09 Ocak 2018 00:15

Mavi yeşil

Mavi yeşil

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün size Türkiye’nin hem ilginç hem değerli bir “Kültür, Sanat, Edebiyat” dergisini tanıtmak istiyorum. Adını yazımın başlığına oturttuğum bu dergi, Rize’de iki ayda bir yayımlanıyor. Mavi Yeşil, tam da Karadeniz kıyılarının iki temel rengi değil midir? Öyledir, ama içeriğiyle bu dergi, genel olarak “öncü” anlamındaki “avangart” eğilimlere yatkın. Bu tür bir anlayış Rize’de boy veremez mi? Vermiş işte! İşin güzel tarafı bu! 

Elimin altındaki “Kasım-Aralık 2017” sayısı, kabına sığamayan, hatta “aykırılık”ları öne çıkaran yazılar içeriyor. Bu yazılar, ne gibi aykırı düşünceleri temsil ediyor dersiniz? Çağımızın önde gelen teorik yapılanmalarının dışında kalan bir anlayış içinde, belki de hemen bütün düşün akımlarını, dünya görüşlerini yadsıyan, onların hepsini reddeden bir anlayışta gözüküyor bu yazılar. Örneğin Gamze Keskin imzasını taşıyan ilk yazı, “Kalıplara Sığmayan İsim: William Blake” başlığını taşıyor. Kimdir William Blake? Çağdaş bir öncü yazar mı? Hayır, 1757-1827 yıllarında yaşamış bir İngiliz yazar. Özelliklerini yazıdan bir alıntıyla cevaplayayım: “Blake’i tanıyan kişiler, onu olağanüstü, deli bir dahi olarak tanımlıyorlardı. Başka bir yüzyıla, başka bir döneme aitmişçesine tasvir ediliyordu.” 

Dünyada ve Türkiye’de pek tanınmamış olan bu yabancı yazar, besbelli ki “Mavi Yeşil” dergisinin yakınlık duyduğu bir sanatçı. Burada önemli olan, Gamze Keskin’in yaklaşımıdır, biz ona bakarız: Yazarımız, geniş bir kaynakça sunmakla yetinmemiş, gereken yerlerde açıklamalar yapmak amacıyla ayrıca “Notlar” da eklemiş yazısına. Konusunu iyi bilen, iyi irdeleyen, ilginç bir araştırmacı Gamze Keskin. 

Mehmet Nur Karakeçi’nin “Okumamız Gereken Bir Kitap: Gezgin Olarak Okur Metaforu Üzerine” başlıklı yazısı da aynı araştırmacı özeni içeriyor. Oysa ben, Cemal Süreya’nın Dilekçe adlı şiiri üzerine Sibel Uğurlu’nun yaptığı çözümlemeli incelemeyi önemsedim, bu yazarı kutlarım. 

Mavi Yeşil’de yer alan şiirler de aynı minval üzere! Ahmet Günbaş’ın “Kentsoysuzuna” başlıklı çarpıcı şiirinin yanı sıra, 1999 doğumlu Rize Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Emrehan Parlak’ın ve 1998 doğumlu Ersin Kara’nın şiirlerini çok beğendim. Şair milletiz vesselam!

Dosya kâğıdından da büyük boyutlu olan ve yurdumuzun en büyük boyutlu dergisi özelliğindeki Mavi Yeşil, 18 yıldır yayımlanıyor. Sahibi Mehtap Öztürk; halkla ilişkiler Resul Bekâr, yayım yönetmeni Hasan Öztürk, şiir editörü Özkan Satılmış, yayım hazırlığı İlker Aslan, tasarım Yalçın Ece tarafından üstlenilmiş. Yıllık abone 30 TL. Dergi hakkındaki bilgileri, bilgi@maviyesildergisi.com adresinden öğrenebilirsiniz, ben sadece telefon numarasını ekliyorum: 0464.217 71 50.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa