30 Ocak 2018 00:15

CHP’de yeni 'Başkan' mı?

CHP’de yeni 'Başkan' mı?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Siyasetle ilgili yazılar yazmıyorum. “Neden?” diye soruyor kimi arkadaşlarım. Cevabım şöyle:

“Türkiye’de bu konuda olan bitenin, benim bildiğim siyaset ile pek ilgisi yok. Onun için uzak duruyorum siyasetimizde yaşananlara…” 

Ama bugün, hem olan biteni “yok saymak” durumuna düşmeyeyim hem de dostlarımın hatırını kırmayayım diye, şubat ayı başlarında yapılacak olan CHP büyük kongresindeki başkan adaylarına değinmek istiyorum.

Önce Sayın Kılıçdaroğlu üzerine kişisel görüşlerimi belirteyim: CHP Genel Başkanlığı’na Kılıçdaroğlu’nun yakışmadığını kimse söyleyemez. O, devletin üst düzey bir bürokratı olarak CHP’nin Genel Başkanlığı’na aday olduğunda, partili ve partisiz hemen herkes, bu gelişimi “olumlu” bulmuştu.

Hepimizin bildiği gibi, Kılıçdaroğlu başkan olduktan sonra, yıllar içinde “beyefendi” yönünü hiç yitirmedi. Ben bu niteliği ülkemizdeki siyasete “katkı” olarak görüyorum. Ama asıl sorular şunlardır: Kılıçdaroğlu, hem gerçekleri gören hem de ileriyi gören bir lider kimliği gösterdi mi? Dahası, yeni rüzgârlar estirip kitleleri etkileyerek Türkiye’nin siyasal yaşamına yeni ve ilerici bir hava getirdi mi? 

Bence yeni hava getirmedi, ama “mevcudu koruma”yı da bildi. Değerlendirmeyi kurultay üyeleri yapacaktır. 

Şu sıralarda, Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip olarak CHP’nin Genel Başkanlığı’na adaylığını koyduğunu söyleyen Ümit Kocasakal ile adını yıllardır birçok fırsatla duyuran Muharrem İnce hakkındaki değerlendirmeleri, çoğu okurum benden iyi yapar. İlk bakışta bu iki adayın kurultayda Kılıçdaroğlu’nu zorlayabileceğini düşünüyorum: Ümit Kocasakal, değerli bir hukukçumuzdur ve özellikle İstanbul Barosu’nun başkanlığını yaptığı yıllarda, olumlu vasıflarıyla kamuoyunda iz bırakacak ölçüde tanınmış olan değerli bir aydınımızdır. 

Genel başkanlığa aday olan başka bir tanınmış isim ise Yalova Milletvekili Muharrem İnce’dir. Sayın İnce, çalışkan bir milletvekili olarak bilinmekle kalmaz, yapıcı çıkışlarıyla birçok kez dikkatleri üzerinde toplayabilmiştir. Onun da genel başkanlık yarışında küçümsenecek bir aday olmadığı söylenebilir. Öte yandan, kurultay oylamasında muhalif oyların Kocasakal ve İnce tarafından ikiye bölünmesi, kuşkusuz ki Kılıçdaroğlu’na yarayacaktır. Olasılıklar düşünülürken oylamanın bu tarafı da hesaba katılmalıdır.

Ne diyelim? Cumhuriyetimizin kurucu partisi ve ülkemize özgü demokrasi anlayışının önde gelen bir örgütü olan CHP’nin kurultayına başarılar diliyoruz.      

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...