22 Mayıs 2018 00:15

Dişe dokunur olaylar

Dişe dokunur olaylar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türkiye’de İkinci Dünya Savaşı yıllarında, yani ben ilkokuldayken İstanbul’da genellikle seçkinlerin oturduğu Büyükada ve Moda gibi semtlerde epeyce Yahudi yurttaşımız yaşardı. Yaz aylarında oturduğumuz Suadiye’deki komşularımız arasında da birkaç Yahudi aile olduğu için, çocukluğumda Yahudi arkadaşlar edinmiştim. Genellikle aklı başında, iyi çocuklardı onlar. Evde ve kendi aralarında Fransızca konuşurlardı. Moiz adlı arkadaşımın büyükannesi de Fransızca konuşmaya çalışır, ama Fransızcanın o kendine özgü kulağa hoş gelen akışını hiç tutturamadığı gibi, nece konuştuğu bile pek anlaşılmazdı.

 Bilindiği gibi, tarih içinde Yahudi kavminden çıkan çok sayıda insan, felsefe, bilim ve sanat alanlarında insanlığa değerli armağanlar vermiştir. Onların bu yaratıcı çalışmalarını bütün insanlığın minnetle andığını düşünürüm. Şu da var ki, 1954-60 yılları arasında öğrenim için Almanya’da kaldığım yıllarda edindiğim Alman arkadaşlarımın yardımıyla bir zamanlar Hitler faşizminin Yahudilere yaptığı zulmü nefretle karşılamayı ayrıntılarıyla öğrenerek bu yoldaki düşüncelerimi 83 yaşa geldiğim şu günlere kadar hep taze tutmuşumdur.

Yazıma uzun bir girişle başlamamın nedenini okurlarım merak edecektir. Hemen açıklamaya geçiyorum: Geçen hafta İsrail’in Gazze’de Filistinli masum insanlara yaşattığı zulmü, daha doğrusu KATLİAMI, ya da VAHŞET’i, herhangi bir “insan” olarak kabullenmem olanaklı değil! İlk günde atılan gaz bombalarıyla büyüklü küçüklü 62 insanın öldürüldüğü bildirilen bu katliamda yitirilmiş olan Filistinliden biri de Leylâ adlı 8 aylık bir bebekti. Ayrıca, günler geçtikçe yaşamını yitiren Filistinli mâsum insanların sayısı artıyordu. Olayın dehşeti karşısında bütün yurttaşlarımız irkilmiş, devlet büyüklerimizin nasıl bir tavır alacağını bekliyordu. Aynı bu yazıyı okuyan yurttaşlarımız gibi…

 Halkımızın tepkisi adına, Ankara’da benim tanık olduğum olayların önde geleni, Ankara’da ABD ve İsrail Büyükelçiliği önünde tepki eylemleri düzenlenmesiydi. Bu kapsamdaki eylemlere Halkevleri tabanının yanı sıra, eski dostlarımdan Ertuğrul Kürkçü’nün de destek verdiğini gördüm. Ayrıca Emek ve demokrasi güçleri Sakarya Caddesi’nde ve Sincan’da, Batıkent Dayanışma Platformu Yenimahalle’de, DİSK Ankara Temsilciliği Ulus’ta, ODTÜ öğrencileri üniversitelerinde Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yaptı. 

 Geçen hafta Ankara’da dişe dokunur olaylar işte bu kadardı…            

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...