05 Aralık 2017 00:01

Dr. Şefik Hüsnü belgeseli

Dr. Şefik Hüsnü belgeseli

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yordam Kitap yine değerli ve önemli bir belgesel yayımladı: “Türkiye’de Sosyalist Düşüncenin Klasikleri” dizisinin ikinci kitabı olan Dr. Şefik Hüsnü’nün (1890-1959) Toplumsal Sınıflar, Türkiye Devrimi ve Sosyalizm başlığı altındaki belgesel özelliğindeki 380 sayfalık yazılar toplamı… Bu kitap, 1920’li yılların başında Türkiye Komünist Partisi’ni kurarak hareketin önderliğini öldüğü güne kadar üstlenen Dr. Şefik Hüsnü Deymer’in Aydınlık dergisinde 1921 ile 1925 yılları arasında yayımlanan yazılarından oluşuyor. Hemen belirteyim ki, ben bu kitabı, yurdumuzda sosyalist düşüncenin ilk önderi ve ilk yasal sosyalist örgütün kurucusu olan Şefik Hüsnü’nün o yıllardaki ileri düşünsel düzeyini göstermesi bakımından merakla okudum. 

Kimdir Dr. Şefik Hüsnü? 1912 Yılında Paris’te tıp öğrenimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek Balkan Savaşı sırasında Hilâl-i Ahmer’in (Kızılay’ın) bir hastanesinde “gönüllü hekim” olarak çalışmış, Osmanlı’nın bu savaşta yenilgisinden sonra İstanbul’a gelip Tıp Fakültesi’nde hocalığa başlayacağı sırada Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine askere alınmıştır. Çanakkale’de siperlerde ve askeri hastanede görev yapan doktorumuz, 1918’de savaşın bitmesi üzerine İstanbul’a yerleşerek Belediye Hastanesi’nde iç hastalıkları bölümünü yönetmekle görevlendirilmesine karşın, yoğunlaşan komünist faaliyetleri dolayısıyla görevinden alınmıştır. Şefik Hüsnü, o tarihten sürgünde öldüğü 1959 yılına kadar bütün yaşamını profesyonel devrimci olarak sürdürmüştür. “1951 Komünist Parti Tevkifatı” olarak yakın tarihimizde yer alan ve yüzlerce kişiyi kapsayan kıyımın uzun hapislik sürecinden sonra, sürgüne gönderildiği Manisa’da ölen Şefik Hüsnü, 1921 yılında Aydınlık, 1923’te Vazife, 1925’te Orak Çekiç, 1930’da İnkılap Yolu dergi ve gazetelerinin kuruluşu ve yayınında öncü rol almıştır. 1925 Yılında “III. Enternasyonal” grubunun Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası ve Beynelmilel İşçiler İttihadı üyeleriyle birleşmesinden doğan Türkiye Komünist Fırkası’nın genel sekreteri seçilen Şefik Hüsnü, 1928 TKP Davası’nda baş sanık olarak yargılanmış, ertesi yıl tahliye edilince yurt dışına çıkmıştır. Türkiye’ye 1939’da dönen doktorumuz, sürgünde öldüğü güne kadar parti sekreterliğini sürdürmüştür. 

İşte böyle dirençli bir insanın yurdumuzda yayımlanan ilk yazılarından oluşan kitaptır Toplumsal Sınıflar, Türkiye Devrimi ve Sosyalizm. 1920’li yıllarda ortaya konan bu üstün düşünce düzeyi ise Türkiye’nin kıvancıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...