21 Mart 2017 00:10

2017 PEN Şiir Ödülü

2017 PEN Şiir Ödülü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün “Dünya Şiir Günü”, biliyor muydunuz? Ülkemizde iz bırakmadan geçiştirilen bir gün olduğu için, çoğu insanımız gibi ben de “Ha öyleydi değil miiii?” deyip geçmek istemiyorum.

Kültür/sanat değerlerinin umursanmadığı bir toplumda “Dünya Şiir Günü” de bilinmeyiversin! N’olmuş yani, eksiklik mi?
Oysa özellikle 1940’lı yılların ortalarından başlayarak Türkiye, 2000’e uzanan yıllara değin, alevli bir şiir ortamının memleketiydi. Hep gelişen çağdaş şiir ortamının…

Peki, neden 1940’ların ortalarından başlayarak alevli bir ülkeydik ve neden 2000’li yıllarda şiirsel soluğu kesilen bir ülke olduk? 
Şundan:

1940’lı yılların ortalarında, dünyada faşizmin bayrağı indirilmiş, özgürlük sevinci, şiirin de mayasını oluşturmuştu. Ne atom bombası ne Londra Konferansı… Bunlar tarihle birlikte çekip gitmiş, yerini “sıradan insan” almıştı. Artık şiir gündeme gelebilirdi… Üstüne üstlük 1950’lere geldiğimizde, Türkiye’de İkinci Yeni, bu coşkuya “şairanelik” adlı doğrudan yüreğe seslenen şiirsel söyleyişi de ekledi. 1960’lar ve sonrası ise şiirimiz, Nâzım’dan devraldığı “Devrim” ışıltılarını yansıtmaya başlamıştı. 

Neylersiniz ki bu kocaman dalga, 2000’lerde devrilip serildi kaldı.  

Sonra? 2000’i izleyen dönemde, birçok şey gibi, şiir için de “kıçımın kenarı” dönemi başladı.

Şiir de neymiş lan? Yeni bir çağ gelmişken, habire “kırışıp ihale alma” çağındayken biz, şiir de neymiş demedik mi sana lan? 
*
Şimdi geldik 2017’ye. Sözü uzatmayayım: 2017 PEN Şiir Ödülü, “1960 kuşağı” şairlerinden olan Egemen Berköz’e verildi. PEN Türkiye Merkezi, ödül gerekçesinde şöyle diyor: “Şiiri kadar çevirileri ve yazılarıyla da edebiyata, şiire, müziğe ve yaşama dingin, usul bir ses katan Egemen Berköz, az yazmasına karşın, unutulmaz şiirleriyle de her zaman farklı bir ses olmayı sürdürüyor.”

Yürekten kutladığım Berköz’e ödül, Dünya Şiir Günü’nde (bugün), 18.30-20.30 saatleri arasında, Şişli Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenecek törende sunulacak.    
       

GÜNÜN DUYURUSU: Tiyatrobilimci, eleştirmen ve yazar Prof. Dr. Özdemir Nutku’nun hazırladığı GÖSTERİM TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ’nün yenilenmiş baskısı, Kaynak Yayınları tarafından yayımlandı.                

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa