07 Mart 2017 00:30

Madımak katliamının failleri serbest mi bırakılacak?

Madımak katliamının failleri serbest mi bırakılacak?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

1993 Yılının temmuz ayında, Sivas’taki Madımak Oteli katliamında yanarak can veren 33 edebiyatçı ve aydınımız arasında, kardeşim kadar yakınım olan iki değerli şairimiz vardı: Metin Altıok ve Behçet Aysan.

Metin Altıok, Ankara’da Nusret Hızır Hoca’mızın öğrencisi olarak Dil Tarih’in Felsefe Bölümü’nü bitirmiş, yıllar sonra felsefe öğretmenliğinden emekli olmuştu. Metin, şu dünyaya şiir yazmak üzere gönderilmiş bir insan gibiydi. Öyle olduğu için de işi gücü sadece şiir düşünmek, şiir kurmaktı.

Behçet Aysan ise Ankara’nın tanınmış bir psikiyatri hekimiydi. Son yıllarda görevini kendi muayenehanesinde sürdürüyor, Metin Altıok’un ve benim de içinde bulunduğum sınırlı bir edebiyat çevresinden hiç ayrılmıyordu.

Bu iki çok değerli sanatçımızın da öldürüldüğü katliamın suçluları, bugün nerededir, ne yaparlar biliyor musunuz? Sizin gibi ben de bilmiyordum. Ama geçen hafta, gazetemizdeki bir haberden şu gerçekleri öğrendim:
Sanıklardan üçü “firarî”dir, ötekiler ise hapishanede cezasını çekmektedir.

Öte yandan, Madımak’ta yitirdiğimiz şair Metin Altıok’un kızı olan Zeynep Altıok, günümüzde İzmir Milletvekili ve CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı bir aydınımızdır. Altıok, geçen hafta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, katliamın faillerinin serbest bırakılması yönünde bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle Meclis’te verdiği soru önergesinde Altıok, haklarında gıyabî tutuklama kararı bulunan üç firarî sanık hakkındaki davanın halen Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürdüğünü hatırlattı ve hem firarî sanıklar hem de tutuklu sanıklar hakkında, “mâsum oldukları” yönünde zaman zaman yapılan açıklamaların kuşku yarattığını belirterek önergesinde şu noktayı vurguladı:
“Bu katliamla ilgili adalet arayışı halen sürmekte, fakat kamuoyu ve aileler, yeterli ve etkili bir biçimde yargı ve kamu bürokrasisi tarafından bilgilendirilmemektedir”.

Zeynep Altıok, Bakan Bekir Bozdağ’dan, hâlen cezaevinde bulunan, serbest kalan, hakkında arama ya da yakalama kararı bulunan ve kırmızı bültenle aranan sanıkları açıklamasını istedi.

Şimdi, kamuoyunun bir parçası olarak biz de Adalet Bakanı Bozdağ’ın söz konusu soru önergesine vereceği cevabı bekliyoruz.

 

BİR ÖZDEYİŞ: Yeni Anayasa oylamasının yapılmasına beş hafta kala, şöyle bir özdeyiş yaygınlaşmaya başladı:
“Oyları kimin verdiği değil, kimin saydığı önemlidir.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...