26 Aralık 2017 01:00

Berfin Bahar

Berfin Bahar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yine dergilerimize dönüyorum. Bugün okurlarıma, aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Berfin Bahar’ı tanıtmaya çalışacağım. Dergimizin önce şu özelliğini belirtmeliyim: Berfin Bahar, tam bir “İstanbul dergisi”dir. Çünkü, İstanbul’da gazete ve dergiciliğin, kitap ve her çeşit yayın işlerinin geleneksel mekânı, kendimi bildim bileli Cağaloğlu’dur; dergimizin yönetim yeri de Cağaloğlu Yokuşu’ndaki Evren Han’dadır. Birçok kuşağın gazeteci, yazar ve yayıncı takımı, bu dik yokuşu öylesine benimsemiştir ki, ona “Bizim Yokuş” deme alışkanlığındadır. Şunu da ekleyeyim: Eğer İstanbul’daki yayıncılık işlerinden biraz anlayan biri bana, dergi yönetim yerinin “Üsküdar”, ya da “Şişli” gibi semtlerde olduğunu söyleyecek olsa “Orası herhalde dergiyi çıkaran arkadaşlardan birinin ev adresidir!” diye düşünürdüm. 

Bir derginin adı neden Berfin Bahar olabilir? Üstelik, derginin kapağında “BERFİN” küçük puntoyla yazılmış, “Bahar” ise onun 10 katı büyüklüğündeki harflerle yer almışsa... Ama bütün bunlar, dergi hakkındaki düşüncelerimi kıl payı olsun etkileyemez. Ben, 22 yıldır yayımlanan bu dergide okuduğum şiirlere, yazılara bakarım. Uzatmayayım, birçok yönüyle Berfin Bahar, iyi bir edebiyat dergisidir. Geçmişe (yani geride kalana) göz kırpmadığı gibi, postmodern, hatta ültramodern gibi “pek modern” eğilimlere de yakın ve yatkın değildir. Peki nedir? İşini yumuşak bir üslupla yerine getiren, kendinden emin, sakin bir dergidir o. İçeriğinde deneme ve anlatılara, (bu arada enine boyuna irdelenen kitap eleştirisi yazılarına) öykülere, şiirlere, sanat haberleri ve sanat etkinliklerine yer verir. Özetle “ürün sergileme”yi amaç edinmiştir.” Sahibi ve yazıişleri yönetmeni İsmet Arslan arkadaşımızdır. Ayrıca bir “yazı kurulu” yoktur. (Bu da iyi! Dergiyle ilgili şu ya da bu yönde düşünceleriniz varsa ve onları belirterek katkıda bulunmak isterseniz “muhatabınız” bellidir.) Sayısı 12 lira olan Berfin Bahar’ın 12 sayıdan oluşan yıllık abone ücreti 120 Liradır.  

Dosya kâğıdı boyutlarında olan, kapak dışında 80 sayfadan oluşan ve karton kapağıyla ele gelir, kalın bir dergi özelliğindeki Berfin Bahar, Türkiye’de kültür/edebiyat dergilerinin sınırlı koşullarda bile olsa ısrarla yaşatıldığını örnekler. Yönetim yerinin adresi, Cağaloğlu Yokuşu, Evren Han 29/62 olan bu değerli derginin telefon numarası (0212) 513 7900, faks numarası (0212) 512 3720, e-posta adresi ise şöyledir: berfinyayin@yandex.com

NOT: Yeni yılın beklenmedik güzellikler getirmesini umarken sanat/edebiyat çevresindeki arkadaşlarımın, okurlarımın ve bütün insanlığın yeni yılda bu beklenmedik güzelliklere kavuşmasını diliyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...