20 Aralık 2016 01:00

ÖSYM ve engelliler

ÖSYM ve engelliler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu yazıyı, okurlarımın vicdan taşıdığını bildiğim için yazıyorum. Eğitim sistemimizdeki şu aksamaya bir bakın, görme engelli çocuklarımızı ne duruma düşürüyor?

Gençlerimizi sınavla üniversite öğrenimine başlatan kurumun adı olan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Elektronik Yabancı Dil Sınavı kılavuzunda, görme engelli adayların başvuru yapsalar bile sınava alınmayacağını açıkladı. 

Öte yandan, engelli gençlerimizin “Eğitimde Görme Engelliler Derneği” adlı bir dayanışma derneği var; bu dernek, söz konusu uygulamanın ayrımcılığa ve eşitsizliğe yol açtığı gerekçesiyle Danıştay’a başvurdu ve neylersiniz ki açtığı davadan sonuç alamadı! Bunun üzerine derneğin yönetim kurulu üyesi Merve Erten bir açıklama yaparak, “Elektronik yabancı dil sınavının 2014 yılından bu yana yapıldığını ve ÖSYM’nin bu sınava engelli adayları iki yıldır almayarak ulusal ve uluslararası mevzuatı açıkça ihlâl ettiğini” söyledi, ayrıca sorunun şu önemli yönüne de değindi: 

“Ülkemizin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’de yer alan Evrensel Tasarım ilkesi, bir hizmetin henüz tasarım aşamasında da olsa herkesin yararlanabileceği şekilde düzenlenmesini şart koşmaktadır. ÖSYM ise yaptığı savunmada, iki buçuk yıl geçmesine rağmen, bu sınavın çok yeni olduğunu ve engelli adaylar için çalışmaların sürdüğünü belirtmektedir. ÖSYM savunmasında, elektronik ortamda yapılmayan yabancı dil sınavlarına engelli adayların girmesinde bir sakınca olmadığını, bu nedenle ortada bir eşitsizliğin bulunmadığını söylemektedir. Bu da doğru değildir. Çünkü, yapılan bir değişiklikle birlikte, bugün bir aday yılda dört defa elektronik ortamda, iki defa da sınav salonlarında olmak üzere altı defa yabancı dil sınavına girebilirken, engelli bir aday sadece iki defa elektronik olmayan sınav salonlarında yabancı dil sınavına katılabilmektedir.”

Kararı temyiz ettiklerini söyleyen Erten, “Biz engelli bireyler olarak karşılaştığımız sorunları yargı yoluyla çözeceğimize inanıyoruz. Buradan sonuç alamazsak, Anayasa Mahkemesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma seçeneklerini de kullanacağız” dedi.

Sonuç olarak ne diyebiliriz? Mevzuat karmaşası ve ertelemeler, belki de ihmaller yüzünden görme engelli çocuklarımızı derinden üzen ve onların hakkını yiyen bir ülkede yaşıyoruz.
*
Ülkemizde aydınlar, birlikteliği örnekleyen sevindirici işler yapıyor: Denizli kentindeki beş değerli aydınımız, kendi yazılarından oluşan kolektif kitaplar yayımlıyor yıllardır: Denizli Beşlisi/1; Denizli Beşlisi/Yola Devam; Denizli Beşlisi/Çağdaş Kaygılar; son çıkan kitap ise Olaylar ve Gözlemler başlığını taşıyor.

Denizli’ye bu köşeden selam ve sevgiler…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...