11 Haziran 2018 23:40

Marx’a adanan felsefe semineri

Marx’a adanan felsefe semineri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yadırgamayın, bu seminer, başka bir ülkede değil, Türkiye’de gerçekleşiyor. Ne zaman ve nerede? Söyleyeyim: Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesinin Behramkale köyünde! Bu köy, antik çağdaki adıyla Assos olarak da bilinir: Milat’tan öncesi çağlardan günümüze uzanan bir liman kenti…

Genel olarak yurdumuzdaki felsefecilerin, felsefe öğrencilerinin ve felsefeyle ilgilenen aydınların katıldığı  “Felsefe Semineri”, Assos’ta 18 yıldan bu yana düzenleniyor. Söz konusu “Seminer” bu yıl, doğumunun 200. yılı dolayısıyla felsefe tarihinin düşünceyi hayata aktararak yaşanır olmayı amaçlayan 19. Yüzyıl devrimci Alman düşünürü Karl Marx’a adanıyor. Şimdi soralım: “Seminer” adı altındaki bu ilginç etkinliği kimler düzenliyor?

Bu önemli ve değerli etkinlik, Felsefe-Sanat-Bilim Derneği’nin yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen’in öncülüğünde 2-5 Temmuz 2018 tarihlerinde gerçekleşecek. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da seminere genellikle yurtdışından ve Türkiye’den felsefeci öğretim elemanları, felsefe öğrencileri ve felsefeye ilgi duyan aydınlarımız katılıyor.

2018 Yılının ana teması, “Marx’ın Siyaset Felsefesi” olarak belirlenmiş. Bu kapsamlı tema, doğal olarak farklı uzmanların farklı bakış açılarıyla irdelenebilir. Çok sayıda yabancı öğretim üyesinin katılacağı seminere ABD’li öğretim elemanlarının kendi adlarını öne çıkarma eğiliminden vazgeçmeyeceğini tahmin ediyorum. Türkiye’den ise bu yıl, Prof. Dr. Türker Armaner (Galatasaray Üniversitesi), Prof. Dr. Doğan Göçmen (Dokuz Eylül Üniversitesi) ve Yardımcı Doç. Dr. Jan Kandiyalı (İstanbul Teknik Üniversitesi) gibi felsefecilerimizin adı geçiyor. Prof. Armaner’in “Taş Hücre” ve “Kıyısız” adlı henüz alıp okuyamadığım iki kitabı var. Prof. Doğan Göçmen’in ise “Marksist felsefe”ye yakınlık gösterdiği bilinir. Bugün internete girip baktım, sınırlı da olsa orada biraz bilgi var… Jan Kandiyalı hakkında ise bilgiye ulaşamadım.

Sosyal Araştırmalar Vakfı da  4-5-6 Mayıs tarihlerinde Barış Manço Kültür Merkezinde Marksizm Sempozyumu düzenledi. Bu tür nitelikli seminer ve benzeri düşünce etkinlikleri keşke sayıca artsa ve yurt çapında ses getirmeye başlasa daha iyi olmaz mı?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa