21 Şubat 2017 01:00

OHAL dönemi ile 'Felsefe ve Edebiyat” üzerine

OHAL dönemi ile 'Felsefe ve Edebiyat” üzerine

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Size bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, geçen hafta CHP Milletvekili Şenal Sarıhan tarafından dile getirilen OHAL dönemiyle ilgili rakamları aktarmak istiyorum:


Bu dönemde yetmiş bir bin iki yüz yetmiş dört (71274) kişi gözaltına alınmış. Bu yurttaşlardan kırk bir bin üç yüz yirmi altısı (41326) tutuklanmış. 

OHAL kararıyla yüz yirmi bir bin yüz seksen üç (121183) kişi işten atılmış, ancak atılanlardan on dokuz bin iki yüz kırk sekiz kişi (19248) sonradan işine iade edilmiş. 

Dört bin yüz seksen (4180) akademisyen üniversiteden kovulmuş.

Öğretim üyesi yetiştirme programı kapsamında olan on üç bin yüz yetmiş (13170) akademisyen ise kadrosunu kaybetmiş.

On iki (12) milletvekili, yüz elli altı (156) gazeteci de tutukluymuş.
*
Elime cuma günü geçen bir kitap var: Felsefe ve Edebiyat. Editörlüğünü Mustafa Günay ve Ali Osman Gündoğan yapmış. Konya Meram’daki Çizgi Kitabevi Yayınları’nın 514. yayını.

Değerli bulduğum bu kitap, 528 sayfa ve iki bölümden oluşuyor: 

1. Felsefe-edebiyat ilişkilerini anlamak. 
2. Edebiyat eserlerindeki felsefeyi anlamak.

Yayıncısı Çizgi Kitabevi, “Felsefe ve Edebiyat”ı şöyle alçak gönüllü bir tutumla tanıtıyor:

“Ülkemizde felsefe ile edebiyat arasındaki ilişkiler hakkında yazılmış pek çok makale olmasına rağmen okuyucular açısından bütün çalışmaları bir arada bulmak mümkün değildi. Bu nedenle konuyla ilgili yazısı olan akademisyenlerimizin çalışmalarına ulaşılmış ve kendilerinden izin alınmak suretiyle bu kitapta bir araya getirilmiştir.

Kitabın düşünce dünyamıza ve başta öğrenciler olmak üzere felsefe ve edebiyat alanında çalışanlara yardımcı olacağını umuyoruz.”   

Değerli bulduğum bu kitabın 1. bölümü 20 yazardan 313 sayfayı kapsıyor; ikinci bölümü 12 yazardan 211 sayfayı içeriyor. Ben henüz birinci bölümden kitaptaki sıraya göre, İoanna Kuçuradi’nin “Değer, Değerler, Yazın” başlıklı yazısı ile Afşar Timuçin’in “Felsefesiz Edebiyat, Edebiyatsız Felsefe Olur mu, ya da Olmalı mı?” başlıklı yazılarını okudum, henüz 41. sayfadayım. 
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...