17 Ekim 2017 00:15

Gülten Akın

Gülten Akın

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hayatımda “Abla” diye hitab ettiğim yalnızca iki kişi vardır: Sevim Belli ve Gülten Akın. 

Gülten Akın, benden sadece iki yaş büyüktü. Olsun! O yalnızca benim ablam değil, yalnızca edebiyatçıların ablası da değil, “Şiirimizin ablası”ydı diye düşündüm hep.

 “Yaşar Ağabey” dediğimiz o candan insanla, kaymakamlık yaptığı süre boyunca ezilen Anadolu insanından yana olan Yaşar Cankoçak’la evliydi Gülten Abla. Beş çocukları olmuştu. Onlardan birinin adını hep saklardı. Çünkü bu oğlu, devrimci bir eylem nedeniyle idamdan yargılanmış, idamdan kıl payı kurtularak uzun yıllar hapis yatmıştı.

Yaşar Ağabey ve Gülten Akın’la onca dostluğumuz oldu, o dönemde çektiği acıları hissediyordum. Ama o en karanlık darbe günlerinde bile onların ağzından hiçbir yakınma sözü duymadım. Kendi acılarıyla baş etmek, onlara yetiyordu. Yaşanan bu karanlık günlerde, dünya ahvali üzerine konuşmaya bile tenezzül etmezlerdi. 

“İnsan Hakları Derneği’nde çalışmak şimdilik yeter bize” derdi yumuşak bir sesle Yaşar Cankoçak…

Gülten Abla’yla özel bir hukukum vardı benim: 1977-83 yılları arasında yayımladığımız Türkiye Yazıları dergisinin başta gelen destekçisiydi o.

Kırmızı Karanfil” başlıklı şiir kitabı da “Türkiye Yazıları Yayınları” arasından çıkmıştı.

Kuşağının en yetenekli, en üretken ve düşün açısından en tutarlı birkaç şairi arasındaydı. 

Bir “Anadolu insanı” olarak sözcüklerle oynamaktan kaçınır, sözcüklerinden yarattığı ince anlatıma yönelmiş olmakla yetinirdi. Esas olan, “sözün düşünsel özü”ydü onun için. Henüz 22 yaşındayken Varlık Dergisi’nin düzenlediği şiir yarışmasını kazanmıştı. Şükran Kurdakul’un zorlama olduğu besbelli nitelemesiyle Gülten Akın, “70’li yıllarda ülke gerçeklerinin yarattığı, -içinde tarihsel acılar saklı- bir duygululuk ortamında, yeni bir Anadolu havasına açılmayı denedi.” 

Türkiye Yazıları’nın kurucularından Vecihi Timuroğlu ise “Anadolu havasına açılmayı denedi” falan gibi laflar yerine, Anadolu evlâdı Gülten Akın’ın şiirini yerinde bir nitelemeyle özetlemiştir:

 “Türkü düzeninden uzak türküler yazdı.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...