyguydu. Giyinir giyinmez hemen dışarı çıkardım, işin bu yönünü unutmuyorum.

Delikanlılık çağına yaklaştıkça yeni giysilerimle mahallemizdeki kızlara görünmek de isterdim tabii… On beş yaş dolaylarında bayramın ilk günü, aile büyüklerimizle kucaklaşıp öpüşmek vardı önce. Hem annem hem de babam, öğretmen oldukları için, bayram günlerine eğitsel açıdan bakarlardı: Annem, tadına doyulmaz, olağanüstü yemekler hazırlardı bayram için. Çeşit de çok fazlaydı. Öylesine ki, bayram boyunca her gün değişik yemekler yerdik.

Babam ve annem, bayram ziyaretlerine beni götürmezlerdi.

Babam, bayram geleneklerine annem kadar önem vermezdi. Bütün babalar öyle midir? Sanmam. Yurdun tanınmış bir matematikçisi olan ve Bakanlığın isteği üzerine ortaokul-lise matematik, cebir ve geometri kitaplarının yazarı olan babam Fazıl Say (1902-1952), bu aile gezmelerine sanki annemi kırmamak için katılıyormuş izlenimi bırakmıştı bende. Şu da var ki, onların “bayram ziyareti” için gittiği evlerdeki aileler, çoğunlukla “iade-i ziyaret” için bize gelirlerdi.

Bütün bu anlattıklarım 15 yaşıma kadar olan dönemdeydi. İzleyen yıllarda “bayram” falan gibi değişik günlerin tadı tuzu kalmamıştı. Çünkü babam, beklenmedik bir şekilde bu dünyadan göçmüştü. Bu erken ölüme hâlâ çok üzülürüm…

HAFTANIN SÖZÜ: “Popüler olan, sabun köpüğüdür.” (Rize’de yayınlanan MAVİ YEŞİL adlı sanat-edebiyat dergisinden alıntıdır.)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...