28 Mart 2017 00:30

‘Türk resminin köşe taşları’

‘Türk resminin köşe taşları’

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ben bu hafta yine ısrarla siyaset dışı bir konuda yazacağım. Neden böyle? Neden siyaset dışı yazılar yazıyorum? Açıkça belirteyim: Düzeyi korumak için! 

Gündelik siyaseti yansıtan olaylar ve söylemlere ilişkin yazılardan kaçınmamı öğütleyen bir dürtü var içimde. Bu dürtüye kulak vermezsem sanki siyasetçi kimliğine bürünmüş kimi basit insanların düzeyine düşecekmişim kaygısını taşıyorum. Neme gerek? Ben 82 yıllık yaşamım boyunca yurdumun çağdaş ve ileri bir düzeye kavuşması yolunda kendimce bir savaşım verdim, bunun ceremesini ödemekten de hiç çekinmedim. Yurdum ve “yurdum insanı” söz konusu olduğu için yine çekinmem.

Benim bu ısrarlı tutumum, herhalde yurtseverliğin tanımı içindedir. Bu kadarı da bana yeter… 

Konuya geçiyorum:

İzmir’deki Folkart Galeri, “Türk resminin köşe taşları” başlığı altında, 19. Yüzyıldan günümüze, yaklaşık 150 yıldan bu yana, 150 dolayında ressamımızın eserlerinden oluşan olağanüstü bir sergi açtı. Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi, Hoca Ali Rıza, Bahriyeli İsmail Hakkı’dan tutun, Ömer Uluç’a, Duran Karaca, Fethi Arda ve Söbütay Özer’e kadar… Bu çok değerli sanatçılarımızın hepsi, öte dünyaya çoktan göçüp gitmiş.

Demek ki, sergide yer alan ressamlar için ilk ölçüt, artık aramızda olmayışı! Böylece Folkart sergisiyle bunca önemli ressamımızı anmış oluyoruz… 

Sevgili okurlar, bunun adı “Değerbilirlik”tir. Folkart Galeri ayrıca, “Türk resminin köşe taşları” başlığı altında üst düzey bir kitap yayımlamış. “Büyüğün de büyüğü boyutlarında” diyebileceğim, kalın mat kuşe kâğıda renkli basılmış, dev gibi, müthiş bir albüm!

“Kim başardı bu rüya gibi işi?” diye siz sormadan söyleyeyim: Proje yönetmenliğini ve editörlüğünü Fahri Özdemir üstlenmiş, küratörlüğünü İlkay S. Deniz yapmış, ressam biyografilerini ise Refik Durbaş hazırlamış. 

Albümün giriş yazısı, “Köşe Taşlarıyla Resim Tarihi” başlığıyla Doğan Hızlan dostumuzun. Evrim Altuğ ise, “Burası Türkiye tuvalleri, şimdi renkleri veriyoruz” başlığı altında, değerbilirliğin hesabını veren uzunca bir inceleme hazırlamış. Bu iki yazı da kitapta yer alan ressam biyografileri gibi, Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde sunulmuş. Çeviriler Tolga Korkut’un.

Her yönüyle parmak ısırtan böyle bir sergiye ve onun albümüne emek verenleri kutlarken serginin 24 Mart-28 Mayıs tarihleri arasında İzmir Bayraklı’daki Folkart Towers B Kule’deki Folkart Galeri’de  herkese açık olduğunu belirteyim.

Bu tür işler, unutulmaz bir anlam taşıyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...