24 Ocak 2017 00:02

Kadınlara önlem: Mırıldanmak

Kadınlara önlem: Mırıldanmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Okurlarım bilir: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adlı bir kuruluşumuz var bizim. Bu platform, öldürülen kadınlarımız konusunda hazırladığı 2016 raporunu geçen hafta kamuoyuna açıkladı. Rapora göre 2016 yılında kadın cinayetleri, önceki yıllara oranla yine artmış.

Sözü uzatmayayım: 2016 yılında 328 kadın öldürülmüş! Bu demektir ki, kadın cinayetleri sayısında OHAL döneminin hiç de engelleyici rolü olmamıştır.

Söz konusu platformun raporunda aynen şöyle deniyor: “İstanbul Sözleşmesi maddelerine göre, kadın cinayetleri verilerinin çıkartılması ve cinayet nedenlerinin tespiti devletin görevidir. Ancak, AKP tespitten ziyade, yaptığı açıklamalarla üstünü örtmeye çalışmakla birlikte kadın cinayetlerinin artmasına sebep olmuştur.”

Açıklamada ayrıca, “2016 yılının, kadınların direnişi sayesinde önemli kazanımların elde edildiği bir yıl olduğu” belirtildi. Kazanımlara örnek olarak da “AKP’nin erken yaşta zorla evlendirme ve tecavüzü kapsayan çocuk istismarını yasalaştırmak için bir gecede geçirmeye çalıştığı Utanç Önergesi’nin iptal ettirilmesi” gösteriliyordu. Bu konuda yapılan dikkat çekici saptama şöyleydi: “Kadınların güçlü direnişi sayesinde, önce geri çekilen önerge, ardından iptal edildi”.

Okurlarım hatırlayacaktır: İstanbul’da şort giydiği için bir yurttaşın tekme attığı Ayşegül Terzi’nin başına gelenler konusunda başbakan Binali Yıldırım, tekme atmayı aşırı bulmuş olmalı ki, böyle durumlarda yurttaşların “mırıldanmak”la yetinebileceği anlamına gelen bir tavsiyede bulunmuştu.

Öte yandan, Kadın Cinayetlerini Durdurma Platformuna göre, başbakanın “Mırıldanın” öğüdü ardından Trabzon’da epilasyon broşürü dağıtanlara saldırılmış, İstanbul’daki bir markette “Düzgün yürü!” denerek bir kadına daha haddi bildirilmişti. Tekmecinin duruşmasında ise sanık, “İslâm hukukuna göre davrandım” diyerek kendini savunmuştu. Ayşegül de “Bacaklarım kapalıydı, kucağımda poşet vardı” şeklinde açıklama yapmak durumunda kalmıştı. Spor yaparken tekmelenen Ebru Tireli’nin “Her yerim kapalıydı” demesi, Platform’a göre, “Mırıldanabilirdi” açıklamasının sonuçlarından biriydi.

ÖNERİ: Değerli okurlarım, yukarıdaki konular gibi şeylerle uğraşmak yerine, ünlü tarihçi Bernard Lewis’in, Arkadaş Yayınları arasındaki “Akılçelen Kitaplar” tarafından Çağdaş Sümer çevirisiyle çıkan İSLAM VE BATI adlı ufuk açıcı kitabı okumanızı öneririm.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...