19 Mart 2018 21:32

Yıldızlara bakmak

Yıldızlara bakmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnsanlığı ilgilendirmesi bakımından geçen haftanın en önemli olayı, bilim alanında derin izler bırakan İngiliz evrenbilimci ve fizikçi Prof. Stephen Hawking’in (1942-2018) hayattan ayrılmış olmasıdır. Onun şu sözünü hiç unutmam:

“Ayaklarınıza değil, yıldızlara bakmayı unutmayın!”

Einstein’dan sonra çağımızın en değerli ve tabii ki en önemli fizikçisi olarak ün yapan Stephen Hawking, kuantum fiziği ve “kara delikler”le ilgili araştırmalarıyla adını bilim tarihine yazdırmıştı. Yirmi bir yaşındayken tam bir talihsizliğe uğrayarak sinir sistemini felç eden ALS hastalığına yakalanan bu çok değerli bilginin hastalıklı halini gösteren fotoğraflarını okurlarımız herhalde görmüştür: Ağzı burnu, eli yüzü, kolu bacağı, her tarafı denetim dışı kalarak eğrilip bükülmüş, ama o, bütün bu engelleri yenerek (ya da umursamayarak) yaşamı boyunca bilimsel çalışmalarını sürdürmekten geri kalmamıştır. Söz konusu öznel savaşım, (başka deyişle insanoğlunun bildiği yolda giderek kazandığı bilimsel başarılar üzerine yeni başarılara ulaşması), insanlığın en yüce tarafını Hawking’in kişiliğinde bir kez daha simgelemiştir.

Gelelim okuduğunuz bu yazıya: Haftanın köşe yazısını Stephen Hawking üzerine yazacağım bir yazıya ayırmayı düşündüğüm sırada, 17 Mart 2018 Cumartesi günlü Evrensel’de, değerli köşe yazarımız İzzettin Önder’in “Einstein, Hawking ve Marx” başlıklı nefis yazısını okuyunca durakladım: Bu yazının yanında, benim hazırlayacağım yazının ağzımla kuş tutsam hafif kalacağını bildiğim halde, Hawking üzerine yazma isteğimi engellemem olanaksızdı. Çünkü, bu fırsatla ülkemizin yetiştirdiği uluslararası değerde tanınmış iki teorik fizikçinin adını açıklamak istiyordum:

Birincisi, Prof. Dr. Erdal İnönü’dür (1926-2007); ikincisi, ODTÜ dekanlarından Prof. Dr. Cavit Erginsoy’dur (1924-1967).

TEŞEKKÜR: Yazılarımızda karşılıklı olarak adımızın geçtiği Berfin Bahar dergisinin gösterdiği son incelikli davranışa teşekkür ederim. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...