21 Ağustos 2017 23:14

Dersim alevler içinde

Dersim alevler içinde

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen hafta Dersim ilimizin birçok bölgesinde, dev gibi alev dilleriyle ağaçları yutan orman yangınlarının çıktığını öğrendik gazetelerden. Evrensel gazetesi de bu haberi, DERSİM’DE YANGIN VAR, BAKANLIKTA KAYDI YOK manşetiyle vermiş, altına da bir alt başlık eklemişti:
Dersim’de orman yangınları bir aydır sürüyor. İtfaiye ekiplerinin ve halkın yangına müdahalesi engellenirken, soru önergesi veren HDP Milletvekili Alican Önlü, “Bakanlıkta yangınlara ilişkin bir kaydın olmadığını gördük” dedi.

Kim olursa olsun, kasıt sonucunda çıkan orman yangınları konusunda söylenecek söz şudur:
Orman yakmak, cinayetlerin en vahşisi, en büyüğüdür. Bir yurttaşın orman yangını çıkarması ise  vatan hainliğinin en yüksek derecesine girer; böyle alçakça yapılmış bir eylemin verdiği zararın ağır sonuçlarını da bütün toplum yüklenmiş olur.

Şöyle de diyebiliriz: “Yurttaşlık bilinci”, bir ağaç dalının kırılmış olmasına üzülmekten geçer.

Tam da o günlerde orman yangını üzerine çok doğru ve çok yerinde bir değerlendirme, “Yaşam felsefemizde doğanın tüm canlıları kutsaldır” diyen CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol’dan geldi:
“Buradan Tunceli’deki yetkililere sesleniyorum: Operasyon yaparken hiç kimse kamu ve yaşam özgürlüğünü yok sayıp görmezlikten gelemez! Siz orada çıkabilecek bir yangının, insanların yaşamını riske edebilecek bir sonucu da değerlendirerek tedbir almak zorundasınız. Tunceli’de hiçbir koşulda ormanlarımızın yanmasını ve yangına müdahale edilmemesini kabul etmiyoruz. Ormanların kasıtlı yakılması vatana ihanettir. Ormanların kasıtlı olarak söndürülmemesi, görev suistimalidir. Bu ormanlar yalnızca Tunceli’nin ve Tunceli’de yaşayanların değil, bütün Türkiye’nin, Türkiye’de yaşayan 80 milyon insanımızın millî servetidir.”

Sonuçta ilk iyi haber, geçen hafta salı günü Tunceli Valiliği’nden geldi:
“İlimizdeki orman yangınları kontrol altına alınmıştır!”

Bir değerbilirlik örneği
Geçen haftaki yazımda kısaca tanıtmaya çalıştığım “Manisa Tarzanı”yla ilgili olarak Manisalı okurlarımdan Selâmi adlı baydan bir e-posta aldım. Okurlarıma aynen iletiyorum:
Merak edilmesin, Tarzan’ımızı ölüm günü olan her 31 Mayıs’ta anıyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...