31 Ekim 2017 00:50

Dergiler arasında

Dergiler arasında

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dergilerden söz açıldığında, bir deyim haline gelen “Dergiler arasında” sözü kullanılır; bu yaygın deyim, benim bir yazımda başlığa oturmayı tabii ki hak eder.

Kıdemli bir yazar ve dergici olarak hatırımı sayanlar var hâlâ; sağ olsunlar, günümüzün dört köklü “kültür, sanat ve edebiyat” dergisi bana düzenli olarak gönderiliyor: Kıyı, İnsancıl, Berfin Bahar, Beşparmak. Bugün okurlarıma bu dergilerden en yaşını başını almış olanı özetle tanıtmaya çalışacağım, ötekileri de zaman içinde tabii ki yazacağım.

Artık iki ayda bir çıkan KIYI dergisi, 1961 yılında Trabzon’da yayına başladı ve 56 yıldan bu yana yayınını sürdürüyor. Kurucusu, 1985’te yaşamdan ayrılan Ahmet Selim Teymur’dur. Bu derginin, Kıyı ile bütünleşen değerlerimiz: Gündoğdu Sanımer, Rasim Şimşek ve M. Naci Özkan diye isimler belirterek dikkat çeken, önemli bir değerbilirlik yanı da var. Günümüzde işin başında olup da dergiyi kotaranlar ise şöyle: Sahibi Fethi Yılmaz; sorumlu yazı işleri müdürü Şermin Yılmaz; sanat yönetmeni kadim dostum Ahmet Özer; yayın yönetmeni Ali Mustafa. Ayrıca, titiz bir görsel danışman olarak tanınan Mustafa Reşat Sümerkan; dilsel düzenleme açısından dikkatle çalışan Ümit Tarı; biçimsel tasarımı üstlenmiş olan Leyla Çelik gibi değerli kadroları da içeriyor dergi. 

Dosya kâğıdı boyutlarında olan ve kapak dışında 72 sayfadan oluşan KIYI, bir edebiyat dergisinin asal yazı türleri olan araştırma, deneme, eleştiri, şiir, hikâye, anı, günlük, söyleşi, mektup, biyografi, gezi ve kitap tanıtım yazılarının yanı sıra, fotoğraf, karikatür ve desen gibi görsel gereçler de kullanır. Yönetim yeri Trabzon’dadır, baskı ve cilt de Trabzon’un ürünüdür. Yazışma adresi: P.K. 183 Trabzon; telefon: (0462) 321 1413; belgegeçer: (0462) 326 38 14; e-posta için kiyidergisi@gmail.com adresini bir kenara not edebilirsiniz. Yıllık abone tutarı, (6 sayı) 60 liradır. 

KIYI, bir Karadeniz dergisidir, ama hiçbir yönüyle bir “taşra dergisi” değildir. Tam tersine, İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerimizi de içine alan bir “Türkiye dergisi” özelliklerini taşır. Bu demektir ki, içeriğiyle Türkiye’nin edebiyat düzeyini temsil etme yeterliğine sahiptir. Öte yandan KIYI, doğru bir kavrayışla “Trabzon dergisi” olma kimliğini de gururla taşır. Söz konusu “Trabzon dergisi” olma kimliği, doğallıkla sinmiştir dergiye. Bence bu özellik, yerinde bir anlayış, içtenlikli bir kavrayıştır. “İnsan neyse öyle olmalıdır!” demez miyiz? Bir dergi de nereliyse oralı olmak ve ne demek istiyorsa açık söylemek durumunda değil midir? Açın sayfalarını da okuyun yazıları ve şiirlerini KIYI’nın! Ve anlayın, Türkiye’de edebiyat sanatı nasılmış ve neden çakı gibi ayaktaymış?  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa