05 Şubat 2018 23:30

'Yeniden İmece'

'Yeniden İmece'

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Adından da belli ki, “eskiden” İMECE adlı bir dergi vardı: 1960’lı yıllarda, Köy Enstitüsü kökenli yazar ve şairlerin öncülük ettiği bir dergiydi o. Aydınlarımızın ve edebiyatseverlerin ülke düzeyinde severek okuduğu bir kültür dergisiydi İMECE. Önde gelen yazarlarından Mahmut Makal, Dursun Akçam, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Mehmet Başaran ile dostluklar kurmuştum. O zamanlar benim gibi İstanbullu olan genç bir aydının bu köy kökenli yazar çevresine yakın olmasının nedeni ise Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu’nun yayın organı olan Öğretmenler Gazetesi’ni 1964 yılında Ankara’da çıkarmaya başlamam ve ona öncülük etmemdi. O gün bu gündür eğitimci çevrelerle dostluğum vardır. 

“Yeniden İmece” dergisine geçmeden, önce “imece” sözcüğü üzerinde durmak istiyorum: Yurdumuzun kırsal kesiminde, köyden bir kişiye yardımcı olmak amacıyla konu komşunun birleşerek onun tarlasını sürmek, ekinini biçmek, evini onarmak, harmanını kaldırmak gibi işleri kolektif bir anlayışla yerine getirme geleneğidir “imece”.

Söz konusu “ortaklaşa yardım” geleneği sayesinde yukarıda saydığım işler yapılır da dergi neden çıkarılmasın? İşin içinde “köy enstitülüler” olunca o derginin adı, doğallıkla İMECE olacaktı. Günümüzde yayımlanan Yeniden İmece dergisi de söz konusu geleneği 14 yıldan bu yana sürdüren bir eğitim, bilim, sanat, kültür dergisidir. Bu değerli organın sahibi ve editörü, “Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği” adına Prof. Dr. Kemal Kocabaş, yazı işleri müdürü Doç. Dr. Nilsen Gökçin’dir. Derginin ayrıca bir “Yayın Eşgüdüm Kurulu” vardır ve şu adlardan oluşur: Alper Akçam, Rifat Güler, Emin Öztürk. Yrd. Doç. Dr. Semiha Günal, Varlık Özmenek, Hidayet Karakuş, Mustafa Gazalcı, Halil Vural ve Karabey Aydoğan. Bu özgün yayın hareketinin 29 akademisyenden oluşan “Editörler Kurulu” bulunmaktadır; onların akademik unvanlarıyla adlarını buraya yazacak olsam gazetemizde bana ayrılan köşeyi doldurmuş olurum; iyisi mi okurlarıma Yeniden İmece’nin yönetim yerini ve iletişim olanaklarını belirteyim: 

İsmet Kaptan Mah. Hürriyet Bulvarı, No. 3/1, Kat 7, No. 702, Konak/İzmir. Tel: 0232 935 3369, faks: 0232 256 5262.

Yeniden İmece, üç aylık bir dergidir, ancak dosya kâğıdı boyutlarında 128 sayfadan oluşan bu dev dergiyi üç ay boyunca elinizden düşüremezsiniz. Elimdeki son sayısında, kapakta yer alan üç başlığı belirtsem derginin içeriği üzerine az da olsa bilgilenebilirsiniz: “Okullarımızı Eğitim Cennetine Dönüştürmenin Güncelliği”, “Türkiye’de Üniversite Tasfiyeleri ve Akademisyen Kimliği”, “İnsan Nedir? Özgürlük Mümkün müdür?”

Değerli okurlarım, size sunduğum bu tanıtım yazısını bitirip okuduktan sonra eksik bıraktığımı gördüm. Eksikleri tamamlamak için, bir yazı daha yazmam gerekecek; gelecek haftayı bekleyin lütfen… 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...