17 Ocak 2017 00:15

Olan bitenler, başa gelenler

Olan bitenler, başa gelenler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen haftaki yazımda yurdumuzdaki “çocuk gelin” sorununa değinmiş, çocuk yaştaki kızların evlendirilmesini İnsan Hakları İhlâli olarak nitelemiştim. Çok geçmedi, birkaç gün sonra bu kez basınımızda, ilkokul 1. sınıf çocuklarımıza okutulan “Etkinliklerde Okuma Yazma” adlı kitapta, Özge küçük gelin oldu yazılı bir cümleyle “çocuk gelin” görselinin kullanıldığı haberi yer aldı. Böylece, çocuk yaştaki kızların gelin gitmesi olgusu, ilkokula yeni başlayan öğrencilerimize “olağan” bir durum gibi gösterilmiş oluyordu. Oysa çocuk gelin olayı, medenî insanlığın gözünde, sübhân-Allah, “sapıklığa imkân tanımak” anlamına gelir. 

Burası böyledir de, hepimiz biliriz ki bütün ders kitapları, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın Tâlim ve Terbiye Kurulu tarafından sıkı bir denetimden geçirildikten sonra basılabilir ve çocuklarımıza verilebilir. Ben Tâlim ve Terbiye Kurulu’nun daima ciddî ve tecrübeli, hep kelli felli maarifçiler tarafından oluştuğu mevzuunda müttefikim. Ne diyeyim, Tâlim ve Terbiye’deki üstâd maarifçilerimiz, ilkokul birinci sınıftaki çocuklar için, kızlarımızın hangi çağda gelin gideceği konusunda ne gibi yazılar ve resimler kullanılacağını tabii ki benden daha iyi bilirler...
*
Meclis’te anayasa maddeleri değiştirilirken benzeri görülmeyen yeni bir “yönetim modeli”ne gidildiği açıkça belli oluyor. Bizim bildiğimiz ve günümüze kadar içinde yaşadığımız yönetim biçimi olan “cumhuriyet”i ise Cumhuriyet Halk Partisi kurmuştur. Gazetelerden okuyup televizyondan görüp çıkardığım sonuçlara bakarsanız Cumhuriyet Halk Partisi’nin Meclis Grubu anayasa oylamalarında olağanüstü bir mücadele veriyor ve bu yolda canını dişine takarken CHP’nin Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ne hikmetse anayasa oylamasına katılmıyormuş! Sezinlediği bir durum mu var? Yoksa bu işlerden vazgeçerek bırakıp gitmek mi istiyor, nedir? Bir zamanların CHP lideri İsmet İnönü, bu gibi durumlarda açık konuşurdu: “Seni ben bile kurtaramam!”

        
NOT: Mahpushaneden tahliye edilen Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan’a buradan “geçmiş olsun” dileklerimi iletirim.      

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...