29 Ağustos 2017 01:00

Müzik derslerine yeni bir müdahale

Müzik derslerine yeni bir müdahale

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bir üst kurul niteliğinde olan Talim ve Terbiye Kurulu (ve bu kurulun Başkanlığı), 2017-2018 öğretim yılında ilkokul ve ortaokullardaki müzik derslerinde uygulanmak üzere hazırladığı değişiklikleri, 18 Temmuz 2017 tarihli bir basın açıklamasıyla kamuoyuna sundu. Söz konusu açıklama, Müfredatta Yenileme ve Değişiklik Çalışmalarımız Üzerine başlığını taşıyordu.

Bu basın açıklamasının içeriğine cevap olarak (aslında itiraz olarak) Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED), Talim ve Terbiye Kurulu’nun müzik dersleri uygulamasında yaptığı değişiklikleri, Müzik öğretim programlarına yapılan müdahaleler* olarak değerlendirdi; ayrıca, yapılan değişiklikleri, “Anayasaya, yasalara, yönetmeliklere, eğitbilim ilkelerine, müzik sanatının ve müzik eğitiminin özelliklerine uygun değildir” şeklinde tanımladı ve görüşlerini bir bildiriyle kamuoyuna açıkladı. MÜZED’in itiraz bildirisinde yer alan başlıkları okurlarıma aynen aktarıyorum, yoruma gerek yok:

1. Programlara kimler tarafından müdahale edildiği belli değildir.

2. Programlara yapılan müdahalelerde hangi kaynaklardan yararlanıldığı belli değildir.  

3. Programlara ilk müdahale: “Dinî günler” kavramı ve ilkokul birinci sınıftan itibaren “İlâhi” öğretimi, yedinci sınıfta “Tekbir ve Salât-ı Ümmiye” öğretimidir.

4. Programın “Müdahaleci”leri, çok sesliliğe karşıdır. Çoksesli Çağdaş Türk Müziği, “Türk müziği türleri” arasında sayılmamış, “düzeyine uygun çoksesli şarkılar ve kanonlar” yerine, mehter ve dinî müzikler getirilmiştir.

5. Popüler müzik yerini, Mehter müziğine ve dinî müziğe bırakmıştır.

6. Çalgı çalma eğitimi programdan kaldırılmıştır.

7. Yeni programda yer alan kazanımların, konuların sınıflara göre düzenlenmesinde tutarsızlıklar ve çelişkiler vardır.

8. Atatürk’ün müzik devrimine ilişkin yer alan konular çıkarılmış veya önemsizleştirilmiştir.

9. Anadolu Liseleri’nde müzik dersleri iki saate çıkarılmış; ilkokul müzik dersleri için müzik dal öğretmenleri görevlendirilmemiştir.

10. İlân edilen müzik dersi öğretim programları “Yenilikçi” değil, Cumhuriyet’le çatışmacı, eklektik ve yetersizdir.

* “Müdahaleler” sözcüğü, Bakanlığın Basın Açıklaması’nda aynen yer almıştır: “Müfredatlara Yapılan Başlıca Müdahaleler”.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...